​Opere istorice, realizate în jurul anilor Războiului de Independență, sunt scoase la licitație în cadrul ultimelor evenimente organizate de Casa de Licitații A10 by Artmark în luna octombrie.

Studiu pentru Vârful cu dor - George Demetrescu MireaFoto: Artmark

Licitația de Toamnă, cu o valoare de peste 1 milion de euro, reunește opere de valoare muzeală semnate de Marii Maeștri ai Artei Românești, dar și apariții rare în piața românească de artă. Una dintre acestea este opera semnată de Gheorghe Tăttărescu „Nifon MitropolitulPrimat al Ungro-Vlahiei”. Lucrarea, veche de 150 de ani, are prețul de pornire de 50.000 de euro și poate fi considerată una dintre reperele cheie ale academismului și rigorilor artei clasice din Țara Românească. Din același registru face parte și opera „Calinic Miclescu Mitropolitul Primat al Ungro-Vlahiei”. Lucrarea a fost realizată de artistul oficial al Casei Regale Carol Popp de Szathmari în urmă cu 143 de ani și are prețul de pornire de 50.000 de euro.

O altă premieră este și studiul pentru capodopera „Vârful cu dor” de George Demetrescu Mirea, artistul care a decorat cu picturi monumentale interiorul Muzeului Național „George Enescu”. Opera de mari dimensiuni din Licitația de Toamnă provine din colecția mezzosopranei Nella Dimitriu și are prețul de pornire de 25.000 de euro.

Din perioada Războiului de Independență face parte și o piesă cu o valoare istorică extraordinară. Este vorba de o extrem de rară sabie de cavalerie, model 1876, decorată prin incizare cu Stema României, care a fost folosită de un ofițer român în 1877. Modelul rar, dinainte de Marea Unire, are prețul de pornire de 600 de euro și va fi scos la licitație săptămâna aceasta, joi, 20 octombrie. În cadrul aceluiași eveniment, dedicat Centenarului Încoronării, este scoasă la licitație, pentru prețul de pornire de 4.500 de euro, și Evanghelia tipărită din grija lui Mihail Grigore Sturdza, Voievod al Moldovei, pentru biserica ctitorită pe moșia sa de la Târgul Mihăileni. Piesa de excepție, considerată muzeală, este decorată cu picturi în email, iar coperțile sunt ferecate în argint aurit.

Cu ocazia celei mai importante licitații de artă a sezonului, Casa Artmark îi celebrează pe cei mai valoroși pictori români, ale căror opere domină în prezent topul tranzacțiilor de artă din România. Capodoperele de artă, alături de piesele licitațiilor lunii octombrie, sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță și pot fi admirate de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00. Intrarea este gratuită.

Nifon Mitropolitul Primat al Ungro-Vlahiei, în Expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță

Articol susţinut de A10 by Artmark