Pe final de mandat, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, isi tine cald electoratul cu promisiunea unei facturi reduse la intretinere. Chiliman a gasit solutia de a debloca reabilitarea termica a blocurilor din sectorul sau, punandu-i pe toti cetatenii Romaniei sa cotizeze, pentru o treime din subventie (34%), care vine de la bugetul de stat.

“Iarna poate fi ca vara”, incearca sa ne convinga Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman in cel mai recent proiect al sau. Potrivit Hotararii adoptate de Consiliul Local Sector 1, la sfarsitul lunii ianuarie, la initiativa edilului Andrei Chiliman, 66% din costurile reabilitării termice pentru un bloc din Sectorul 1 vor fi suportate din bugetul local al Sectorului 1, diferenţa urmând sa fie acoperită din fonduri de la bugetul de stat.

Incepand din acest an, Primaria Sectorului 1 va plati si partea pe care trebuie să o achite asociaţiile de proprietari, conform legii, pentru reabilitarea termică a blocurilor.

Pe scurt

• Blocurile din toata tara urmau sa fie reabilitate termic inca din 2002, cu doua treimi subventionate de la bugetul local, iar o treime suportata de proprietari. Contributia blocului s-a dovedit dificil de acoperit, doar 1.000 de blocuri au intrat in program, in toata tara.

• In capitala, unde numarul apartamentelor intr-un condominium este mare, reabilitarea a inceput la doar doua blocuri.

• In sectorul 1, primarul Andrei Chiliman promite bani pentru a debloca programul: 33% de la bugetul local in locul contributiei proprietarilor. Practic, si treimea locatarilor este acoperita.

• Reabilitarea locuintelor este o necesitate pentru a diminua consumul energetic, iar proprietarii au astfel posibilitatea sa-si scada factura la intretinere.

Explicatii oficiale si carcoteli

“Au trecut deja ani buni de la lansarea programului si încă nu s-au reabilitat termic blocuri în Romania. Am decis să preluăm partea de contribuţie a asociaţiilor de proprietari şi să alocăm, de la bugetul local, sumele necesare izolării termice a blocurilor. Bucureştenii din Sectorul 1 vor avea căldură în casă la nişte costuri reduse, iar oraşul câştigă prin modernizarea faţadelor clădirilor”, a declarat primarul Sectorul 1, Andrei Chiliman, incercand sa ne convinga de justetea acestui proiect.

Carcotasii privesc insa acest program ca nerealist in cele cateva luni de mandat, cate mai sunt pana la alegerile locale de la 1 iunie. "E doar un program prin intermediul caruia spera sa-si sporeasca sansele de a mai castiga un mandat de primar la Sectorul 1", spune, sceptic, Ion Mihai, locatar pe strada Delavrancea, in sectorul 1.

Scurt istoric al reabilitarilor in Bucuresti: 2002, anul lansarii unui program nascut mort

In baza OUG 174/2002 se lanseaza programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte-condominii, ce are ca scop cresterea performantei energetice a acestora.Insa timp de trei ani acest proiect a ramas doar pe hartie, nereabilitandu-se termic niciun bloc.

Guvernul incearca sa “resusciteze” programul in anii 2005-2006 prin modificari legislative si prin declansarea unei ample campanii de informare.Astfel, in baza OUG 187/2005, auditul energetic si proiectarea lucrarilor de reabilitare sunt finantate de la bugetul de stat, iar fondurile necesare pentru finantarea cheltuielilor privind executarea lucrarilor pentru reabilitarea termica a cladirilor se asigura astfel: 34% alocatii de la bugetul de stat, 33% alocatii de la bugetele locale si 33 % din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari.

Chiar daca pana in acest an s-au declansat lucrarile la aproape 1.000 de blocuri la nivel national, aceasta cifra este extrem de mica in raport cu numarul blocurilor ce trebuie consolidate. Numai la nivelul Sectorului 1 sunt un numar de 280 de blocuri care necesita lucrari de reabilitare termica.

Pana la inceputul anului 2008, in Capitala au fost declansate lucrarile la doua blocuri, unul in Sectorul 2 si unul in Sectorul 6 (in Sectorul 6 fiind si finalizate). Potrivit oficialitatilor si expertilor in domeniu, acest ritm extrem de lent se datoreaza procedurilor birocratice greoaie, lipsei de informare a cetatenilor si lipsei de fonduri de la nivelul asociatiilor de proprietari, care nu pot suporta procentul de 33% care le revine din finantarea cheltuielilor.

Etapele unui proiect de reabilitare termica:

a) auditul energetic al cladirilor;

b) proiectare etapa I - elaborarea studiului de fezabilitate pe baza masurilor specificate in auditul energetic;

c) proiectare etapa a II-a - elaborarea proiectului tehnic si a detaliilor de executie;

d) obtinerea autorizatiei de construire;

e) executarea si receptia lucrarilor de reabilitare termica.

Toate lucrarile etapelor programului se contracteaza in urma procedurilor de achizitii publice

Beneficiile programului de reabilitare termică:

 Creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuit, reducerea pierderilor de căldură;

 Reducerea costurilor aferente (plata căldurii). În momentul de faţă o bună parte din energia termică pe care locatarii o plătesc se pierde Specialistii estimeaza ca in urma reabilitarii termice factura la intretinere scade cu cel putin 30%;

 Modernizarea blocurilor de locuit şi a locuinţelor individuale, rezultând un aspect urbanistic plăcut;

1 Creşterea gradului de confort.

Ce presupune reabilitarea termica a unei cladiri?

• Reabilitarea presupune decopertarea clãdirii si „anveloparea“ ei într-un strat termoizolant, înlocuirea tâmplãriei clasice cu ferestre tip termopan si refacerea hidroizolatiei terasei si a subsolului.

Noi va reabilitam cladirile, voi ne dati voturile

Cam in acest mod poate fi interpretata ultima initiativa a Primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, prin care Primaria Sectorului 1 urmeaza sa suporte partea ce revenea, conform legii, asociatiilor de proprietari din cheltuielile aferente reabilitarii termice a imobilelor. Dupa ce timp de mai bine de trei ani in Sectorul 1 nu a fost reabilitata termic nicio cladire, pe ultima suta de metri a mandatului, edilul Sectorului 1 incearca, prin scutirea asociatiilor de proprietari de suportarea a 33% din costurile reabilitarii termice a unei cladiri, sa-si atraga voturile unui important segment de electorat. Potrivit informatiilor postate pe site-ul primariei, in acest an vor intra in proces de reabilitare 24 de blocuri din zonele Grivita, Mihalache si Bucurestii Noi.

De asemenea, potrivit primarului Andrei Chiliman, pe raza Sectorului 1 sunt peste 280 de blocuri care necesită lucrări de reabilitare termică. “Toate aceste clădiri vor beneficia de această facilitate. Estimăm că lucrările de reabilitare termică vor fi finalizate în cel mult trei ani, la toate aceste imobile”, a mai spus primarul Sectorului 1.

Preluarea finanţării cheltuielilor se va face numai la acele asociaţii de proprietari care aprobă, cu votul majorităţii membrilor adunării generale a proprietarilor, decizia de intervenţie şi semnează convenţia-cadru cu coordonatorul programului anual pentru derularea, în condiţiile legii, a acţiunilor pentru reabilitarea termică a clădirii.

Actele cu care asociaţiile de proprietari trebuie să se adreseze Primariei Sectorului 1:

 Cerere către Primăria Sector 1 privind includerea condominiului în programul de reabilitare termică.

 Solicitarea va fi însoţită de următoarele documente:

– Fişa de identificare a clădirii;

– Lista proprietarilor şi destinaţia spaţiilor;

1 Hotărârea adunării generale a proprietarilor privind aprobarea deciziei de intervenţie pentru reabilitarea termică a clădirii.

Opinii Pro si Contra

Marcel D. din cartierul Bucurestii Noi:“Salut aceasta initiativa a Primariei Sectorului 1. Asociatiile de Proprietari nu erau niciodata capabile sa suporte partea ce le revenea din cheltuieli. Este singura modalitate prin care putem avea cladiri reabilitate termic”

Toma V. din cartierul Aviatiei:”Este o masura populista a unui primar disperat in cautare de voturi. Nu inteleg de ce sa platim toti pentru cresterea valorii imobilelor numai a unora. Este o masura socialista a unui primar care se da liberal. Insa in prag de alegeri diferentele doctrinare dispar”

Dincolo de aceste dezbateri pe care le-a starnit initiativa Primarului Sectorului 1, singura concluzie pe care o putem trage din “caznele” prin care a trecut acest program, este ca ar fi de dorit sa avem alegeri din doi in doi ani. In felul acesta, numarul blocurilor reabilitate termic are sanse sa creasca.