Românii generează anual peste 100.000 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), ceea ce face din țara noastră unul dintre cele mai poluate state europene, Partea gravă este că doar puțin peste o treime dintre deșeuri sunt colectate, arată un comunicat al asociației ENVIRON.

Telefoane vechiFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Așadar, în România rata de colectare ajunge la 35%, în cele mai optimiste estimări, în condițiile în care media europeană este de 45,9% la nivelul anului 2020. Cel mai des, românii reciclează mașini de spălat (70,67%), iar cel mai greu se despart de telefoanele mobile (11%), arată datele Asociației ENVIRON.

Cu ocazia Zilei Pământului (22 aprilie), reprezentanții ENVIRON trag un semnal de alarmă și spun că a venit momentul ca reciclarea electronicelor să facă parte din educația românilor, așa cum se întâmplă în țările civilizate fin UE.

Cel mai puțin se predau spre reciclare obiecte electrice și electronice precum telefoanele mobile, laptopurile și alte deșeurile de mici dimensiuni. „O explicație este aceea că românii, în special seniorii, renunță cu greu la echipamentele electrice și electronice pe care le au. Iar atunci când vine vorba de cele de dimensiuni mici, cum sunt de exemplu telefoanele mobile și cablurile, încărcătoarele, aparatele foto, țigările electronice etc, am constatat că de multe ori nici nu conștientizează că acestea sunt tot deșeuri și de aceea nu le dau spre reciclare, preferă să le păstreze prin sertare sau și mai rău, să le arunce la gunoi”, a declarat Roxana Puia, Marketing Manager la ENVIRON.

Este foarte important însă ca, atunci când nu mai pot fi reparate, echipamentele electrice și electronice să fie reciclate și nu aruncate pur și simplu la gunoi, pentru a nu deveni deșeuri periculoase,

Spre exemplu, frigiderele vechi conțin ficlorofluorocarboni(CFC) și hidroflorocarbon (HCFC), substanțe care deteriorează stratul de ozon, problemă asociată cu dezechilibrul climatic al planetei, respectiv cu afecțiuni serioase provocate oamenilor, între care scăderea imunității.

În același timp, un smartphone conține în jur de 30 de componente diferite, unele dintre ele pe cale de a se epuiza (galiu, argint sau arsenic), altele (plumb, mercur, cadmiu) fiind foarte periculoase dacă sunt aruncate la groapa de gunoi. La rândul lor, televizoarele și monitoarele vechi conțin metalele grele care pot provoca afecțiuni grave, precum plumb, cadmiu, oxid de bariu, oxid de stronțiu, europiu, ytriu sau mercur.

„Vestea proastă este că toate substanțele din echipamentele electronice aduse la groapa de gunoi ajung în pământ și afectează pânza freatică, cu impact teribil asupra sănătății oamenilor și a animalelor. Vestea bună este că cel puțin 85% din aceste echipamente pot fi reciclate. Calitatea vieții noastre, a tuturor, depinde de acțiunile noastre. A recicla deșeurile, indiferent de natura lor, trebuie să fie un gest firesc, normal și responsabil”, a adăugat Roxana Puia.

Asociația ENVIRON este o organizație non-guvernamentală și non-profit înființată în anul 2007 și operează în prezent peste 4.000 de puncte de colectare la nivel național. În cei 16 ani de activitate a colectat peste 160.000 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE),