„România nu se poate comporta ca o țară sălbatică, fiindcă aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană”, a declarat miercuri Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și proiectelor Europene. Acesta consideră că trebuie căutată o soluție de mijloc în negocierile cu Bruxelles privind modificările la PNRR.

Marcel BolosFoto: Captura Guvern
  • „Nu suntem țara din UE care a inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc ca să fim printre puținele dacă nu chiar singura țară din UE care să le eliminăm.
  • Aici trebuie căutată o soluție de mijloc și trebuie gândit un mecanism care să fie echilibrat, nici să cădem în extrema aceea în care să zicem că pensiile speciale sunt eliminate, ci dimpotrivă cred ca o cale de mijloc este necesară pentru a ieși din acest impas”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Boloș: România ar putea spune că nu are în legislație pensii speciale, ci pensii ocupaționale și de serviciu - VIDEO (min. 1:02:24)

Ministrul susține că pe acest subiect „primul impas sau prima clarificare pe care ar trebui să o avem cu Bruxellesul este concordanța între conținutul jalonului din PNRR și prevederile din legislatia națională.”

Asta pentru că așa cum arată acum decizia CE, România ar putea să spună că nu are „pensii speciale” în legislația naționala, așa cum se spune in jalonul PNRR, ci avem „pensii ocupaționale și „pensii de serviciu”.

  • „Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l limpezim cu CE și desigur e foarte important ca această discuție la nivel politic să existe pentru ca să se transmită că această problema este una de importanță națională, problema pensiilor în special este una de importanță națională și nu putem să avem o conduită care să ne ducă în rândul statele membre, fiind unicat cu eliminarea pensiilor speciale.
  • Nu cred că este de bun augur. Nu cred că un Guvern sau un Parlament din UE ar lua o astfel de decizie.”, a declarat Marcel Boloș.

Boloș, despre procentul de 9,4% limită de cheltuieli cu pensiile în PIB: Nu ni l-a impus nimeni

Marcel Boloș s-a arătat reticent și față de obiectivul din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ca totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile să nu depășească 9,4% din PIB în perioada 2022-2070.

  • „Nu ni l-a impus nimeni. Aș vrea să fie foarte limpede. Noi avem o serie de jaloane și ținte pe care noi ni le-am fixat și care ne duc spre situații care nu se potrivesc deloc cu criza pe care o parcurgem.
  • Acum, cât ar fi de rușinos ca Guvernul să spună că nu poate indexa pensiile pentru pensionari fiindcă are un plafon pe care nu-l găsești nicăieri în UE și să le spui oamenilor: „îmi pare rău, stăm și ne uităm la acel procent!”.
  • Nu este firesc și nu cred că se pune în discuție o astfel de decizie a unui Guvern responsabil. Nu este singurul jalon care ne face unicat în UE si inițiativa aceasta de a purta discuții în plan politic mi se pare de bun augur.”, a mai precizat Boloș.

Ministrul s-a referit la anunțul făcut marți, 20 septembrie, de liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a afirmat că este posibil să meargă împreună cu premierul și liderul PNL, Nicolae Ciucă, la Bruxelles, pentru a discuta majorarea pensiilor cu oficialii de la Comisia Europeană. Este vorba despre cheltuielile din PIB cu pensiile, care, potrivit PNRR, nu trebuie să depăşească 9,4%.

Ghinea: Guvernul poate mări pensiile mâine cu 27%

Ministrul care a negociat PNRR, Cristian Ghinea, susține că pensiile ar putea fi majorate cu până la 27%, conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă și acuză PSD de „cea mai mare manipulare politică a acestei luni”.

  • „Guvernul poate mări pensiile mâine cu 27%. Atât permite imediat procentul din PNRR. Şi totuşi nu măresc nici cu 10%, deşi PSD a promis 40%”, a scris fostul ministru al Investiţiilor şi proiectelor europene, pe Facebook.

Cristian Ghinea a invocat un calcul realizat de deputatul USR Cristian Seidler.

  • „Pensiile contributive sunt în acest moment 7,4% din PIB. Pensiile speciale reprezintă 0,9% din PIB. Deci, cheltuim cu pensiile 8,3% din PIB. În acest moment, punctul de pensie este 1.586 de lei. Să aplicăm logica PSD: dacă la 1.586 de lei, pensiile sunt 8,3% din PIB, cât ar fi punctul de pensie dacă am fi la 9,4% din PIB, care este plafonul din PNRR? Vorbim de PIB pe acest an şi calculele sunt făcute dacă pensia ar fi mărită de la 1 iulie pentru următoarele şase luni.
  • La 9,4% din PIB, punctul de pensie ar trebui să fie 2.027 de lei. PSD poate creşte pensiile, de mâine, cu 27% faţă de valoarea actuală. Ulterior, pensiile cresc automat, odată cu economia - asta cere PNRR, eliberăm pensionarii de pixul politrucilor”, a explicat Ghinea, într-un video ataşat postării.