3 milioane de carduri cu vouchere pentru alimente și mese calde vor fi distribuite eșalonat în lunile iunie și iulie către 6 categorii de persoane în risc de deprivare materială și risc de sărăcie extremă, după ce Guvernul a adoptat luni Ordonanța de Urgență în acest sens, a anunțat ministrul Investițiilor și proiectelor Europene, Marcel Boloș.

AlimenteFoto: Captura video

Cum și către cine se vor distribui cele 3 milioane de carduri cu tichete sociale

Valoarea tichetului social este de 250 de lei și se va acorda o dată la două luni, pentru șase categorii de beneficiari care se află în risc de deprivare materială și risc de sărăcie extremă, a spus ministrul Marcel Boloș, la finalul ședinței de Guvern.

  • „Prima categorie, sunt pensionarii cu venit net lunar sub 1500 de lei - numărul estimat al acestora este de 2,3 milioane; persoanele cu dizabilități, cu venit net lunar sub 1500 de lei - numărul estimat al acestora este 400.000; familii cu cel puțin doi copii în întreținere, cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 de lei, familii monoparentale cu venit mediu net lunar pe membru de familie sub 600 de lei, familii care au drept la ajutor social potrivit legii privind ajutorul social și persoanele fără adăpost.”, a spus Boloș.

Acesta a detaliat șiu de unde vin banii.

  • „Bugetul acestei măsuri este aprobat în valoare de 3,1 miliarde lei. 50% așa, după cum s-a mai prezentat, urmează a fi asigurate din fonduri externe nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială, pentru perioada de programare 2021 – 2027, și diferența de 50% din bugetul de stat, cu surse de finanțare din fondurile bugetului de stat”, a spus acesta.

Ministrul a mai precizat că distribuția va avea loc prin Poșta Română, iar listele de beneficiari vor fi comunicate Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene de către Casa Națională de Pensii și Autoritatea Națională pentru Plăți și Incluziune Socială.

  • „Urmează ca în perioada următoare să derulăm procedura de achiziție publică pentru selectarea unităților emitente și apoi procedura pentru emiterea cardurilor. Valabilitatea unui card este de la 1 iunie 2022, până pe data de 31 decembrie 2022. Aceasta este partea de măsuri cu referire la tichetele sociale.”, a spus Boloș.

Cum se vor vira banii?

  • „Sunt patru tranșe care sunt avute în vedere. (.. )Cardurile, respectiv tichetele sociale sunt emise de către unitățile emitente autorizate de către Ministerul Finanțelor Publice, se comunică aceste carduri către Poșta Română și apoi, prin intermediul poștașului sau poștașilor, ajung la beneficiarul final. Deci beneficiarul nu trebuie să facă nimic. Probabil, împreună cu talonul de pensie sau separat - aceasta deja este o discuție de amănunt în ceea ce privește distribuția - vor ajunge în posesia cardului.”, a spus ministrul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, dan Cărbunaru, a explicat faptul că sunt 4 tranșe și cardurile se distribuie doar în cadrul tranșei 1, iar disponibilitatea sumei se păstrează timp de 1 an din momentul în care banii sunt virați pe card.

Cum se va comunica alimentarea cu bani a cardului?

  • „Problema poate fi simplă sau complicată. Simplă dacă au telefoane mobile..dar repet aceste detalii sunt la momentul în care se incheie contracte cu unitățile emitente.
  • Problema poate fi rezolvată simplu cu ajutorul aplicațiilor mobile sau..aici trebuie discutat cu unitățile emitente pentru acele situații când aceste situații în care aceste mijloace de comunicare nu sunt posibile, dar cred că sunt detalii pe care ar trebui sa le discutăm cu emitenții și apoi să le comunicăm. este prematur să discutăm acum.”, a mai spus ministrul Marcel Boloș.