Promisiuni inainte de alegeri: Incepe reabilitarea termica a blocurilor in sectorul unu, cu 100% subventie
“Iarna poate fi ca vara”, incearca sa ne convinga Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman in cel mai recent proiect al sau. Potrivit Hotararii adoptate de Consiliul Local Sector 1, la sfarsitul lunii ianuarie, la initiativa edilului Andrei Chiliman, 66% din costurile reabilitării termice pentru un bloc din Sectorul 1 vor fi suportate din bugetul local al Sectorului 1, diferenţa urmând sa fie acoperită din fonduri de la bugetul de stat.
Incepand din acest an, Primaria Sectorului 1 va plati si partea pe care trebuie să o achite asociaţiile de proprietari, conform legii, pentru reabilitarea termică a blocurilor.
Pe scurt
• Blocurile din toata tara urmau sa fie reabilitate termic inca din 2002, cu doua treimi subventionate de la bugetul local, iar o treime suportata de proprietari. Contributia blocului s-a dovedit dificil de acoperit, doar 1.000 de blocuri au intrat in program, in toata tara.
• In capitala, unde numarul apartamentelor intr-un condominium este mare, reabilitarea a inceput la doar doua blocuri.
• In sectorul 1, primarul Andrei Chiliman promite bani pentru a debloca programul: 33% de la bugetul local in locul contributiei proprietarilor. Practic, si treimea locatarilor este acoperita.
• Reabilitarea locuintelor este o necesitate pentru a diminua consumul energetic, iar proprietarii au astfel posibilitatea sa-si scada factura la intretinere.
Explicatii oficiale si carcoteli
“Au trecut deja ani buni de la lansarea programului si încă nu s-au reabilitat termic blocuri în Romania. Am decis să preluăm partea de contribuţie a asociaţiilor de proprietari şi să alocăm, de la bugetul local, sumele necesare izolării termice a blocurilor. Bucureştenii din Sectorul 1 vor avea căldură în casă la nişte costuri reduse, iar oraşul câştigă prin modernizarea faţadelor clădirilor”, a declarat primarul Sectorul 1, Andrei Chiliman, incercand sa ne convinga de justetea acestui proiect.
Carcotasii privesc insa acest program ca nerealist in cele cateva luni de mandat, cate mai sunt pana la alegerile locale de la 1 iunie. "E doar un program prin intermediul caruia spera sa-si sporeasca sansele de a mai castiga un mandat de primar la Sectorul 1", spune, sceptic, Ion Mihai, locatar pe strada Delavrancea, in sectorul 1.
Scurt istoric al reabilitarilor in Bucuresti: 2002, anul lansarii unui program nascut mort
In baza OUG 174/2002 se lanseaza programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte-condominii, ce are ca scop cresterea performantei energetice a acestora.Insa timp de trei ani acest proiect a ramas doar pe hartie, nereabilitandu-se termic niciun bloc.
Guvernul incearca sa “resusciteze” programul in anii 2005-2006 prin modificari legislative si prin declansarea unei ample campanii de informare.Astfel, in baza OUG 187/2005, auditul energetic si proiectarea lucrarilor de reabilitare sunt finantate de la bugetul de stat, iar fondurile necesare pentru finantarea cheltuielilor privind executarea lucrarilor pentru reabilitarea termica a cladirilor se asigura astfel: 34% alocatii de la bugetul de stat, 33% alocatii de la bugetele locale si 33 % din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari.
Chiar daca pana in acest an s-au declansat lucrarile la aproape 1.000 de blocuri la nivel national, aceasta cifra este extrem de mica in raport cu numarul blocurilor ce trebuie consolidate. Numai la nivelul Sectorului 1 sunt un numar de 280 de blocuri care necesita lucrari de reabilitare termica.
Pana la inceputul anului 2008, in Capitala au fost declansate lucrarile la doua blocuri, unul in Sectorul 2 si unul in Sectorul 6 (in Sectorul 6 fiind si finalizate). Potrivit oficialitatilor si expertilor in domeniu, acest ritm extrem de lent se datoreaza procedurilor birocratice greoaie, lipsei de informare a cetatenilor si lipsei de fonduri de la nivelul asociatiilor de proprietari, care nu pot suporta procentul de 33% care le revine din finantarea cheltuielilor.
Etapele unui proiect de reabilitare termica:
a) auditul energetic al cladirilor;
b) proiectare etapa I - elaborarea studiului de fezabilitate pe baza masurilor specificate in auditul energetic;
c) proiectare etapa a II-a - elaborarea proiectului tehnic si a detaliilor de executie;
d) obtinerea autorizatiei de construire;
e) executarea si receptia lucrarilor de reabilitare termica.
Toate lucrarile etapelor programului se contracteaza in urma procedurilor de achizitii publice
Beneficiile programului de reabilitare termică:
Creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuit, reducerea pierderilor de căldură;
Reducerea costurilor aferente (plata căldurii). În momentul de faţă o bună parte din energia termică pe care locatarii o plătesc se pierde Specialistii estimeaza ca in urma reabilitarii termice factura la intretinere scade cu cel putin 30%;
Modernizarea blocurilor de locuit şi a locuinţelor individuale, rezultând un aspect urbanistic plăcut;
1 Creşterea gradului de confort.
Ce presupune reabilitarea termica a unei cladiri?
• Reabilitarea presupune decopertarea clãdirii si „anveloparea“ ei într-un strat termoizolant, înlocuirea tâmplãriei clasice cu ferestre tip termopan si refacerea hidroizolatiei terasei si a subsolului.
Noi va reabilitam cladirile, voi ne dati voturile
Cam in acest mod poate fi interpretata ultima initiativa a Primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, prin care Primaria Sectorului 1 urmeaza sa suporte partea ce revenea, conform legii, asociatiilor de proprietari din cheltuielile aferente reabilitarii termice a imobilelor. Dupa ce timp de mai bine de trei ani in Sectorul 1 nu a fost reabilitata termic nicio cladire, pe ultima suta de metri a mandatului, edilul Sectorului 1 incearca, prin scutirea asociatiilor de proprietari de suportarea a 33% din costurile reabilitarii termice a unei cladiri, sa-si atraga voturile unui important segment de electorat. Potrivit informatiilor postate pe site-ul primariei, in acest an vor intra in proces de reabilitare 24 de blocuri din zonele Grivita, Mihalache si Bucurestii Noi.
De asemenea, potrivit primarului Andrei Chiliman, pe raza Sectorului 1 sunt peste 280 de blocuri care necesită lucrări de reabilitare termică. “Toate aceste clădiri vor beneficia de această facilitate. Estimăm că lucrările de reabilitare termică vor fi finalizate în cel mult trei ani, la toate aceste imobile”, a mai spus primarul Sectorului 1.
Preluarea finanţării cheltuielilor se va face numai la acele asociaţii de proprietari care aprobă, cu votul majorităţii membrilor adunării generale a proprietarilor, decizia de intervenţie şi semnează convenţia-cadru cu coordonatorul programului anual pentru derularea, în condiţiile legii, a acţiunilor pentru reabilitarea termică a clădirii.
Actele cu care asociaţiile de proprietari trebuie să se adreseze Primariei Sectorului 1:
Cerere către Primăria Sector 1 privind includerea condominiului în programul de reabilitare termică.
Solicitarea va fi însoţită de următoarele documente:
– Fişa de identificare a clădirii;
– Lista proprietarilor şi destinaţia spaţiilor;
1 Hotărârea adunării generale a proprietarilor privind aprobarea deciziei de intervenţie pentru reabilitarea termică a clădirii.
Opinii Pro si Contra
Marcel D. din cartierul Bucurestii Noi: “Salut aceasta initiativa a Primariei Sectorului 1. Asociatiile de Proprietari nu erau niciodata capabile sa suporte partea ce le revenea din cheltuieli. Este singura modalitate prin care putem avea cladiri reabilitate termic”
Toma V. din cartierul Aviatiei:”Este o masura populista a unui primar disperat in cautare de voturi. Nu inteleg de ce sa platim toti pentru cresterea valorii imobilelor numai a unora. Este o masura socialista a unui primar care se da liberal. Insa in prag de alegeri diferentele doctrinare dispar”
Dincolo de aceste dezbateri pe care le-a starnit initiativa Primarului Sectorului 1, singura concluzie pe care o putem trage din “caznele” prin care a trecut acest program, este ca ar fi de dorit sa avem alegeri din doi in doi ani. In felul acesta, numarul blocurilor reabilitate termic are sanse sa creasca.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
- Banii pentru acea reabilitare 100% nu vin si de la mine, care nu traiesc in Bucuresti?
sa inteleg ca va urma un oras (ex. TM) in care se vor reabilita blocurile si nu sectorul X XX din Bucuresti?!
Dar de regula i"ntoarcerea" banilor pentru bugetele locale care nu sunt "prietene" cu guvernul se desfasoara greoi.
Programul a demarat in 2002.
Adevarata masura a modului in care se aloca banii este data de egalizarea raportului intre numarul de blocuri din Bucuresti si cel din tara si respectiv intre nr. de blocuri reabilitate in B si respectiv in tara!
Voi merge la primarie si voi intreba daca mi se da cei 33% (cf. legii) ce ar trebui sa vina din bugetul de stat si te voi anunta1
OK?
d c fac numai in bucuresti?! hmmmmmm sincer habar nam are cei mai mult votanti probabil
De ce chili Chilman nu a avut aceasta idee "geniala cu un - doi ani in urma?
Chiar asa de prosti sunteti de va lasati cumparati voturile cu promisiuni fara baza?
Hai sa fim seriosi!Un primar gospodar se ocupa nonstop de interesele sectorului si nu vine cu asemenea idei electorale inainte de alegeri.
In orasul meu german primarul este ales de 12 ani in mare majoritate,ptr.ca face totul,dar absolut,ptr.noi si nu numai inainte de alegeri.
Promisiuni,care sunt convins,ca nu se vor indeplini niciodata!
Oare numai cei de la bloc contribuie la bugetul de stat ? Eu nu platesc impozite si taxe ?
Ciudati mai suntem!!!
Sunt de acord cu faptul ca programul de reabilitare termica in forma guvernamentala era “un program mort”. Am reusit insa sa-l revitalizam! Rezultatele programului sunt benefice pentru cetatenii Sectorului 1, dar si pentru aspectul urbanistic al orasului. Am gasit solutii sa transformam o “vorba” pe hartie in investitie cu dublu scop: salvarea energiei prin izolare termica si regenerare urbana, prin refacerea fatadelor blocurilor.
Eu nu iau decizii pe inceput sau sfarsit de mandat. Intotdeauna am luat decizii in functie de agenda cetateanului.
In 2007 am avut zeci de intalniri cu presedinti si administratori de bloc, intersati de un astfel de program, dar care constatau in practica imposibilitatea aplicarii lui. Am cautat solutii pentru a transforma un program guvernamental ineficient in ceva aplicabil imediat. Deja la Primaria Sector 1 s-au depus 140 cereri de reabilitare termica, 55 au fost aprobate de Comisia de eficienta energetica si s-au semnat 38 Conventii Cadru.
In doua saptamani auditorii energetici angajati de Primarie vor incepe activitatea de evaluare. Faptul ca aduceti subiectul in dezbatere publica este o dovada ca el exista, incepe sa functioneze si cei care ma cunosc stiu ca il voi duce pana la capat.
Domnului/doamnei Toma, din cartierul Aviatiei: Primaria nu investeste doar pentru unii, ci pentru intreaga comunitate. Primaria investeste pentru reabilitarea termica a TUTUROR blocurilor din Sectorul 1, nu selectiv. E ca si cum ati spune ca ridic valoarea unor cladiri si terenuri acolo unde asfaltez strazi. Am asfaltat peste 750 de strazi, in ultimii 3 ani, ceea ce este in beneficial locuitorilor acelor strazi, cartierului si celor care tranziteaza aceste artere.
Pentru ca asa cred ca un primar dovedeste ca a facut ceva.
Prosti suntem noi de ne platim impozitele.
Uitati-va unde se duc banii.
Gropile din asfalt ne vor mai stresa inca 1 an
Cainii vagabonzi praful si mizeria la fel
Lipsa locurilor de parcare, etc......
Dati-le la saraci (sa ma scuze) caci aveti de unde lua bir.Voi doar voturi sa primiti, in rest dormiti linistiti
PeNaLii au ajuns de rasul lumii. Patru ani n-au facut NIMIC si acum, inaintea localelor vin cu o mare GOGORITA. Daca nu vor mai fi alesi (SI NU VOR MAI FI) au scuze. Daca, printr-o minune, ar mai pacali pe cei fara minte sa-i realeaga, pot sa fac prinsoare ca nu vor face NIMIC.
Ati furat voturile dreptei si le-ati dat psdeilor!
Sa va fie RUSINE!
SUNATI PENTRU SERVICII JURIDICE
rugamintea mea este sa nu-i mai credeti pe acesti mincinosi care ne conduc.
Calitatile lor de baza sunt: hotia, minciuna, fatarnicia, mita, dezinteresul in rezolvarea problemelor cetatenilor, mita si alte asemenea lor.
Acesti indivizi ce poarta diferite nume si coloraturi politice sunt numai "O APA SI UN PAMANT".
Nu au nimic sfant.
Nu cred ca mai merita nici macar efortul sa-i votam.
In concluzie MINCIUNI ELECTORALE pe care in neobrazarea lor chiar le si recunosc, dupa trecerea alegerilor.
RUSINE CHILIMANE!
Majoritate din aceasta societate civila,comenteaza adevarul.
Un primar de sector( oras,comuna)nu incepe sa -si faca griji de probleme celor care l-au ales cu
cateva saptamani inainte de alegeri,ci permanent, fiindca de asta este ales.
Inainte mituiau cu bere si mici,sacose cu alimente,acum cu subventii ptr.energie!
Sectorul acela nu are numai blocurile acelea pe care primarul vrea sa le modernizeze din banii nostrii.
Cu ce vrea sa le umple gurile si constiinta restului?
Propaganda de doi bani!
Oare de ce Negoita este asa de iubit de sectorul sau?Omul isi vede de treaba in intreaga perioada
a mandatului si nu da cu tiruita inainte de alegeri!
Pai se putea sa te nu legi de obsesia Basescu?
Aici este vorba de primaria sectorului 1 si nu de vase cu marinari!
Oare de ce am indoieli (intrebare retorica, nu astept neaparat raspunsuri ;) )
La noi in bloc asociatia de proprietari a facut calculul ca rebilitarea termica ar costa cca. 6000 euro pe apartament.
La care adaug eu un calcul sumar: caldura pe luna costa cca 80 euro. In urma reabilitarii s-ar face o economie la factura de maxim 25%, deci de 20 euro. Cum se furnizeaza caldura timp de 5 luni pe an, rezulta o economie de 100 euro pe an de apartament. Asta inseamna ca din cei 6000 euro se poate subventiona diferenta de cost timp de 60 ani!!! Si asta cheltuindu-se cate 100 euro pe an si nu 6000 euro dintr-o data. Blocul oricum are peste 60 de ani si nu stiu daca va mai sta in picioare peste 60 de ani. Este chiar o aberatie reabilitarea termica.
Inteleg ca exista o isterie nationala legata de geamurile tip termopan si de izolarea cu polistiren expandat - ca de - e mai "cool" si e la "moda". Dar ca aceasta isterie sa ajunga si la nivelul guvernului si a primariilor, chiar nu inteleg. Sau inteleg - presupun ca primariile vor agrea numai anumite firme pentru lucrarile de reabilitare.
Guvernul mai bine s-ar ocupa de scaderea pretului la gazele naturale pe care le luam de la rusi - peste masura de mare si la scoaterea contractelor energetice din mana "baietilor destepti".
-de ce se mai pun garduri de plasa si plante scumpe de catre primaria sect.1 langa blocuri daca se ofera lucrari de reabilitare, stiut fiind ca nu vor fi protejate de constructori?
-de ce se anunta la unele aviziere reabilitari gratuite si se tin sedinte de bloc cu consilieri ai primariei care incearca sa convinga locatarii ca totul este gratis, daca se vor returna banii in moduri inca necunoscute?
-de ce se ofera "pe sub mana" reabilitare la blocuri din 1984-1985, unde 99% din apartamente au geamuri termopan, terasele au fost intretinute de locatari, subsolul la fel, proprietarii sunt oameni cu venituri bune si facturile la intretinere au fost absolut normale? (Baneasa, Aviatiei, FLOREASCA blocuri noi!)