Antenele GSM: Guvernul isi voteaza spor de radiatii, ministrul Comunicatiilor spune ca e vorba de isteria mass-media

de M.P.     HotNews.ro
Joi, 13 martie 2008, 15:48 Economie | Consumator


 documente
(13 Mar 2008) PDF, 455KB
(13 Mar 2008) DOC, 62KB
(14 Mar 2008) DOC, 118KB
Ministrul Comunicatiilor, Karoly Borbely: Isteria legata de radiatiile antenelor GSM este o problema artificiala creata de media. In schimb, Guvernul a votat pentru functionarii din Palatul Victoria 10% spor la salariu pentru radiatiile provocate de antenele de comunicatii. Asociatia pentru Protectia Consumatorilor spune ca ministerul Comunicatiilor se pregateste sa dezinformeze.

Ministerul Comunicatiilor va demara incepand de luna viitoare o campanie de informare a populatiei fata de isteria legata de radiatiile emise de antenele GSM, problema care, in opinia mistrului comunicatiilor din Romania, a fost creata artificial de catre media.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) da replica: ministerul pregateste o campanie de dezinformare, ignorand cele 400 de sesizari trimise de cetateni la APC si vocile independente ale specialistilor care s-au pronuntat pe acest subiect.

Campania va incerca sa constientize populatia ca montarea de antene si echipamente de radiocomunicatii in zone locuite nu afecteaza sanatatea. Oficialul roman Karoly Borbely a mai mentionat ca va primi din partea Comisiei Europene materiale de informare privind situatia si masurile luate in alte state membre UE in aceasta privinta.

"Incepand de luna viitoare vom demara aceasta campanie de informare a populatiei, campanie la care sunt parteneri Ministerul Comunicatiilor, Ministerul Sanatatii si Asociatia operatorilor de telefonie mobila din Romania. Vom incerca sa mergem in cat mai multe locuri din tara. Cei de la Comisie mi-au promis ca imi vor trimite cateva materiale cu privire la acest subiect, referitor la cum a fost informata populatia si ce masuri au fost luate de autoritati in alte tari", a spus Karoly Borbely.

Ministrul a adaugat: "Nu exista un aquis comunitar pe acest segment. Este o problema pe care o consider artificiala, creata ca si in alte cazuri de catre media. Cred ca printr-o informare a populatiei cu cifre si date exacte si exemple din alte tari din UE putem sa informam populatia asa cum trebuie si o sa cer sprijinul mass-media din Bucuresti si din tara pentru promovarea acestei campanii pentru ca de multe ori apar la televizor diferite mesaje si nu cred ca este bine", potrivit lui Borbely.

 
Art. 16. - (1) Sporul pentru condiţii vătămătoare, de până la 10% din salariul de bază, se acordă funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători pentru comunicaţii, instalaţii de microunde, instalaţii de curenţi de înaltă frecvenţă sau staţii de bruiaj.
 
 
art. 16, OG 6/2007
In replica, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor invoca urmatoarele argumente care arata ca, de fapt, ministerul pune la cale o noua campanie de "dezinformare".

 • spor de radiatii pentru membrii Guvernului (din 2006): In 2006, cei care lucreaza in Palatul Victoria au cerut sa fie realizate masuratori cu pricire la radiatiile produse de antenele de comunicatii situate pe sediul Guvernului. Concluzia a fost ca sunt depasite limitele normale ale campului electromagnetic in interiorul cladirii, care puneau astfel un risc pentru sanatate (vezi nota de fundamentare).
 • Executivul a adoptat Ordonanta Guvernului nr. 2/12.01.2006, potrivit careia angajatii Guvernului primesc un spor specific pentru conditii vatamatoare de pana la 10% din salariul de baza. In 2007, a fost completata cu OG 6/2007 (vezi document).
 • Un ordin al ministerului sanatatii (117/2002)  a aprobat initierea unui studiu cu privire la efectele asupra sanatatii, dar care a ramas doar pe hartie. Art. 7 din Ordinul 117/2002 studiul de impact asupra sănătăţii populaţiei din zonă, care urma sa cuprinda următoarele elemente: nivelul de expunere a populaţiei; efectele asupra sănătăţii, consecutiv realizării obiectivului; evaluarea impactului asupra stării de sănătate a populaţiei; condiţiile de conformare pentru prevenirea efectelor; planul de monitorizare a aplicării condiţiilor de conformare şi a efectelor asupra stării de sănătate. Studiul nu a fost niciodata demarat.
  Adresa MCTI
  Foto: APC
 • Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) nu este invitata la consultari, ci doar industria. APC a avut in iulie 2006 o intalnire la minister, la care li s-a promis reprezentantilor asociatiei ca vor fi chemati la fiecare consultare publica. NU s-a intamplat, consultari publice avand loc periodic, dar doar cu industria si cu oficialii din alte ministere.
 • La 6 februarie 2008, APC a facut o adresa prin care a solicitat Ministerului Comunicatiilor raspunsuri la intrebarile ridicate de cetatenii care s-au adresat asociatiei. Adresa a ramas fara raspuns.

Opinii

"Ministerul a publicat o brosura menita sa informeze si cu privire la efectele radiatiilor neionizate (produse, printre altele, de telefoanele mobile si de echipamentele specifice). Consideram ca, prin aceasta brosura, ca prin intreaga campanie, ministerul nu face decat  sa cheltuie banii publici fara sa informeze echilibrat, pentru ca nu sunt prezentate toate punctele de vedere. Nu fac altceva decat sa dezinformeze", considera prof. conf univ. dr. Costel Stanciu, specializat in managementul calitatii la Academia de Studii Economice si presedinte APC.

"Prin actiunile sale, ministerul dovedeste ca reprezinta interesele numai ale unei parti. Ar trebui sa reflecte vocea cetatenilor" - adauga Stanciu.

Comparatie cu alte tari, potrivit APC

Romania permite unele dintre cele mai mari valori ale puterii radiante a campului electromagnetic generat de antenele GSM si ale intensitatii campului electric, (Ordinul Ministrului Sanatatii Publice nr. 1193/29.09.2006).

Acest ordin prevede un nivel admis al intensitatii campului electric de 41 volti/metru in cazul emiterii in campul de frecventa de 900 MHz (Orange, Vodafone), respectiv de 49,7, in cazul frecventei de 1800 MHz (Zap)

[***nota: Volti/metru este un indicator ce masoara intensitatea campului electric, in timp ce Wati/metru patrat este masoara cantitatea de putere radianta, aceasta fiind, potrivit Ordinului citat, de 4,5Wati/metru patrat, in cazul frecventei Orange sau Vodafone, de exemplu]

Statistici, initiative in alte tari

In Franta, una dintre putinele tari in care nivelul radiatiei emise de antene este acceptat la un nivel admis mare, de 41,25, respectiv 58,3 V/m, Asociatia Pour une Réglementation des Implantations d'Antennes Relais de Téléphonie Mobile (PRIARTEM) publica o serie de linkuri la studii stiintifice privind efectele campurilor electro-magnetice asupra sanatatii.

Infiintata in 2000, PRIARTEM a realizat si o harta a localitatilor unde cetatenii din Franta acuza probleme de sanatate din pricina antenelor. Francezii isi organizeaza mici asociatii care adera la PRIARTEM pentru o mai buna reglementare a instalarii antenelor de telefonie mobila. Reglementari in alte tari, potivit PRIARTEM [masuratori in volti/metru sau in metri fata de antena)

Radiatia maxima, in volti/metru

Romania: 41,25, respectiv 58,3
Franta: 41 sau 50,8 volti/m
Belgia: 20,6 volti/m
Italia : 6 volti / m (Toscana), in proiect reducerea la 0,5 volti / m
Polonia : 6 volti/m
Rusia : 6 volti / m
China : 6 volti / m
Elvetia : 4 volti / m
Luxembourg : 3 volti / m
Austria (Salzbourg) : 0,6 volti/ m

Alte regiuni stabilesc distante:
Pennsylvenia : 600 metri de locuinte Tara Galilor: 500 m de locuinte
Australia : 200 m de locuinte

Finlanda : 100 m de locuinte si 500 m fata de zonele considerate sensibile (scoli, crese, spitale, azile pentru batrani)

Pana si Turcia a luat masuri: Parlamentul a votat o lege care interzice instalarea de staii de telefonie mobila pe toate cladirile in care exista acces public.
(v statisticile PRIARTEM)


Oficialii europeni

Comisarul european Viviane Reding: Nivelul radiaţiilor electromagnetice din România, foarte mic faţă de standardele UE
 
Comisarul european pentru societatea informaţională şi mass-media, Viviane Reding, a declarat, joi, la Bucureşti, că nivelul radiaţiilor electromagnetice emise de antenele GSM nu afectează sănătatea persoanelor expuse, neexistând dovezi ştiinţifice care să dovedească contrariul, relateaza Mediafax. Alte detalii, potrivit agentiei citate:
 
"Temerile populaţiei nu au niciun fundament logic. Dacă vreţi să aveţi o dezbatere isterică, atunci nu mai vorbiţi despre studii ştiinţifice", a declarat Viviane Reding în timpul unei întâlniri cu membrii Comisiei pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiilor din Camera Deputaţilor şi ai Comisiei economice din Senatul României.

Ea a spus că, la nivelul Comisiei Europene, au fost realizate peste 500 de studii şi nici măcar unul dintre acestea nu a dovedit că radiaţiile electromagnetice emise de antenele GSM afectează sănătatea oamenilor.

 "Avem în vedere implicaţiile pe care orice fel de tehnologie le au asupra omului, de aceea am convenit asupra unor standarde pentru protecţia cetăţenilor în ceea ce priveşte radiaţiile. Oricum, cercetările continuă, dar radiaţiile din ţara dumneavoastră sunt foarte mici faţă de standardele UE", a mai spus comisarul european.

Viviane Reding le-a cerut autorităţilor române să lanseze o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la această problemă.

Ea a răspuns astfel întrebărilor fostui ministru al Telecomunicaţiilor, deputatul Dan Nica, formulate ca reacţie la dezbaterea publică din România pe această temă.

În anul 1999, Consiliul Uniunii Europene a emis Recomandarea 519 privind limitarea expunerii publicului larg la câmpuri electromagnetice, având în vedere necesitatea protecţiei populaţiei împotriva efectelor dăunătoare care pot rezulta ca urmare a expunerii la câmpuri electromagnetice.

Expertii APC denunta conflictele de interese la nivel national si european


- Ordinul privind aprobarea Normelor de reglementare a nivelurilor de referinţă admisibile de expunere a populaţiei generale la câmpuri electromagnetice cu frecvenţele de la 0Hz la 300GHz, (nr. 1193/2006, care a inlocuit Ordinul nr. 1007/2002): ia în considerare numai efectul termic şi nu alte efecte !!!

- la stabilirea nivelurilor de referinţă admisibile de expunere a populaţiei generale la câmpuri electromagnetice cu frecvenţe de la 0Hz la 300Hz,  se omite factorul timp care ar trebui corelat cu aceste nivele de referinţă; 

- nivelul admis de volti pe metru ia în considerare numai efectele termice, care sunt de moment şi nicidecum efectele de durată, chiar la valori mai mici; in Romania nivelul maxim admin este de pana la 10 ori peste nivelul admin in alte ţări: 6V/m-Italia, 4V/m- Suedia, 3V/m-Luxemburg;

- medicii generalişti nu dispun la ora actuală de nici un element de răspuns atunci când pacienţii asociază durerile lor cu staţiile de bază şi telefoanele mobile; ei ar trebui să poată contacta un specialist în câmpuri electromagnetice pentru a obţine răspuns la probleme particulare; anumiţi medici specialişti ar trebui să primească o formare particulară, adaptată specifităţilor pacienţilor;

- cunoaşterea ştiinţifică a efectelor sanitare potenţiale a unei staţii de bază este incompletă;

- ICNIRP (Comisia Internaţională de Protecţie contra Radiaţiilor Neionizate) este un organism internaţional, dar nu oficial, el este finanţat în mare parte de operatorii care  au definit normele;

- revista Radiation Research este una din principalele reviste care tratează studii sanitare privind RF/microunde. Redactorul şef adjunct este remunerat de industria de telefonie fără fir din mai multe ţări, ceea ce creează un conflict de interese.

Vezi amanunte in documentarea APCCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8329 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  mai (Joi, 13 martie 2008, 15:57)

  io [anonim]

  a dracu' guvern!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Jos cu Karoly Borbely (Joi, 13 martie 2008, 16:13)

  Alexandru [anonim]

  Karoly Borbely ar trebui demisionat ptr prostiile pe care le spune !
 • 0 (0 voturi)    
  conjugare (Joi, 13 martie 2008, 16:20)

  just [anonim]

  Pentru cel/cea care a redactat stirea, sa recapitulam cum se conjuga verbul "a lua": eu iau, tu iei, el/ea ia, noi luam, voi luati, ei/ele iau. Deci, pentru persoana a III-a singular corect este "el ia". Bun, ne-am inteles, sper! Deci "acest parametru ia valori cuprinse in intervalul ". Data viitoare daca se mai intampla, ne suparam, iti dau 2 si te trec la colt.
  Ah, si pentru guvern: sa va ia dracu pe toti ca ne-am saturat de voi ca de mere padurete.
  m

  NR: multumim pentru semnal, am preluat in graba forma care apare in comunicat, o sa le semnalam sa rectifice, pentru a nu perpetua o stupida eroare, a se vedea linkul pentru verificare.
 • 0 (0 voturi)    
  Antena GSM pe Maternitatea Botosani! (Joi, 13 martie 2008, 16:30)

  APC Botosani [anonim]

  Antena GSM in cimitir? Dar ce spuneti de o antena GSM chiar pe Maternitatea Botosani?
  Asta se intentioneaza!
  http://opiniaconsumatorilor.blogspot.com/2008/03/nu-antenei-gsm-de-pe-maternitatea.html
 • -1 (1 vot)    
  atentie la unitatile de masura (Joi, 13 martie 2008, 16:37)

  gogu [anonim]

  ori W/m² ori V/m² dar nu amindoua
  • 0 (0 voturi)    
   campul electric se masoara in volti pe metru (Marţi, 4 noiembrie 2008, 16:38)

   alexandriu [anonim] i-a raspuns lui gogu

   o unda electromagnetica de 1/100 w/m^2(atata are la 10 m de o antena tipica GSM)corespunde unui camp electric de 1.7 volt/metru.
   este cu mult sub orice norma europeana.
   OMS ,deobicei extrem de precauta in emitera de afirmatii relative la sanatatea populatiilor,a evaluat ca efectul radiatiilor de la antenele de telefonie mobila este complet neglijabil.
   -un calcul simplu arata ca un mobil folosit 2 minute pe zi induce o doza zilnica de radiatie de 50 de ori mai mare decat o antena GSM situata la 10 metri
   -chiar si in cazul folosirii telefoanelor mobile pe durate zilnice de peste o ora nu au fost observate efecte adverse pentru sanatate, cu exceptia unei posibile(dar nu certe) cresteri cu 10% a unui tip extrem de rar de cancer (cancerul vestibular)
   -acesta din urma este motivul pentru care se recomanda o oarecare prudenta in folosirea telefonului
   - acest risc este redus de mii de ori prin folosirea unui sistem handsfree
 • 0 (0 voturi)    
  Relax! (Joi, 13 martie 2008, 16:39)

  sadwank [anonim]

  @Hotnews: pai ori sint watts (vatzi - W) ori sint voltzi (V) pe metru patrat (m2, mp)?
  • 0 (0 voturi)    
   anyway (Joi, 13 martie 2008, 17:05)

   sadwank [anonim] i-a raspuns lui sadwank

   m-am luat cu corecturile si am uitat sa-mi exprim parerea despre banditii astia din guvern: luar-ati foc de imbuibati!
 • 0 (0 voturi)    
  aaaa .... (Joi, 13 martie 2008, 16:50)

  vaxile [anonim]

  nu va suparati, ce anume e chestia (oratania) aia de se reglementeaza si se masoara in voltz/mp? densitatea de carnatz pe buzunar de parlamentar? adica sa se reglementeze, primesc, da' sa ni se spuna si ce anume se reglementeaza ...
  • 0 (0 voturi)    
   Ei acum si voi. (Joi, 13 martie 2008, 17:16)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui vaxile

   Crezi ca are importanta ce se reglementeaza? Se reglementeaza si basta. Noi muncim noi nu gandim. Doar nu crezi ca cei pusi acolo de noi cu votul dat aiurea au treba cu altceva decat cu caltabosii si palinca. In rest sa auzim de bine si sa-i lasam sa reglementeze in liniste.
  • 0 (0 voturi)    
   Gresit (Joi, 13 martie 2008, 17:23)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui vaxile

   Eu zic ca s-a strecurat o greseala. Este vorba de kg de palinca pe cap de ales al neamului sau de nr de caltabosi tot pe cap, ca ala este tare la alesii nostri.
  • 0 (0 voturi)    
   e vorba de vw pe metru patrat (Joi, 13 martie 2008, 17:34)

   Marean [anonim] i-a raspuns lui vaxile

   Nu e nici V, nici W.
   E fix vorba de densitatea de vw passat dat spaga pe cap de parlamentar.
 • +1 (1 vot)    
  Histeria mass media..... (Joi, 13 martie 2008, 16:52)

  dreapta chibzuinta a lui massaro verita [anonim]

  ...fantastic, n-am stiut ca-i un psiholog psihiatru ministru! Este exact ceea ce trebuie la comunicatii!
 • 0 (0 voturi)    
  Deci, care-i realitatea? (Joi, 13 martie 2008, 16:52)

  iosiP [anonim]

  1. Antenele GSM amplasate pe cladiri nu afecteaza sanatatea (deci, polulatia poate sta pe kur ca n-are motive de scandal).
  2. Antenele GSM amplasate pe cladiri afecteaza sanatatea (deci, parlamentarii isi pot "trage" spor de periclitate).

  Unde aplic si eu pentru 10% spor ???
 • 0 (0 voturi)    
  Ce zic cei din EU (Joi, 13 martie 2008, 16:52)

  Cetateanul Turmentat [anonim]

  Daca nu ii credem pe ai nostri, cu diverse interese fiecare, haideti sa ascultam de niste surse oficiale si credibile: Viviane Reding, Consilier EU pt telecomunicatii:
  "Temerile populaþiei nu au niciun fundament logic. Dacã vreþi sã aveþi o dezbatere istericã, atunci nu mai vorbiþi despre studii ºtiinþifice", a declarat Viviane Reding în timpul unei întâlniri cu membrii Comisiei pentru comunicaþii ºi tehnologia informaþiilor din Camera Deputaþilor ºi ai Comisiei economice din Senatul României.
  Ea a spus cã, la nivelul Comisiei Europene, au fost realizate peste 500 de studii ºi nici mãcar unul dintre acestea nu a dovedit cã radiaþiile electromagnetice emise de antenele GSM afecteazã sãnãtatea oamenilor.
  "Avem în vedere implicaþiile pe care orice fel de tehnologie le au asupra omului, de aceea am convenit asupra unor standarde pentru protecþia cetãþenilor în ceea ce priveºte radiaþiile. Oricum, cercetãrile continuã, dar radiaþiile din þara dumneavoastrã sunt foarte mici faþã de standardele UE", a mai spus comisarul european.
  Viviane Reding le-a cerut autoritãþilor române sã lanseze o campanie de informare a cetãþenilor cu privire la aceastã problemã.
 • +1 (1 vot)    
  leu (Joi, 13 martie 2008, 17:04)

  anonim [anonim]

  pai si studentii la Electronica nu ar trebui sa primeasca spor pentru radiatii? :))
  • 0 (0 voturi)    
   Mai ales cei din A250 (Joi, 13 martie 2008, 17:25)

   ALex [anonim] i-a raspuns lui anonim

   de jos, ca pamantul functioneaza ca oglinda pt radiatii =))
 • 0 (0 voturi)    
  in canada (Joi, 13 martie 2008, 17:35)

  himbre [anonim]

  In canada, antenele erau instalate pe niste "schele" de exemplu, daca blocul avea 4 etaje, era o schela inalta de inca 4 etaje, pe care era instalata antena, ( si asta nu pt acoperire, ) asa era peste tot.
  cat despre parlamentari, la ei, nu numai ca iau toate sporurile posibile si imposibile, sint in stare sa si inventeze sporuri, doar sa se adune jdemii de milioane, nu s-a vazut? ei in geneal nu traiesc din salariu, sporurile conteaza cel mai mult.
 • 0 (0 voturi)    
  in canada (Joi, 13 martie 2008, 17:35)

  himbre [anonim]

  In canada, antenele erau instalate pe niste "schele" de exemplu, daca blocul avea 4 etaje, era o schela inalta de inca 4 etaje, pe care era instalata antena, ( si asta nu pt acoperire, ) asa era peste tot.
  cat despre parlamentari, la ei, nu numai ca iau toate sporurile posibile si imposibile, sint in stare sa si inventeze sporuri, doar sa se adune jdemii de milioane, nu s-a vazut? ei in geneal nu traiesc din salariu, sporurile conteaza cel mai mult.
 • 0 (0 voturi)    
  Curiozitate (Joi, 13 martie 2008, 17:58)

  Dumitriu [anonim]

  Daca se poate, asi dori sa stiu cu cat au crescut veniturile (legale), a alesilor nostrii si membrii guvernului de la venirea la putere, prin grija lui Baselu, a liberalilor la guvernare. Sper din suflet ca mafia liberala sa nu mai intre in parlament. M-am saturat de ei. O amarata de pensie militara nu au bani sa o indexeze macar cu nivelul inflatiei.
 • 0 (0 voturi)    
  Poporul si cuptorul! (Joi, 13 martie 2008, 19:33)

  Zgabeartza [anonim]

  mai baieti, aveti idee cata radiatie papati voi atunci cand porniti cuptorul cu microunde si stati cu ochii bulbucati in el sa vedeti cand se rumeneste pitza? :))
  da' voi stiti ca banalul telefon mobil radiaza o energie cu mult mai mare in teasta voastra decat orice antena GSM cocotata la 40-50m deaspra solului, si care, apropos, emite orizontal nu in jos spre chelia voastra?
  • 0 (0 voturi)    
   Bravos Zgabeartza! :)) (Joi, 13 martie 2008, 19:54)

   Gogu Pintenogi [anonim] i-a raspuns lui Zgabeartza

   hai ca mi-ai placut...oricum probabil daca le vorbesti de lobul de emisie al antenei...vor spune ca te-au mituit si pe tine! :)))
 • 0 (0 voturi)    
  APC = ???? (Joi, 13 martie 2008, 19:40)

  Gogu Pintenogu [anonim]

  Mai oameni buni oare v-ati intrebat cine este de fapt APC=asociatia ptr protectia consumatorului? Un ONG creat si ptr dezinformare. Oare de ce au vrut sa se confunde cu OPC= Oficiul ptr Protectia Consumatorului - autoritate publica!
  Ideea e simpla....cineva sponsorizeaza activitatea acestor oameni ptr a dezinforma populatia! Oare de ce? Este asa nociv telefonu mobil??? Tigarile sunt nocive??? Alchoolul este nociv?? E-urile din margarina sau din majoritatea alimentelor???
  Consider ca ne sta in putere sa decidem fiecare ptr sine....daca vb la telefon, daca fumam, daca consumam alcol, daca mancam sanatos.
  • 0 (0 voturi)    
   apc (Joi, 13 martie 2008, 21:25)

   mira [anonim] i-a raspuns lui Gogu Pintenogu

   apc asta....am vazut la ei pe site, a fost infiintat inainte de opc...deci de batran....o sti el ceva.
   parerea mea
 • 0 (0 voturi)    
  nu va lasati pacaliti (Joi, 13 martie 2008, 19:50)

  R2D2 [anonim]

  Sunt extrem de multi bani in joc, drept pentru care nu cred o iota din ce spune aceasta doamna Viviana. De cate ori apare un studiu care demonstreaza clar niste efecte, apar 2 platite de companiile de telefonie mobila care afirma ca nu exista efecte (e si o capcana logica aici: nu poti demonstra inexistenta unui lucru, doar existenta). Sunt foarte multe studii care demonstreaza efectul daunator al antenelor de microunde asupra sanatatii.
  In Romania am mereu semnal full la telefon, chiar si in lift intr-un bloc de beton (de unde pot sa si vorbesc perfect). In Germania, Franta, Olanda, nu am avut niciodata semnal (deloc) in nici un lift, iar in rest rareori am vazut semnal maxim, fara a avea vreo problema in a folosi telefonul din orice loc. Ce inseamna asta?
  Si un pont pentru cei ce vor sa scape de antena de pe bloc: operatorii au nevoie de acordul notarial al celor de la ultimul etaj, pe care in 99% din cazuri nu il au. Autorizatia lor de constructie se poate obtine de la primarie. Din pacate, dupa ce constatati ca sunt ilegali, va trebui sa ii dati in judecata.
  Sa-si construiasca piloni, nu sa ne foloseasca pe noi drept cobai.
  • 0 (0 voturi)    
   citeste Legea 50 (Joi, 13 martie 2008, 20:00)

   Gogu Pintenogu [anonim] i-a raspuns lui R2D2

   Din pacate cam toata lumea se pricepe la interpretarea legii. Nu crezi ca e mai simplu sa renunti la telefonul mobil? Daca nu mai au utilizatori nu vor mai fi antene. Elimina cauza si nu vei mai avea efect! Oare nu suntem ipocriti? Eu daca as avea o putere as opri ptr 7 zile toate statiile de telefonie mobila din tara...sa vedem ce reactii vor fi la cele 400 de care vorbesc astia de la APC! Deja o dati in penibil!
  • 0 (0 voturi)    
   citeste Legea 50 (Joi, 13 martie 2008, 20:00)

   Gogu Pintenogu [anonim] i-a raspuns lui R2D2

   Din pacate cam toata lumea se pricepe la interpretarea legii. Nu crezi ca e mai simplu sa renunti la telefonul mobil? Daca nu mai au utilizatori nu vor mai fi antene. Elimina cauza si nu vei mai avea efect! Oare nu suntem ipocriti? Eu daca as avea o putere as opri ptr 7 zile toate statiile de telefonie mobila din tara...sa vedem ce reactii vor fi la cele 400 de care vorbesc astia de la APC! Deja o dati in penibil!
  • 0 (0 voturi)    
   vrem studiile de care vorbesti (Joi, 13 martie 2008, 20:37)

   GSM [anonim] i-a raspuns lui R2D2

   da-ne si noua cateva studii din astea... vrem sa stim adevarul, insa aceste studii sa fie credibile, ca daca le-a facut nea gigi in garaj, pensionar la 70ani, nu au credibilitate!

   Deja doamna Viviana, asa cum o desconsideri, are un cuvant de spus... a afirmat ca intensitatea undelor radio in frecventa GSM este foarte mica in Romania fata de alte tari europene.

   in rest, parerea unor stie-tot, moshi care fac pe interesantii la 70 ani, nu au credibilitate
   • 0 (0 voturi)    
    vrei studii (Joi, 13 martie 2008, 21:07)

    mmmm [anonim] i-a raspuns lui GSM

    vrei niste studii, experimente, etc.? Intra aici si urmeaza link-urile.
    http://www.blogdeverde.blogspot.com/
    • 0 (0 voturi)    
     ORGANIZATIA MONDIALA A SANATATII (Vineri, 14 martie 2008, 8:10)

     GSM [anonim] i-a raspuns lui mmmm

     da, as fi vrut studii pertiennte, nu dintre cele facute de vadim tudor in garajul casei sale.

     Nu stiu daca ai remarcat, dar studiul la care faci referire este efectuat de Germanul J. Schüz... celalalt studiu numit Reflex, cica a fost finantat de UE, Elvetia si Finlanda...

     bleah...
     Un studiu pertinent este un studiu facut de ORGANIZATIA MONDIALA A SANATATII, si nu de ONG-uri obscure... De ce? Deoarece in cazul in care se dovedeste inexactitate grosolana in calitatea studiului, nu intereseaza pe nimeni cine este Reflex, cine este J. Schüz, cine este Vadim tudor sau cine este geodezul Hancu...

     Pentru cine nu isi mai aduce aminte de geodezul Hancu:
     ... este cel care tuna si fulgera despre iminenta unui cutremur fantastic prin anul 2000, cel care a venit la TV cu un borcan in care era polen de albine in lichid, si spunea ca miscarea browniana accelerata a polenului arata iminenta unui cutremur devastator in Romania.

     Scuzele mele, asemenea studii nu au valoare.

     Dar inca odata: noi, consumatorii trebuie sa constientizam ce inseamna unde GSM - sunt unde radio, pe baza carora se transmit:
     - undele FM (unde ascultam Radio 21, Romantic, etc.),
     - undele de trasnmisie semnal TV (National, Pro TV, TV Romania, etc.)

     De ce nu se face tam-tam pe baza efectului daunator al emitatoarelor televiziunilor? Voi constientizati ce putere are o antena de emisie TV???
     Fiecare oras mai mare are un releu de emisie al TVR... constientizati ca acela are o putere echivalenta cu aproximativ 100.000 Watts?

     O antena GSM montata pe blocuri are puterea maxima de 24 watts, si de obicei sunt cate 4 pentru a acoperi o zona circulara... 4 x 24 =96 Watts, oameni buni!
     Se compara cu 100.000 Watts, puterea unui releu TV?

     In situatia in care se vor rari antenele GSM, acestea vor avea putere de 100.000 wats, si vor praji pasarile calatoare...

     Circul din media este creat artificial, si e regretabil ca suntem marionete si inghitim...
   • 0 (0 voturi)    
    studii (Joi, 13 martie 2008, 22:51)

    R2D2 [anonim] i-a raspuns lui GSM

    http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1469943
    http://emf-portal.de/viewer.php?sform=&fb=yes&aid=10423&l=e
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12782486?dopt=AbstractPlus&holding=f1000,f1000m,isrctn
    http://www.ehponline.org/members/2003/6039/6039.html
    http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abstract/102523679/ABSTRACT
    http://omega.twoday.net/stories/4501589/
    http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1807745

    Eu nu sustin decat ca ar trebui sa fim prudenti si sa nu uitam ca avem o singura viata. Vrea cineva sa fie cobai pentru o ciorba pe luna? Eu nu.
    • +1 (1 vot)    
     ... (Vineri, 14 martie 2008, 8:20)

     GSM [anonim] i-a raspuns lui R2D2

     Asa este R2D2...
     Apreciez comentariul tau echilibrat, si cu link-uri folositoare, dar inca odata spun ca o sursa credibila este OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), care afirma ca nu sunt indicii cum ca activitatea GSM poate afecta organismul uman...

     Tehnologia GSM este MATURA, ceea ce inseamna ca nu mai pot fi descoperite multe in domeniu...
     Gandeste-te ca antenele incriminate au avut peste 30 ani la dispozitie sa se perfectioneze... iar producatorii nu le pot fabrica daca nu indeplinesc standardele de calitate...

     Ne plangem de leucemia cauzata de GSM (o falsa problema!) dar nu vedem adevarata sursa de leucemie, cauzata de gazele otravitoare din tevile de esapament ale motoarelor cu combustie interna! Benzenul produs de arderea combustibililor fosili cauzeaza leucemie, nu antenele GSM.

     O antena GSM are puterea unui bec de apartament, suficient ca telefonul la care vorbesti sa o vada cocotzata pe bloc, ca noi sa vorbim cu iubita, cu mama, cu rudele, etc.

     Nu ti se pare suspect ca in toate shourile TV la Medelin vin numai babe si mosi, doctori de pe la oncologie? Ce treaba are doctorul de la oncologie cu un domeniu care tine de fizica particulelor? De ce nu invita Mr. Medelin si fizicieni? Asta nu este dialog, este o sezatoare de tzatze in cautare de senzational!

     Vin mosnegi, administratori de bloc, cu aparate fabricate de ei, si (chipurile) omologate de SRI?!!! SRI nu omologheaza niciun aparat, poate ANRCTI... dar nu SRI...

     Oricum, dle R2D2, adevarul este la mijloc si depinde de noi ce credem...

     In opinia mea, antenele GSM nu prezinta pericol pentru om, poate mai mult telefoanele, deoarece le apropiem de cap, insa nu antenele GSM...

     O zi placuta...
     • 0 (0 voturi)    
      totusi... (Vineri, 14 martie 2008, 11:47)

      R2D2 [anonim] i-a raspuns lui GSM

      Am vazut antene sectoriale montate pe fatada unor blocuri, sub nivelul acoperisului. Pe linga lobul principal, orice antena are niste lobi secundari, in lateral, in spate... Chiar nu se putea gasi un alt amplasament? Despre asta e vorba, nu vrea nimeni sa dispara telefonia mobila. Dar nu e normal sa ai o antena din aia la 1 m de tine, in propria casa. Stiti ca normele de lucru pentru cei care monteaza si intretin antene de telecomunicatii prevad oprirea lor inainte de a se apropia cineva de ele? Credeti ca e degeaba norma asta?
      Despre cazurile mediatizate de leucemie, mai degraba as cauta acolo radiatii ionizante.
   • 0 (0 voturi)    
    inca unul (Joi, 13 martie 2008, 23:22)

    R2D2 [anonim] i-a raspuns lui GSM

    http://solutionsmieuxetre.com/documents/electropollution.pdf
 • 0 (0 voturi)    
  mah da' totusi ... (Vineri, 14 martie 2008, 3:00)

  vaxile [anonim]

  insist, drajii redactorii, cie sie rieglementeste si se masureaza in voltz/metru patratzos?

  aj zice ca e densitate volumetrica de camp buleftric, da' nu pot pricepe de ce se reglementeste asa ceva si nu lucruri mai pamantesti, gen fluxu' (ma rog ...) sau intensitatea radiatiei (care sh-asha ie proportzonala cu ie patratzos.

  da' enfin ... la oengeurili astea se aplica lejea lu' murfi ... cica viteza trebe masurata in sheptimi de metru pe treishpimi de secunda.

  profesionalizm rasunator, de la toata lumea ... noroc cu costel, ca mai ridica shtacheta. vedetz, avea dreptate neanicu sa promoveze cadre cu orijini sanatoase!
 • 0 (0 voturi)    
  Antene? (Vineri, 14 martie 2008, 7:52)

  Dragos [anonim]

  Daca nu doriti antene renuntati la telefoane. Cei care sustin ca nu vor antene pe sau in apropierea cladirilor sa dea un exemplu si sa isi arunce telefoanele mobile. Renuntati la ipocrizie!
 • 0 (0 voturi)    
  Tara arde si noi ne iradiem la guvern (Vineri, 14 martie 2008, 10:04)

  Soso [anonim]

  Guvernul asta voteaza orice pentru a-si apara interesele, asta o stim deja ( vezi taxa auto), dar chestia asta e total deplasata, maine poimaine ne trezim ca-si voteaza spor si pentru aerul poluat pe care-l inspira in Bucuresti, sau pentru stratul de ozon etc. Si eu locuiesc intr-un bloc pe care sunt montate antene GSM si in pe cladirea unde lucrez deasemenea, ce ar trebui sa fac sa cer ajutor social pentru asta :). Sper ca dupa campania de informare promisa de Ministerul Comunicatiilor sa se lamureasca lucrurile si sa nu ne mai prinda isteria dupa ce urmarim campanii media ieftine din lipsa de subiect...tara arde si noi ne iradiem
 • 0 (0 voturi)    
  Antene (Sâmbătă, 15 martie 2008, 0:50)

  Andrei [anonim]

  Ar trebui facuta o mica distinctie intre antenele care asigura preluarea/transmiterea semnalelor GSM/UMTS de la/catre mobile si care sunt lunguiete si de mai mica putere si cele care asigura legaturile intre site-uri si care sunt rotunde si de putere mai mare (de obicei).
  Acestea din urma emit doar pe directia site-ului de legatura, cu care au "vedere directa" in cele mai multe cazuri.
  Nu se recomanda/permite sa te afli pe directia si sensul axei principale de radiatie cand ai emitatorul pornit si conctat la antena.
  Nici daca esti masochist :-)

  Pentru cei care ar putea fi interesati de subiect, sunt utile documentatiile de pe site-ul Kathrein.
 • 0 (0 voturi)    
  antene gsm (Joi, 20 martie 2008, 15:38)

  anonim [anonim]

  Exista solutii de protectie, daca nu se pot da jos antenele, sau pana se dau jos...

  http://www.yshield.com/en/index.htm
 • 0 (0 voturi)    
  hotii radiatiilor (Joi, 19 iunie 2008, 19:55)

  makk [anonim]

  daca hotii din guvern sau parlament iau banii degeaba si au si spor de 10 / 100 nu trebuie sa le fie rusine sa ne fie noua ca am lasat asemenea jigodii sa ne fure banii.tu cu ce esti mai prost,de inghiti radiatii moka? unii sunt muritorii si iau ..... ,alti sunt guvernantii si parlamentarii si saracii ....sunt platiti din greu ca dorm cu celularul la servici.
 • 0 (0 voturi)    
  Antene GSM (Marţi, 4 noiembrie 2008, 11:14)

  mihai [anonim]

  Exista o mare antena GSM plantata in regie la ultimul etaj al caminului P7 (langa discoteca MAXX) chiar la geam. Nici macar nu este pusa pe o schela deasupra caminului. Nu cred ca s-a cerut acordul studentilor care locuiesc in acea camera si nu cred ca s-a luat in considerare efectul acestei antene asupra sanatatii lor. Si ne mai miram ca s-au inmultit cazurile de cancer!...
 • 0 (0 voturi)    
  Antenele GSM (Joi, 1 iulie 2010, 4:41)

  Vorbaretul [anonim]

  Intentionat nu se fac cunoscute public rezultatele testelor - nu ma refer la testele facute in Romania, ci la cele facute de straini - pentru ca telefonia mobila aduce profituri enorme. Interesul nu e sa arate nocivitatea radiatiilor, prin urmare se urmareste testarea doar a acelor aspecte care aduc rezultate satisfacatoare in ideea de a nu crea panica. Aspectul legat de cresterea temperaturii este o bascalie ... doar nu stau ca intr-un cuptor cu microunde, insa influenta campului electromagnetic asupra ADN-ului nu este data public. Cel mai simplu test puteti sa-l faceti fiecare: amplasati ghivece cu flori, culturi de ciuperci ... ce vreti voi ... sub 100m de antena GSM si dupa o perioada de 12 luni vedeti cum le merge acelor plante. Plantele (care sunt fiinte vii, ca si noi) vor arata cu totul altfel decat ar fi fost normal. Ele va vor raspunde la intrebarile voastre!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by