​Cu un total de aproape 1,25 milioane de euro, Licitația de artă de Primăvară de ieri seară este cea mai bună licitație din 2022 și, totodată, cea mai bună licitație de Primăvară din ultimii 10 ani, din 2012 (la egalitate cu Licitația de Primăvară din 2020, finalizată tot cu aproximativ 1,25 milioane de euro). În mod remarcabil, marea majoritate a operelor din cadrul evenimentului desfășurat aseară la Casa de Licitații A10 by Artmark s-a ajudecat peste maxima estimării specialiștilor Casei. Cu aproximativ 450 de participanți online și 34 de palete telefonice, Licitația de Primăvară este totodată și licitația cu cele mai multe palete online din ultimii doi ani.

Desfășurarea Licitației de PrimăvarăFoto: Artmark

Cu un total de record și o rată de adjudecare de aproape 90%, Licitația de Primăvară confirmă trendul de creștere a interesului colecționarilor avizați pentru bunurile culturale românești autentice, precum și un început promițător de dezvoltare a gustului pentru valorile de patrimoniu în rândul tinerelor generații educate.

Podiumul vânzărilor de ieri seară a fost asigurat, așa cum era previzibil, de topul marilor maeștri ai artei românești, așa cum este acesta perceput astăzi de comunitatea colecționarilor de artă românească, adică: pictorul național Nicolae Grigorescu cu al său „Peisaj la Câmpina”, adjudecat pentru 95.000 de euro, urmat de două fermecătoare personaje dobrogene de Tonitza, „Tătăroaica Abibe”, adjudecată pentru 90.000 de euro, apoi micuța turcoaică „Afize”, adjudecată pentru 85.000 de euro (plecând de la 35.000 de euro), iar pe cel de-al treilea loc pictura „Case la țară”, realizată în cca. 1875 de Ioan Andreescu, artist ce apare extrem de rar în piață de artă, adjudecată pentru 60.000 de euro.

Deși discret manifestată, cumva pierdut în concertul rezultatelor bune ale licitației de ieri seară, cunoscătorii au putut remarca, din nou, creșterea interesului pentru arta contemporană, până de curând "cenușăreasa" licitațiilor de artă. Așadar, cele 3 recorduri absolute de artist realizate de Licitația de Primăvară sunt toate din sectorul de artă contemporană. Felix Aftene se adjudecă pentru prima dată cu 20.000 de euro, plecând de la un preț de pornire de 5.000 de euro (record anterior în Licitația de Iarnă din 2021, când a fost adjudecat pentru 16.000 de euro; respectiv o lucrare de Harry Guttman ajunge pentru prima dată în licitație la un prag de 8.000 de euro (plecând de la un preț relaxat de pornire de 2.000 de euro), remarcăm și pe maestrul Vladimir Setran, recent trecut în neființă, care se vinde pentru prima dată în licitație cu 3.250 de euro, apreciere bine-meritată.

Licitația de Primăvară, cel mai important eveniment al pieței românești de artă din primul trimestru al anului, desfășurată aseară la Casa de Licitații A10 by Artmark, poate fi considerată, prin rezultatele ei și prin nivelul de prezență la licitație, un semn de normalitate al funcționării pieței de artă, continue și dinamice, inclusiv în contexte economice problematice. S-au definit două obiective: financiar - determinat de potențialul de apreciere al operelor și de randamentul ce poate fi obținut și emoțional – aprecierea unei opere de artă valoroase.

Paradis terestru - Felix Aftene

Articol susţinut de A10 by Artmark