​​Când vine vremea rece, ne gândim la încălzirea casei, iar unul dintre elementele care a câștigat popularitate în ultimii ani, pe lângă centrale termice, este șemineul electric.

Șemineu electric cu încălzire centrală: avantaje și dezavantajeFoto: freepik.com

Acest tip de încălzire este conceput pentru a crea o atmosferă caldă și frumoasă. Nu există nicio îndoială că șemineele electrice sunt un bun element decorativ și că dau o notă confortabilă încăperilor în care sunt instalate.

Dar de ce devin din ce în ce mai populare și care sunt avantajele și dezavantajele lor? În acest articol vă vom spune totul despre șemineele electrice cu încălzire.

Avantajele șemineelor electrice

Acest tip de încălzire are o serie de avantaje care o fac o alternativă interesantă. Să vedem care sunt acestea.

Varietate largă de modele

În prezent, există o multitudine de modele de șemineu electric. Șemineele vin în diferite culori, materiale, dimensiuni, forme și așa mai departe.

Acest lucru vă oferă posibilitatea de a alege modelul care se potrivește cel mai bine nevoilor decorative ale casei dumneavoastră.

Instalare ușoară

În general, instalarea șemineelor electrice este simplă. Spre deosebire de centralele termice, nu aveți nevoie de intervenția unui profesionist, îl puteți instala singur.

Tot ce trebuie să faceți este să urmați instrucțiunile din manualul de instalare.

Cu excepția șemineelor electrice care sunt încorporate în perete, unde va trebui să efectuați lucrări de construcție pentru a lăsa o gaură în care să le montați.

Ocupă puțin spațiu

Dimensiunea unui șemineu electric este de obicei destul de mică, puțin mai mare decât un radiator electric convențional. Astfel, puteți profita de orice spațiu în care îl puteți instala.

Deși există și modele care încorporează un raft, o unitate de depozitare sau sertare. În aceste cazuri, dimensiunile sunt puțin mai mari, însă le puteți dota cu alte funcții utile. De exemplu, acestea pot fi folosite pentru a depozita cărți.

Nu este nevoie de coșuri de fum sau țevi

Majoritatea locuințelor nu sunt prevăzute cu un sistem de evacuare a fumului, ceea ce face foarte dificilă și costisitoare opțiunea pentru un șemineu pe lemne sau pe gaz, deoarece acestea trebuie să elimine gazele reziduale generate de ardere, ca la centrale termice.

Șemineele electrice, pe de altă parte, au avantajul de a putea fi instalate în orice locuință, fie că este deținută sau închiriată, deoarece sunt alimentate cu energie electrică. Prin urmare, tot ce aveți nevoie este o priză.

Ele sunt foarte durabile

Singura întreținere necesară pentru acest tip de încălzitor este becul care aprinde flăcările ce simulează focul. Cu toate acestea, ele pot dura ani de zile.

Spre deosebire de șemineele pe lemn sau pe gaz, care au o cameră de ardere, șemineele electrice au o structură simplă și robustă.

Atenție însă la calitatea materialelor din care sunt confecționate. Recomandabil este să vă uitați la mărcile de top, deoarece acestea vor dura cu siguranță mai mult.

Telecomandă

În prezent, majoritatea șemineelor electrice sunt dotate cu o telecomandă cu ecran LCD, care vă permite să controlați diferitele funcții ale aparatului.

De exemplu, puteți activa doar efectul vizual al flăcărilor, dar nu și încălzirea. În acest fel, are o funcție decorativă, creând o atmosferă caldă în cameră, fără a fi nevoie să încălzească încăperea.

Unele șeminee sunt prevăzute cu sunet, pentru a simula pocnetul buștenilor atunci când aceștia ard. Îl puteți activa sau dezactiva de la telecomandă.

Mobilitate bună

Un alt avantaj al acestui tip de încălzire este că este portabil. Deoarece sunt atât de ușor de asamblat și dezasamblat, nu trebuie să vă fie greu să le mutați dintr-o cameră în alta, dacă aveți vreodată nevoie să faceți acest lucru.

Evident, acest lucru nu este fezabil în cazul celor care sunt încastrate în perete, ne referim la cele care sunt mobile.

Eficient în consumul de energie

De obicei, acestea sunt prevăzute cu un termostat și pot fi programate să pornească și să se oprească automat în funcție de temperatura din încăpere.

În funcție de spațiul pe care trebuie să-l încălziți, puteți da mai multă sau mai puțină putere pentru a regla consumul.

Acesta este un alt mare avantaj al șemineelor electrice cu încălzire, reglarea lor, lucru pe care nu îl puteți face cu șemineele tradiționale pe lemne.

Ecologic

Deși consumă energie electrică, impactul pe care îl au asupra mediului înconjurător este mult mai mic decât cel al șemineelor pe gaz sau pe lemne, care produc gaze reziduale toxice, cum ar fi dioxidul de carbon și monoxidul de carbon.

Energia electrică este mai curată decât combustia.

Siguranță

Nu există niciun risc de rănire prin arsuri, ceea ce reprezintă un element de siguranță atunci când sunt copii în casă.

De asemenea, nu există niciun pericol de intoxicare cu fum în interiorul casei.

Prețul

În comparație cu șemineele clasice, un șemineu electric este mai ieftin.