Netflix, una dintre cele mai populare platforme de streaming de seriale și filme din lume, a anunțat că va face schimbări în felul în care utilizatorii vor putea accesa platforma. Astfel, s-a discutat mult despre o interdicție ca utilizatorii abonați să partajeze parola lor de cont cu alți utilizatori, iar această interdicție va ajunge și în România.

NetflixFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

La finalul lunii aprilie, Netflix a anunțat care va fi momentul de la care nu va mai permite utilizatorilor să partajeze parolele, relata publicația The Mirror.

Decizia vine după ce serviciul de streaming a testat în câteva piețe selecte o modalitate de taxare suplimentară pentru utilizatorii care și-au partajat datele de conectare cu o altă gospodărie și a pus în practică măsuri tehnice pentru a detecta o astfel de partajare.

În Spania, spre exemplu, unde a fost testată noua măsură, Netflix a pierdut mai mult de un milion de utilizatori în Spania în primele trei luni ale anului 2023, însă compania spune că scăderea este temporară, înainte ca utilizatorii să obțină conturi proprii.

Ce știm până acum despre interdicția de partajare a parolelor Netflix în lume și în România

După perioada de câteva luni când a studiat aplicarea măsurii în câteva piețe de test, Netflix a anunțat la final de aprilie că începând cel mai probabil din luna iulie 2023 nu va mai permite utilizatorilor să partajeze parolele.

Totuși, noile reguli vor fi aplicate mai întâi în SUA, apoi în alte țări, în actualul trimestru.

Pentru România nu este clar data de la care se vor aplica noile interdicții de partajare a parolei, dar e foarte posibil ca acestea să fie implementate în țara noastră începând chiar cvu această vară sau, cel mai târziu, din toamnă.

De precizat că și în prezent Netflix limitează numărul de dispozitive care pot accesa simultan un cont, în funcție de planul tarifar ales. În România, abonamentul care permite vizionarea de pe orice telefon, tabletă, computer sau televizor costă 11,99 euro pe lună.

La nivel global, peste 100 de milioane de persoane folosesc un cont pentru care nu plătesc, potrivit Netflix. Compania nu a a prezentat cifrele defalcate în funcție de țară.

Ce vor face cei care vor să folosească în continuare Netflix pe parola altcuiva / Țările unde deja s-a aplicat interdicția

Pentru cei care doresc să folosească mai departe un cont Netflix cu o parolă partajată, serviciul de streaming va percepe o taxă suplimentară.

Mai exact, în cazul în care o persoană care folosește o parolă nu locuiește la adresa înregistrată în cont, atunci i se va cere să plătească o taxă suplimentară de abonament dacă dorește să continue să folosească contul unui prieten sau al unei rude.

Această măsură cu taxă suplimentară a fost deja introdusă, inițial ca test, în Canada, Noua Zeelandă, Portugalia și Spania.

Membrii Netflix cu planuri Standard sau Premium din multe țări, inclusiv Canada, Noua Zeelandă, Portugalia și Spania, pot adăuga un subcont suplimentar de membru pentru până la două persoane cu care nu locuiesc, fiecare cu un profil, recomandări personalizate, nume de utilizator și parolă, pentru un cost suplimentar de 7,99 dolari canadieni pe lună de persoană în Canada, 7,99 dolari neozeelandezi în Noua Zeelandă, 3,99 euro în Portugalia și 5,99 euro în Spania.