Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a afirmat ca taxa auto va fi calculata in functie de emisiile de CO2 si pentru masinile Euro 3 care au inclus acest indicator in cartea tehnica si a aratat ca suma va fi redusa cu 5% pentru fiecare an de vechime, transmite Mediafax.

Vosganian a facut acesta declaratie la Bruxelles, unde participa la reuniunea Consiliului European.

Oficialul a precizat ca taxa auto va fi calculata in functie de emisia de CO2 pentru autovehicule tip Euro 3, care au inclus in cartea tehnica nivelul emisiilor de dioxid de carbon, si Euro 4, iar pentru celelalte masini vor fi luate in calcul toate emisiile de poluanti, precum oxidul de azot, legate direct de cilindree si vechimea vehiculului.

Criteriul emisiei de CO2 nu poate fi luat in calcul pentru toate masinile deoarece proprietarii acestora ar fi obligati sa achite o taxa suplimentara de circa o mie de euro

pentru a evalua emisia de noxe neinclusa in cartea tehnica.

"Dupa introducerea acestor criterii, taxa auto va fi calculata pornindu-se de la cea mai noua masina a gamei. De la o masina noua in jos, de la an la an, deprecierea trebuie sa fie de minim 5%, astfel ca pentru o masina veche de sase ani se va aplica o reducere de cel putin 30-40%", a afirmat ministrul Economiei.

Reprezentantii Guvernului si cei ai Comisiei Europene au negociat in ultimele doua saptamani asupra acestei formule, iar expertii europeni au cerut ca taxa sa fie calculata in functie de emisiile de CO2 si pentru masinile Euro 3.