Pieței artei contemporane i s-a adăugat recent un nou segment, denumit „Arta Azi”, care a diversificat vârsta pasionaților de artă și a atras atenția colecționarilor, dar și a investitorilor ce urmăresc diversificarea portofoliilor. „Arta Azi” a scos la rampă o suită de artiști contemporani care au dat expresie trendurilor actuale, lucrările lor având și tehnică, și mesaj, și emoție, aducând posesorilor nu doar capital cultural și o investiție inteligentă pe timp de inflație, dar și posibilitatea implicării în dezvoltarea și maturizarea pieței românești de artă.

Artiști care vor îmbogăți tinerii colecționari, în prima licitație a noului sezonFoto: Artmark

O mare parte din creatorii vizuali din noul val artistic, și care formează segmentul „Arta Azi”, sunt prezenți în prima licitație a noului sezon al pieței românești de artă organizată de Casa de Licitații A10 by Artmark. „Arta Azi”. Licitația de Artă Contemporană va avea loc marți, 20 septembrie, și reunește aproximativ 200 de lucrări de artă contemporană, sculptură contemporană sau artă digitală în format NFT, realizate de artiștii care stau în acest moment în lumina reflectoarelor pe scena artei contemporane – Adrian Ghenie, Victor Brauner, Felix Aftene, Roman Tolici, Francisc Chiuariu și mulți alții. Prețul de pornire al operelor create de aceștia este unul conservator, fiind un moment potrivit pentru investiție, între 100 și 5.000 de euro.

În topul licitației se află Felix Aftene cu opera „Sărutul”, realizată anul trecut, care are prețul de pornire de 5.000 de euro. În ultimii ani artistul ieșean a urmat un trend ascendent, evoluând de la lucrări tranzacționate pentru câteva mii de euro către 15.000-20.000 de euro. Astfel, posesorii operelor semnate de Felix Aftene s-au bucurat de o creștere impresionantă a valorii acestora în ultimii ani. A doua cea mai valoroasă operă - „Furtună în larg”, a fost realizată în prima perioadă de creație a celui mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional – Adrian Ghenie și are un preț de pornire de 3.000 de euro. De-a lungul timpului, în România, datorită rarității apariției lucrărilor semnate de Ghenie, prețul în licitație urcă peste maxima estimării caselor, ajungând să fie tranzacționate la zeci sau sute de mii de euro. Acest proces este susținut de pasionații, colecționarii sau investitorii artei contemporane, care ajung posesorii acestor valori rare cu potențial de creștere în timp.

Alți artiști de interes care au urmat un trend ascendent în licitațiile de artă contemporană și care sunt în vizorul colecționarilor, fiind prezenți în evenimentul din 20 septembrie, sunt: Ana Bănică, Robert Lorincz, Nicolae Comănescu, Lucian Smău, Pisica Pătrată, Saddo, Latifundiar, Victor Fota, Roxana Benea, Andrei Tudoran, Alina Ondine Slimovschi, Luigi Puiu, sau Aeul.

Noul sezon al pieței românești de artă readuce pasionații și colecționarii de artă în sala de licitații, desfășurându-se în format hybrid. Astfel, începând cu prima licitație, care va avea loc marți, 20 septembrie, aceștia vor avea ocazia să participe fizic la evenimentele desfășurate la Palatul Cesianu-Racoviță, dar și, în continuare, online prin intermediul platformei de licitare Artmark Live 2.0. Revenirea în sala de licitații va prilejui întâlniri cu consultanții de artă care recomandă și oferă detalii despre prețurile din piață, cotațiile artiștilor, nivelul cererii colecționarilor, dar și participarea la spectacolul licitațiilor de artă.

Expoziția „Arta Azi”, deschisă la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5, își așteaptă vizitatorii de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00, și poate fi vizitată gratuit.

​Articol susţinut de A10 by Artmark