Peste 300 de opere de artă, clasice și contemporane, vor fi scoase la licitație în primele evenimente ale anului 2023, organizate de Casa de Licitații A10 by Artmark. Seria licitațiilor de artă începe săptămâna viitoare, pe 17 și 19 ianuarie, răspunzând trendului de interes pentru investiția în artă la prețuri accesibile.

Prima expoziție a anului 2023 la Palatul Cesianu-RacovițăFoto: Artmark

Printre principalele motivele avute în vedere de necolecționari pentru investiția în artă sunt: operele de artă au reprezentat și rămân o monedă de schimb sigură, având în vedere sporirea valorii odată cu trecerea timpului (iar nu invers așa cum e în cazul altor active); investiția în artă nu se adresează doar colecționarilor, căci arta, pe lângă atributele financiare, cultivă gustul pentru frumos și cultură al posesorului.

Arta Azi – Licitația de Artă Contemporană” propune o selecție de 161 de opere de artă contemporane, realizate de tinerele generații de artiști români, ale căror preocupări artistice reflectă subiectele zilei, precum munca în corporație, relația de cuplu, schimbările climatice, inteligența artificială, dependența de rețelele sociale ori explorarea sexualității. Enumerăm câteva dintre cele realizate de artiștii cei mai urmăriți azi, precum „Baba Clonțului” de Gorzo (preț de pornire de 2.000 de euro), „Gentle Beast” de Gheorghe Fikl (ce pornește în licitație de la prețul de 1.500 de euro) sau „Box” realizată de Benny Jackson, care a făcut parte din expoziția „Hollywood” la Muzeul Kitsch-ului din București (prețul de pornire de 350 de euro). Tot Benny Jackson se inspiră din benzile desenate americane și îl coboară de pe piedestal pe idolul copilăriei – Batman, imaginându-l în Mega Image-ul de la colțul străzii în opera „Batman demascat”, care are prețul de pornire de doar 350 de euro. Astfel, artistul oferă o lecție umoristică, dar tăioasă despre purtarea corectă a măștii medicinale.

Totodată, primul eveniment al Casei de Licitații A10 by Artmark include o secțiune pentru susținerea spațiului independent ETAJ – inițiativă a unui grup de artiști din București care și-au propus să creeze independent un ecosistem funcțional propriu, în care se pot exprima liber, organizând evenimente artistice și expoziții. Astfel, fondurile obținute în urma vânzării lucrărilor semnate de tineri artiști precum Iulian Cristea, Beaver, Mircea Modreanu, Bamby Tony, Robert Obert, Ada Muntean sau Ruxandra Tudoran vor fi direcționate către funcționalizarea și întreținerea acestui hub independent de creație artistică.

Cea de-a doua licitație a anului 2023 va avea loc tot săptămâna viitoare, pe 19 ianuarie, și reunește aproximativ 200 de opere de artă românească ce au prețuri de pornire foarte accesibile. Evenimentul „Început de an, început de colecție – Licitația a Două Mici Colecții de Artă” permite colecționarilor și pasionaților de artă ce intenționează să debuteze o colecție de artă să achiziționeze opere cu prețuri de pornire de doar câteva sute de euro, între care și nume consacrate ale artei clasice, moderne ori contemporane românești, precum: Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Theodor Aman, Gheorghe Petrașcu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Francisc Gall, Corneliu Baba, Ion Pacea, Ștefan Câlția ori Felix Aftene – de la grafică, gravură, acuarelă și până la picturi în ulei.

Cele peste 300 de opere de artă pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță din str. C.A. Rosetti nr. 5 sau online pe artmark.ro. Expoziția este deschisă de luni până duminică, gratuit, în intervalul orar 10:00-20:00.

Expoziția Arta Azi la Palatul Cesianu-Racoviță

Articol susţinut de A10 by Artmark