Razboiul cu supermarketurile... a cata runda?

Bubuieli intre producatori si retaileri sub medierea ministrului Agriculturii

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Miercuri, 19 martie 2008, 20:25 Economie | Consumator


Rezultatul a mai bine de trei ore de discutii aprinse dintre retaileri si producatori, cu medierea ministrului Agriculturii Dacian Ciolos, a fost decizia de a introduce in urmatoarea sedinta de guvern, de miercurea viitoare, a unui memorandum pentru crearea unui grup de lucru format din reprezentantii ambelor parti "combatante", care sa elaboreze un Ghid de bune practici comerciale. In rest, plangeri din partea producatorilor, tacere absoluta din partea retailerilor in fata presei, dar duritate in negocieri.

Informatia pe scurt:
* Medierea ministrului agriculturii s-a concretizat prin implicarea guvernului in disputa retaileri-producatori, prin imput-ul pe care il vor da anumite ministere  - al Agriculturii, Economiei si cel pentru IMMuri - in crearea Ghidului de bune practici comerciale, care ar trebui sa contina un contract-cadru si transparenta taxelor percepute de retaileri.

* Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a propus discutii pe sectoare - legume-fructe, carne, lapte - intre retaileri si producatori, intrucat fiecare sector are particularitatile sale. Intalnirile vor avea loc

* Auchan si Selgros au discutat "de pe pozitii de forta", spun producatorii. Cei doi retaileri au argumentat ca produsele romanesti sunt proaste si, daca producatorii refuza sa le vanda produsele, au oricum surse alternative.

* Consiliul Concurentei spune ca a inceput o investigatie a pietei de retail din Romania, ca cerceteaza practicile retailerilor. In elaborarea Ghidului de bune practici, Consiliul va supraveghea ca prevederile sa nu incalce legile concurentei.

"Sunt placut surprins ca au venit toti retailerii invitati", spunea la inceputul intalnirii Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului. Carrefour, Selgros, Auchan, Real, Kaufland, Cora, Metro Cash&Carry au raspuns invitatiei ministrului agriculturii Dacian Ciolos la discutia cu producatorii.

Din partea acestora din urma au fost prezenti reprezentanti ai sindicatelor din industria alimentara, ai Romapan, Romalimenta, ai producatorilor de legume, ai crescatorilor de bovine, de pasari, ai Federatiei Agrostar ssi si producatorilor de lapte. "Prea multi", potrivit opiniei lui Sorin Minea, presedintele Romalimenta si a lui Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

"Nu cred ca trebuie sa ne facem iluzii si sa credem ca dupa o intalnire de 2-3- ore de discutiisa ajungem la o concluzie", a spus ministrul Dacian Ciolos la inceputul intrunirii. "Este importanta mutarea subiectului din mass media - unde se arunca invective - la masa discutiilor, sa gasim un cadru institutionalizat pentru ele", a spus ministrul. El a exprimat speranta ca se vor gasi niste "principii de baza in jurul carora sa se poata formula niste reguli de negociere" intre retaileri si producatori si ca modalitatea in care se alcatuieste pretul produselor sa fie transparent. "Consumatorii au dreptul sa stie cum se stabileste pretul, clar, transparent, pe fata", crede Ciolos.

In timp ce in sala in care avea loc intrunirea spiritele se incingeau si tonul ridicat al discutiei se auzea dincolo de usi, reprezentanti ai producatorilor au mai iesit afara sa se racoreasca si sa fumeze o tigara. Ocazie de care au profitat pentru a satisface curiozitatea presei referitor la mersul discutiilor. Singurii retaileri reticenti s-au aratat a fi Auchan si Selgros, care au discutat "de pe pozitii de forta, exact ca la negocierea contractelor", au subliniat producatorii. "Au venit sa ne invete mersul pe jos. Doamna de la Selgros (n.r. Edith Lenga-Balk, directorul general) ne-a spus ca ei au venit aici in Romania si ne-au modernizat, ne-au daruit cunoasterea lor, asa au zis", a spus unul dintre producatori. "Suntem tratati ca niste copii de suflet, ne-au spus clar ca, daca vrem, putem iesi din lanturile lor de magazine", a spus un altul. "O parte dintre ei nu doresc aceste negocieri si doresc o scindare a noastra", a completat el.

Dupa mai bine de trei ore de discutii, producatorii au fost mai mult decat nerabdatori sa comunice concluziile acestora, in timp ce retailerii - care nu au exprimat niciun punct de vedere de cand a inceput acest "razboi" - s-au fofilat si au parasit foarte repede sediul Ministerului Agriculturii, fara a face nicio declaratie. Au fost foarte vocali in timpul negocierilor, potrivit relatarilor producatorilor, dar extrem de tacuti in afara salii de discutii.

Auchan si Selgros le-au dat cu tifla producatorilor: produsele romanesti sunt proaste

"Auchan si Selgros au vrut sa ne invete mersul pe jos, ne-au spus ca produsele romanesti nu sunt de calitate, in comparatie cu cele importate de dansii si ca exista marfa suficienta de unde sa se aprovizioneze, daca producatorii refuza sa isi mai bage produsele in lanturile lor", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara la finalul intalnirii.

Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a indicat faptul ca o parte dintre retaileri au agreat o parte dintre propuneri, dar a subliniat si el ca cei mai refractari au fost directorul general al Auchan, Regis Mougel, si directorul general de la Selgros, Edith Lenga-Balk. Minea a explicat ca principalele cereri ale producatorilor au fost definirea si transparentizarea modului de stabilire a pretului, cu includerea taxelor percepute de retaileri aratate deschis, si introducerea in Ghidul de bune practici comerciale a unui contract-cadru, "in care sa existe puncte negociate care sa nu fie inrobitoare pentru producatori".

"Reprezentantul Auchan a fost complet nepoliticos si a spus ca el nu vrea decat negocieri individuale cu producatori, ca nu negociaza cu asociatii. A argumentat ca am intrat in Europa si trebuie sa invatam sa ne comportam ca in Europa, sa invatam de la ea. Produsele romanesti sunt proaste, iar daca nu vrem sa livram, pot gasi altele. Ne-au tratat ca la negocieri", a spus Sorin Minea. Intrebat ce au spus reprezentatii lanturilor de retail referitor la taxele pe care le percep, raspunsul directorului de la Auchan a zis ca "taxele il privesc, nu trebuie sa dea socoteala, pentru ca sunt taxe care exista si in Europa".

Minea crede ca "Parlamentul trebuie sa legifereze cat mai repede relatia dintre producatori si hipermarketuri, intrucat este clar ca ei (n.r. retailerii) vin in negocieri pe o pozitie de forta".

Care crede ca va fi impactul unei posibile reglementari asupra pretului pe care il plateste consumatorul in hiper/supermarket? "Nu stiu care va fi evolutia preturilor, dar este clar ca vor exista preturi mai mici la magazinele din colt, carora le vom putea vinde noi produsele la un pret mai mic", spune presedintele Romalimenta, care a subliniat ca nu acorda mai mult de o luna , o luna si jumatate pana la alcatuirea Ghidului de bune practici comerciale.

Guvernul va dispune saptamana viitoare crearea unui grup de lucru pentru Ghidul de bune practici comerciale

Ministrul Dacian Ciolos a refuzat sa comenteze dialogul dintre producatori si retaileri. "Am avut impresia ca a existat o intelegere. Statul trebuie sa-si asume responsabilitatea intr-o astfel de situatie, si-a asumat-o, prin medierea acestei discutii", a spus ministrul la sfarsitul intalnirii.

In plus, el a anuntat ca impreuna cu ministrul economiei si cu cel al IMM-urilor vor introduce un memorandum in urmatoarea sedinta de guvern, de miercurea viitoare, pentru crearea unui grup de lucru ce va avea misiunea de a alcatui Ghidul de bune practici comerciale. Din acest grup de lucru vor face parte reprezentanti ai retailerilor si ai producatorilor, precum si ai Consiliului Concurentei care vor urmari ca stipularile Ghidului sa nu incalce legile concurentei.

"In cateva saptamani trebuie sa se ajunga la un rezultat", a spus ministrul agriculturii, adaugand ca ghidul trebuie sa contina "principii agreate, in acord cu Legea Concurentei" si "sa stabileasca un cadru civilizat de dialog". "Cred ca si consumatorul are dreptul sa stie pe ce da banii si cum se face pretul", a reiterat el. O alta concluzie la intalnirea de miercuri a fost organizarea unui cadru pentru discutii interprofesionale, pe sectoare.

Consiliul Concurentei investigheaza piata de retail din Romania

"Nu tin de Consiliul Concurentei discutiile de astazi, nu noi am fost tinta discutiilor", a spus presedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Oprescu. Prezenta la intalnire s-a justificat prin a da lamuriri despre regulile romanesti si europene in domeniul concurentei. Producatorii au vrut sa inlature orice suspiciune asupra unei posibile intelegeri cu retailerii pe preturi si de aceea au vrut prezenta consiliului la discutiile de miercuri.

Din cauza multiplelor contradictii pe aceasta tema, Oprescu a spus ca institutia pe care o conduce a inceput o investigatie a pietei de retail, recunoscand ca pot exista probleme, dar trebuie vazut daca ele au efecte asupra concuretei din piata. Consiliul Concurentei cerceteaza cota de piata a hipermarketurilor si practicile acestora, dar Oprescu nu a putut preciza cand va fi gata aceasta ancheta.

Confruntat asupra pozitiei initial exprimate de Consiliu - ca retailerii nu au pozitie dominanta pe piata si nu fac abuz de putere - Gheroghe Oprescu a spus ca reactia Consiliului a fost "nu comentam". In fata evidentelor din comunicatul de presa dat de Consiliul Concurentei in 6 martie - cand arata ca retailerii au o cota mica de piata, iar sectorul are un grad redus de concentrare, asa ca nu este nevoie de o investigatie privind abuzul de putere - Oprescu a spus ca "din cifrele publice, se pare ca ponderea comertului modern este de 30-35% din piata" si exista doua practici anticoncurentiale sanctionate, care trebuie insa dovedite. "Trebuie dovedit daca exista o pozitie dominanta si, daca exista sa dovedim ca este abuz. Si sanctionam intelegerile intre firme", a explicat el. Tocmai aceste practici incearca sa le depisteze ancheta deschisa saptamana trecuta.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1855 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Oare cine o fi consultantul in comunicare (Miercuri, 19 martie 2008, 20:43)

  Harpia [anonim]

  ... al producatorilor ?
 • 0 (0 voturi)    
  cetateni europeni second-hand (Miercuri, 19 martie 2008, 20:46)

  elefantu [anonim]

  un boicot ?ceva acolo? hai ca suntem cetateni de mana a 2-a mai handicapati un pic
  • 0 (0 voturi)    
   daca asa vrei tu :) (Miercuri, 19 martie 2008, 21:06)

   vrabiuta [anonim] i-a raspuns lui elefantu

   Lasa ma elefantule, de second-hand esti numai daca te simti asa... Fii barbat.
 • 0 (0 voturi)    
  ROMANII E PROSTI ! (Miercuri, 19 martie 2008, 21:12)

  CIPRIX [anonim]

  NU PRODUSELE ROMANESTI SUNT PROASTE, ROMANII SUNT !! AM DOVEDIT MULTA SUPUNERE SI LINGUSEALA ANI INTREGI SI AR FI RUSINOS SA NEGAM. SA MEARGA LA MASA IN TARA LOR, CA NU I-AM CHEMAT NOI AICI !
 • 0 (0 voturi)    
  ne incaleca strainii (Miercuri, 19 martie 2008, 21:35)

  Mihai [anonim]

  Daca noi nu suntem in stare sa avem propriile hypermarketuri care sa vanda produsele romanesti ,trebuie sa acceptam surogate UE la preturi maxime. Adio agricultura si industrie romaneasca.
 • 0 (0 voturi)    
  BEST OF (Miercuri, 19 martie 2008, 21:51)

  LASCAR [anonim]

  Sa multumim deci, acestor straini ca au venit sa ne invete cum se cumpara cu un leu si se vinde cu doi.
  Ce ne-am fi facut fara ei ? S-ar fi imbogatit romanii si nu scoteau macar profitul din tara. Profitul care...de fapt e mic in actele contabile pentru ca ei au adaosuri pe factura de 3-5 %, dar pe producatorii autohtoni ii jumuleste cu taxe mascate care nu apar in acte. Era odata o Garda Financiara care ii parlea pe micii comercianti, dar ceilalti sunt prea mari sa te poti uita la ei !
  RUSINICA !!!
 • 0 (0 voturi)    
  ciume straine (Miercuri, 19 martie 2008, 22:15)

  LASCAR [anonim]

  Nea Mihai, bine zici ! Mai ales ca una din actualele clauze mascate cu producatorii este ca cei din urma SA NU VANDA LA UN PRET MAI MIC ALTOR COMERCIANTI, de fapt traditionalilor, bastinasilor nostri. Care nu mai sunt chiar comunisti, dar nu au putere sa se dezvolte pentru ca ei cumpara la pretul la care vinde la raft hyper-mega hotul strain !
  salve !
 • 0 (0 voturi)    
  Pacat mare de tzara noastra! (Miercuri, 19 martie 2008, 23:15)

  laur [anonim]

  Sunt in Italia de un an. Va zic un lucru. Aici, tot ce se imbraca si se manaca, e ITALIAN. Carnea, branzeturile, laptele, is produse italiene, nu e nimika importat. Am citi zilele trecute in ziar o statistica. Masini cumparate in anul 2007: Locul 1: Fiat - 625.000, Locul 2 Ford: 189.000.
  Nu mai continui locurile, Ati inteles ideea. La radio, 90% din muzica este italiana, nu vor sa vanda muzica straina,. vand doar italian. Am adus din Romania Icre negre, facite stim noi de cine, si sunt in toate hipermarketuri. Nici macar nu au gustat. Si lucrez intr-un hotel, unde sunt 3 bucatari. Nu vor, au zis ca nu stiu kum e si nu ii intereseaza, mananca preparatele lor. Noi ramanii stim sa tacem si guvernantii vand tara. Scuzati, au cam vandut-o. Nu prea mai au ce. Pacat.
 • 0 (0 voturi)    
  Monopolul retailerilor! (Joi, 20 martie 2008, 0:13)

  Ionut [anonim]

  A inceput frumos si inca mai pare, mergi civilizat printre randurile de marfa, frumos aranjata, casieri cu zambetele pe buze... STOP! Sa analizam putin.Nivelul de trai in Romania este la pamant.De ani buni tot facem credite de nevoi personale sa supravietuim.Nu trebuie sa ne mai prefacem ca suntem spectatori la spectacolul dat de producatrori si hipermaket-uri, pentru ca suntem chiar actorii principali.Datorita noua exista si unii si altii.Noi trebuie sa ne cerem drepturile.Mi se pare corecta remarca domnului ministru Ciolos : "Cred ca si consumatorul are dreptul sa stie pe ce da banii si cum se face pretul".Daca va exista transparenta totala in privinta formarii pretului final vom stii si noi daca chiar avem nevoie sa ne plimbam printre rafturi de marfa sau mergem la alimentara din colt.
 • 0 (0 voturi)    
  adevarul este intotdeauna la mijloc (Joi, 20 martie 2008, 6:41)

  judex [anonim]

  Multi dintre producatorii romani au si propriile magazine. Am observat ca sunt foarte ofuscati in special de prezenta hypermarketurilor in zonele centrale. Desigur, libera concurenta trebuie sa functioneze si le este greu in competitia cu marile centre de vanzare, dar, trebuie sa recunoastem ca acestea au impus un comert civilizat, modern si foarte la indemana. Problema care ramane, totusi, este pretul, mult peste posibilitatile romanului. Trebuie sa incepem si noi sa renuntam la comportamentul individualist de parvenit si sa ne gandim si la cei de langa noi. Si ei sunt omeni si trebuie sa traiasca !
 • 0 (0 voturi)    
  haha (Joi, 20 martie 2008, 9:06)

  cristi [anonim]

  "bubuieli"... sunteti foarte tari ...
  • 0 (0 voturi)    
   Asta ne e educatia. (Joi, 20 martie 2008, 10:10)

   jamal [anonim] i-a raspuns lui cristi

   Si mai tari sunt "imputurile". Ce sa faci? Se cam impute limba romana de cand a trecut la condeie generatia asta tanara, formata pe yahoo messenger.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by