Liderii marilor puteri ale lumii se vor intalni la Roma saptamana viitoare pentru a discuta masuri imediate pentru ajutorarea tarilor sarace si strategii pe termen lung privind productia, care sa combata criza alimentara deja declansata de preturile foarte mari la alimente, informeaza The Guardian.

Organizat la initiativa Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), summit-ul isi propune sa stabileasca un fond global pentru alimente, precum si reguli internationale pentru cultivarea biocombustibililor, considerata de multi ca o sursa a situatiei actuale, prin reducerea productiei pentru alimentatie si a reducerii terenurilor destinate acesteia.

Intalnirea marilor puteri ale lumii - cauzata de explozia preturilor la alimente din ultimele luni, care a lovit mai ales populatia urbana saraca si a dus la revolte in 37 de state ale lumii pana acum, din Camerun si Haiti, pana in Egipt si Niger - este primul dintr-o serie de astfel de evenimente. Liderii mondiali au constientizat ca aceasta criza este o amenintare la adresa stabilitatii internationale la fel de mare precum terorismul, comenteaza publicatia britanica.

Prin urmare, Consiliul European de vara se va concentra pe criza alimentara, in timp ce intalnirea ministeriala a Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) de la sfarsitul lunii iunie va face o ultima incercare de a obtine consensul privind scaderea barierelor comerciale, cu scopul reducerii preturilor la alimente si de a-i ajuta pe fermierii din tarile sarace sa isi exporte produsele.

Si summit-ul G8 din Japonia, de la inceputul lunii iulie va avea pr primul loc al agendei sale criza alimentara si schimbarile climatice, in timp ce ONU va discuta in septembrie aceeasi tema a alimentelor si scopul stabilit in urma cu opt ani de reducere la jumatate a foametei din lume.

Pretul cerealelor a scazut usor in ultimele saptamani, dupa ce aproape s-au dublat in decursul unui an. Totusi preturile ridicate se vor mentine in viitorul apropiat, estimeaza FAO. Pretul alimente lor importate de tarile in curs de dezvoltare este estimat sa creasca cu 40%.

"Alimentele nu mai sunt produse ieftine, asa cum erau odata. Cresterea preturilor vor agrava situatia deja inacceptabila in care 854 de milioane de oameni sufera de privare de alimente", a spus directorul general adjunct al FAO, Hafez Ghanem. "Exista riscul ca numarul persoanelor afectate de foamete sa creasca cu multe milioane", a estimat acesta.