Consiliul Concurentei a sanctionat Asociatia Nationala a Tehnicienilor Dentari (ANTD) cu o amenda in valoare de 20.000 de lei pentru fixarea tarifelor de referinta pentru lucrarile de protetica dentara. Autoritatea de concurenta a declansat o investigatie in 2005, ca urmare a unei autosesizari, si a constat ca membrii Consiliului Director al asociatiei au stabilit, in cadrul sedintelor din perioada iulie-noiembrie 2004, redactarea unei liste de preturi, lista publicata in revista “Tehnica Dentara”.

Potrivit unui comunicat al institutiei, stabilirea si publicarea unor tarife de referinta constituie o incalcare grava a prevederilor legii concurentei, deoarece are ca obiect denaturarea concurentei.

“O asociatie care face recomandari membrilor sai poate intra sub incidenta Legii Concurentei. Chiar daca recomandarea nu are un effect obligatoriu, aceasta este interzisa atunci cand are ca obiect sau ca obiect determinarea comportamentului concurential al membrilor sai”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei.

ANTD a fost somata sa modifice si unele dintre prevederile Actului Constitutiv potrivit carora unul dintre obiectivele asociatiei era “promovarea si sustinerea de tarife minimale in vederea evitarii concurentei neloiale si a competitivitatii neprofesionale”.