Nemultumirea se intensifica in toata lumea fata de cresterea pretului benzinei in conditiile cresterii pretului petrolului, care a depasit saptamana aceasta 135 de dolari pe baril, iar manifestatiile si grevele sunt tot mai numeroase, relateaza AFP, citata de NewsIn.

Pescarii francezi, care au obtinut de la guvernul francez ajutorare pentru a face fata cresterii pretului carburantului, au lansat aceleasi solicitari si in Spania si in Portugalia. Pescarii spanioli au anuntat o manifestatie la Madrid la sfarsitul lunii mai si ameninta cu oprirea pescuitului in luna iunie, daca nu obtin niciun ajutor din partea guvernului spaniol.

In Portugalia, pescarii au anuntat o greva la 30 mai. "Activitatea noastra nu mai este rentabila. In trei ani am suportat singuri cresterea preturilor la carburant, fara nicio sustinere din partea autoritatilor", a declarat presedintele armatorilor din portul Peniche, Humberto Jorge.

Tot in Europa, soferii bulgari de autocare au manifestat vineri, amenintand cu organizarea de greve. Pretul pentru motorina (1,30 euro) este in Bulgaria mai mare decat in alte noua tari UE, potrivit unei analize publicate de presa ungara. El este totusi mai mic decat in Italia (1,53 euro), Olanda (1,44 euro), Belgia (1,40 euro), Germania (1,38 euro), Finlanda (1,36 euro), Franta (1,35 euro), potrivit statisticii intocmite pentru saptamana 18-24 mai de Uniunea internationala a transporturilor rutiere (UIR).

La Moscova, circa 100 de manifestanti s-au adunat sambata pentru a protesta fata de cresterea preturilor, in conditiile in care Rusia este pe locul doi in lume pentru productia si exportul de petrol. Proteste similare au avut loc in cel putin 47 de orase din tara. Un litru de benzina costa in medie 21,25 de ruble (0,57 euro) in Rusia la 12 mai, iar un litru de motorina 21,94 ruble (0,59 euro), potrivit statisticii Biroului federal de statistici Rosstat, ceea ce inseamna o crestere cu 9%, respectiv 12,2% din luna ianuarie.

In Statele Unite, pentru prima data de la criza petrolului din anii '70, datele Ministerului Transporturilor arata ca soferii americani au circulat mai putin decit in anul precedent. Pretul mediu pentru un galon (3,8 litri) de benzina in Statele Unite a ajuns saptamana aceasta la 3,91 dolari, o crestere de 21% intr-un an, potrivit cifrelor Clubului auto american.

In Asia, mai multe guverne reduc subventiile, ceea ce le permite sa limiteze cresterea pretului la carburanti. Autoritatile indoneziene au anuntat miercuri ca pretul va creste insa in curand cu 28,7%. "Nu exista nici o garantie" ca pretul nu va fi in continuare marit, a declarat vicepresedintele Jusuf Kalla. Indonezia este a patra cea mai mare tara din lume si producator de petrol.

Pentru a compensa cresterea pretului, guvernul intentioneaza sa distribuie 1,5 miliarde de dolari alocatii pentru saraci, insa mii de indonezieni au manifestat pentru a cere guvernului sa renunte la cresterea anuntata a pretului.

In India, o crestere a pretului este "inevitabila", a subliniat vineri ministrul pentru petrol S. Srinivasan.