Mi-am luat televizor, frate!!! Nu pentru ca aveam nevoie, nu pentru ca vroiam sa schimb ceva din casa, NU. Mi-am luat televizor pentru ca asa a hotarat Electrica. Baietii destepti mi-au livrat zilele trecute 380 V in casa. Nu stiam ca pot fi atat de darnici, chiar daca in contractul cu ei este stipulat ca eu voi primi 220V la prize, ei au pulsat si mi-au oferit “din partea casei” un upgrade pana la 380V.

Deci, cu doua zile in urma, viata mea a devenit brusc mult mai alerta si mai vioaie. Un simplu telefon a fost de ajuns pentru ca imaginea picturala asupra lumii sa se schimbe intr-un amalgam nebun de senzatii si trairi rapide. “Vino repede acasa ca arde!” e suficient de sugestiv si plastic pentru oricine.

Ajuns acasa am constatat ca nu arde la mine ci la vecinul de jos - ce bine. Mama soacra si copilul erau in curte, iar in casa nu se putea respira din cauza fumului. Sotia si vecina de alaturi apucasera sa aduca pe cineva ca sa sparga usa la cei de jos - ei nu erau acasa - si au reusit deja sa stinga incendiul.

Eu, persoana importanta, am sosit inconjurat de politisti, cu pompierii, ambulanta si descarcerarea pe urme. Un simplu telefon la 112 te transforma in cateva minute in VIP si zeci de oameni asteapta de la tine informatii si indrumari. Cu un aer superior, le-am comunicat intr-un mod foarte cult si pretios “Nu stiu ba nimic, n-ai vazut ca am ajuns aici odata cu tine?”, “Nu, nu sunt proprietarul, eu sunt vecinul de sus!”.

Oricum, in scurt timp situatia devine mai clara, masina de spalat luase foc si era apa in toata casa. O parte din apa scursa din masina arsa si plina de rufe se scursese bland pe mezelurile de la magazinul de jos - evident pentru un plus de savoare.

Brusc izbucneste o cearta intre pompieri si politisti pe o tema draga lor:

Pompierul: Va bateti joc de noi, e a nu stiu cata oara cand trecem pe langa voi si nu ne opriti!

Politistul: Pai masina e afara, ati trecut pe langa ea.

Pompierul: Si noi de unde sa stim ca era cea oprita la incendiu si nu era alta? Sa dam in bobi?

Dupa inca cateva remarci prietenoase intre cele doua tabere, situatia se calmeaza prin legitimarea tuturor martorilor, vecinilor si a celor care erau in casa.

Imediat soseste apropritara insotita de fata mai mare. Atac de panica, soc, lacrimi. Unul dintre pompieri, mai versat, face tot ce poate sa o calmeze: “Linistiti-va, doamna, ca nu e mare paguba, ati avut noroc ca nu a ajuns focul la dulapul cu spray-uri. Atunci sa vedeti distractie! Asa nu v-a ars decat masina de spalat, un perete (pe care ea nu-l vazuse inca), niste haine si un pic parchetul de la apa. In rest, toata funinginea din casa se spala in cateva saptamani si nu va ramane decat mirosul ca amintire.”

Dupa aceste cuvinte, simtindu-se mai in putere, vecina a putut cere ajutorul doctoritei de la salvare, iar calmantele s-au simtit ca acasa in corpul lovit de napasta.

Eu, dupa multa truda, si o gandire analitica atotcuprinzatoare fac cea mai mare descoperire a acestui secol: nu e curent. Brusc, devin dezamagit sa constat ca toata lumea stia acest lucru. Aha, dar trebuie sa existe o explicatie!

Explicatia misuna pe langa casa, avea culoarea albastra si avea forma a trei persoane ce purtau cu mandrie (daca era cu mandrie ar fi trebuit tatuata pe frunte - dar nu intram in astfel de amanunte) pe spate sigla alba Electrica.

Ce s-a intamplat de fapt - pe scurt

Preafericitii (fericiti sunt cei saraci cu duhul) lucratori Electrica au executat o lucrare de remediere a unei defectiuni, au dat drumul la curent si lucrarea a pocnit. Vazand asta, au inceput sa dea cu ciocanul in cablu, probabil, ca parte a indrumarului intern de remediere a unei defectiuni electrice. Ulterior au refacut toata lucrarea negand ca ar fi dat drumul la curent.

Pagube

Dupa distractia povestita anterior si-a facut aparitia si vecinul apropritar al apartamentului de jos, care este… electrician. Trebuie sa fie o legatura pe undeva, prea mare coincidenta.

Am inceput sa filozofam si sa ne dam cu parerea asupra situatiei create. Astfel, eu consideram ca lumea lor exterioara exista numai in masura in care este perceputa si prezenta in constiinta lor. Deci, fiind in acord perfect cu Schopenhauer totul se datoreaza unei lipse a reprezentarii corecte fie printr-o perceptie alterata, fie printr-o lipsa totala ce constiinta. O alta reprezentare veridica mi se parea in acel moment si cea a unui complex Freudian, al abuzarii sexuale din copilarie cu instinctele adormite ce au fost brusc desteptate de puterea falica a unui cablu electric. Parerea lui era oarecum diferita aducand mai degraba catre un complex Oedip si avea o legatura mai profunda cu mamele lor.

In asteptarea venirii maretului curent, am coborat de pe culmile filozofiei, incepand sa facem pariuri intre mai multi vecini cu ce echipamente mai functioneaza. Dupa inca jumatate de ora portile curentului s-au deschis si cunoasterea s-a pogorat asupra mintilor noastre:

Vecinul de jos: masina de spalat (evident); DVD-ul; centrala de apartament.

Vecina de palier: televizorul care facuse pe el bucurandu-se de 380V (a curs o zeama din el).

Je: televizorul si motorul de la congelator.

Aproape epilog

Eu si vecina am alergat si ne-am cumparat televizoare noi, mi-am reparat frigiderul (inlocuit motor congelator). Vecinii de jos au cumparat o noua masina de spalat, asteapta service-ul la centrala si nu s-au hotarat inca ce sa faca cu DVD-ul. Ne simtim bine, carnea si celelalte alimente sunt inca in frigiderul vecinei iar in fiecare seara imi primesc cu bucurie vecinii care se spala la mine.

Epilog

Am depus plangere la Electrica va voi spune in cateva zile ce am primit, despagubiri, bani sau strangeri de mana.

Comentati pe blogul lui Razvan Serbu