În preajma sărbătorilor pascale este scoasă la licitație o colecție de icoane grecești și rusești, de largă circulație regională și internațională, alături de o deosebită selecție de icoane românești, unele din perioada renascentismului românesc, de la Matei Basarab la Constantin Brâncoveanu. Icoanele scoase la licitație marți, 11 aprilie, sunt reprezentative pentru arta religioasă ortodoxă ce a evoluat în Estul Europei începând cu secolul XVI și sunt realizate în școli importante de pictură bisericească, de la Șcheii Brașovului, Săliștea Sibiului și Căldărușani la Moscova și Sankt Petersburg, iar multe dintre ele sunt semnate sau atribuibile unor autori cunoscuți.

Expoziția Licitației de Artă SacrăFoto: artmark.ro

Poate cea mai veche și importantă icoană din licitație este cea împărătească pe lemn „Maica Domnului cu Pruncul (Tihvinskaia)”, piesă de cult extrem de rară, ce aparține școlii rusești din perioada primului țar al Rusiei, Ivan al IV-lea, zis cel Groaznic (1530-1584). Icoana, de mari dimensiuni, are un preț de pornire de 4.000 de euro.

O altă apariție impresionantă, nu doar un simbol al credinței, dar și o expresie a frumuseții și sensibilității artistice, este icoana împărătească pe lemn sculptat „Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni”, de secol XVIII, care aparține școlii transilvănene-rutene. Piesa muzeală, de colecție, are prețul de pornire de 2.000 de euro.

Din perioada lui Matei Basarab provine icoana pe lemn „Răstignirea Domnului”, ce reprezintă panoul central al unui triptic, fiind realizată în stilul specific școlii tradiționale grecești. Piesa rară a fost realizată în prima jumătate a sec. XVII și are prețul de pornire de 4.000 de euro.

Printre cele mai importante și specifice școlii transilvănene sunt icoanele pe sticlă atribuite zugravului Ioan Pop din Făgăraș. Pentru prețul de pornire de 400 de euro este scoasă la licitație icoana „Buna Vestire”. Piesa rară a fost realizată în 1856, iar la ora actuală sunt cunoscute public doar trei icoane cu această temă iconografică realizate de Ioan Pop: una în patrimoniu Muzeului Național de Artă al României, una în Colecția muzeală a Arhiepiscopiei Ortodoxe – Alba Iulia și una într-o colecție privată. Atribuită aceluiași zugrav este icoana „Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni”, care are prețul de pornire de doar 350 de euro (o alta având aceeași temă se află în Colecția muzeală a Arhiepiscopiei Ortodoxe – Alba Iulia).

În licitația de marți, 11 aprilie, este prezentă și o schiță de icoană realizată în cărbune de Ștefan Luchian. Printre îndeletnicirile pictorului, ce se străduia din greu să se întrețină în București, se număra și pictarea de icoane, iar schița „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” este o dovadă istorică a acestui fapt. Lucrarea semnată Ștefan Luchian are un preț de pornire de doar 600 de euro.

Icoanele de colecție, care oferă o perspectivă asupra valorilor religioase și tradițiilor culturale, sunt expuse zilele acestea, cu prilejul Săptămânii Mari, la Palatul Cesianu-Racoviță, urmând a fi licitate marți, 11 aprilie, începând cu ora 19:00. Persoanele interesate pot participa la licitație atât fizic, la sediul Casei Artmark – str. C.A. Rosetti, nr. 5, cât și prin telefon sau prin intermediul platformei Artmark Live 2.0, deschizând un cont pentru participarea la licitație online în timp real.

Articol susţinut de A10 by Artmark