Romanii sunt printre cei mai curtenitori consumatori de bauturi alcoolice din Europa, arata un studiu recent realizat la initiativa SABMiller. Nu mai putin de 92% dintre ei cred ca este datoria lor sa plateasca si consumatia partenerelor, in timp ce 58% dintre romance cred ca trebuie sa plateasca in mod egal nota de plata, dar numai la prima intalnire.

Potrivit studiului privind preferintele europenilor in materie de consum de bere si bauturi alcooli, 80% dintre barbatii romani prefera sa iasa in oras pentru a bea un pahar impreuna cu partenerul lor actual si doar 45% dinte ei sunt dispusi sa iasa cu o partenera potential noua. Proportia romanilor este cu peste media europeana, de 68%.

Studiul ii arata pe romani nu numai fideli, ci si generosi: 92% dintre ei considera ca e de datoria lor sa plateasca si consumatia partenerei, situandu-se si aici peste media europeana: 8 din 10 europeni (81%) cred ca ar trebui sa achite ei integral nota de plata intr-o seara petrecuta in oras. Numai ca europencele nu asteapta sa li se faca cinste, arata studiul. Doar 7% dintre ele cred ca ar trebui ca partenerii sa le pl;ateasca si lor consumatia, in timp ce 43% sunt de parere ca ea trebuie platita in mod egal.

Romancele in schimb, nu sunt constante in asteptarile lor: daca la prima intalnire 57% dintre ele cred ca nota de plata trebuie achitata in mod egal, in cazul unei relatii stabile doar 35% dintre ele par sa fie dispuse sa imparta costurile cu partenerul.

Campioanele la "tratament egal" in privinta notei de plata sunt suedezele, 78% dintre ele considerand ca trebuie impartite costurile consumatiei, iar daca sunt cu un nou partener, suedezele sunt si mai generoase: atunci 86% dintre ele se asteapta la impartirea notei de plata.

In privinta barbatilor europeni, la polul opus romanilor sunt rusii: doar jumatate dintre ei ar fi dispusi sa plateasca si consumatia iubitei sau sotiei, in timp ce cealalta jumatate cred ca este normal sa imparta nota de plata.

Intr-un altfel de contrast cu romanii sunt sunt italienii. Daca romanii prefera sa iasa in oras, intr-un local cu actualele partenere, italienii sunt mai dispusi sa bea ceva cu un potential nou partener. Procentul este de 59%, fata de media europeana de 32%.

Studiul a fost realizat prin intervievarea online a peste 7.500 de persoane din 15 tari europene.