În acest an, un total de 5,3 miliarde de telefoane mobile vor ieși din uz și nu vor fi reciclate, cele mai multe ajungând în sertare și o parte, la gunoi, lucru foarte grav. În lume se vând anual aproximativ 1,5 miliarde de telefoane și se estimează că în total sunt 16 miliarde de telefoane.

Telefoane vechiFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

O estimare a WEEE Forum, cu ocazia Zilei internaționale a deșeurilor electronice, indică faptul că 5,3 miliarde de telefoane vechi vor fi scoase din uz în acest an. Marea majoritate rămân în sertare, dar o parte sunt aruncate la coș și ajung la gropi de gunoi, unde pot fi incinerate.

WEEE Forum spune că, dacă cele 5 miliarde de telefoane ar fi puse unul peste altul, s-ar forma un turn de 50.000 km înălțime, ceea ce înseamnă cam a opta parte din distanța Pământ - Lună.

Oamenii nu duc telefoanele vechi la reciclat din mai multe motive: se gândesc că vor mai avea nevoie de ele, au în plan să le dea mai târziu unor rude, sunt atașați de acele telefoane sau nu știu unde să le ducă pentru a fi reciclate.

Motivul cel mai des invocat pentru păstrarea telefoanelor vechi în sertare este că va veni o zi în care va mai fi nevoie de acel telefon.

Telefoanele conțin o serie de materiale rare care, prin reciclare corectă, pot fi recuperate și folosite apoi pentru producția de gadget-uri noi. Chiar dacă nu sunt cantități mari într-un telefon, recuperarea acelor materiale prin reciclare este mai ieftină decât obținerea materialelor prin minerit. Și efectul nociv asupra mediului ar fi mult diminuat.

Estimările sunt că în lume, anual, cantitatea de deșeuri electrice și electronice care nu sunt reciclate va crește de la 44 milioane tone în 2020, la 74 milioane tone în 2030.

Surse: phys.org, Digital Trends