Am mai vorbit in trecut despre Germania si actiunile importiva pastrarii datelor de trafic. Legea in cauza a fost atacata in fata Curtii Constitutionale federale.

Multumita lui Alina, o colaboratoare care studiaza drept&IT in Germania si care ne va acorda placuta supriza sa traduca comunicatul de presa din Germana, am aflat ca, ieri, Curtea Constitutionala Germana s-a pronuntat doar pentru partea de urgenta care cerea retragerea obligatiei de stocare a datelor.

Instanta constitutionala germana a decis ca se pot pastra datele conform legii, dar detaliile pot fi transferata investigatorilor numai in cazuri de terorism si infractiuni grave si numai cu un mandat judecatoresc. De asemenea se va apeala la aceasta solutie doar cind celelalte mijloace de proba nu sunt accesibile sau nu au sanse de reusita. (intreaga decizie in germana)

Inteleg ca instanta inca nu s-a pronuntat pe fond - asupra neconstitutionalitatii intregii legi, asteptind si decizia CEJ in cazul Irlanda vs Comisia Europeana pe aceeasi tema. (desi din cite stiu eu cazul irlandez e intemeiat doar pe chestiuni procedurale).

Comenteaza pe blogul lui bogdan.