Secretarul de stat Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), a emis luni ca ipoteza de reducere a emisiilor poluante in domeniul rezidential posibilitatea "taxarii" centralelor de apartament, "care ard combustibil si emit dioxid de carbon". Alte masuri in acest scop vazute de seful DAE pentru sectorul rezidential ar fi impunerea unei capacitati cilindrice mai mici pentru automobile si interzicerea sau restrictionarea circulatiei in centrul oraselor. Toate aceste masuri ar trebui luate in urma unor dezbateri publice, zice Ciocanea.

"Daca în sectorul rezidenţial - apropo de schema de tranzacţionare şi de clelelalte trei domenii care nu sunt trecute în schema de certificat de tranzacţionare, rezidential, agricultura si transporturi - se va pune problema eficientizării habitatului, s-ar putea ca, la un moment dat, centralele de apartament - care ard combustibil şi emit bioxid de carbon - să poată să fie sau să fie nevoie să fie taxate. Este un punct de vedere care trebuie discutat", a spus Adrian Ciocanea.

Intrebat de HotNews.ro ce ar inseamna aceasta taxare, seful DAE a explicat ca achizitionarea unei centrale de apartament care sa aiba un anumit filtru, deci la un pret mai mare decat in mod obisnuit, ar putea fi o modalitate, sau impunerea unui impozit. "Cum ar putea fi taxat un emitator de CO2, cum este un cetatean care are o centrala de apartament? El este debransat de la un CET, care este platitor de impozite si taxe pentru a face fata cerintelor de mediu?", s-a intrebat insusi Ciocanea, adaugand ca raspunsul la aceasta intrebare trebuie gasit de autoritati, in urma unor dezbateri publice.

Tot pentru reducerea emisiilor de CO2 el a mai exprimat posibilitatea impunerii unor restrictii de circulatie in centrul oraselor sau, prin taxe mai mari, obligarea cetatenilor la reducerea capacitatii cilindrice a autoturismelor. "Comisia Europeana a gasit doar pargii fiscale pentru reducerea emisiilor de CO2, asa ca, daca vrem si noi sa micsoram presiunile asupra mediului am putea introduce niste impozite", a conchis Adrian Ciocanea.