Controversa privind biocarburantii si subventiile agricole au fost subiectele fierbinti din deschiderea lucrarilor summitului Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza AFP. Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a reamintit ca productia mondiala de alimente trebuie sa creasca - pentru a face fata nevoilor - cu 50% pana in 2030.

Ban Ki-moon a subliniat ca unul dintre punctele "cadrului global de actiune" impotriva cresterii preturilor - documentul elaborat de celula de criza constituita din sefii agentiilor specializate ale ONU, FMI si Banca Mondiala - este de a cere un mai mare consens international in privinta biocombustibililor.

Biocombustibilii au avut sustinatori numerosi, dar si opozanti. Presedintele brazilian Luiz Ignacio Lula da Silva a fost in tabara primilor, firesc din moment ce Brazilia este al doilea producator de etanol dupa Statele Unite. "Biocombustibilii nu sunt banditi", a argumentat el ideea ca acestia nu accentueaza cresterea preturilor la alimente. Dimpotriva, ei pot deveni "o unealta importata pentru ca tarile sa iasa din insecuritatea alimentara", le-a spus presedintele brazilian presedintilor de stat si de guvern prezenti la eveniment. "Este indispensabil sa ridicam perdeaua de fum a acestor grupuri de lobby puternice care atribuie productiei de etanol cresterea preturilor la alimente. Este o bataie de joc, un afront", a spus Lula da Silva.

In aceeasi tabara s-a situat si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, care a pledat pentru "dezvoltarea celei de-a doua generatii de biocombustibili", care"vor permite ca, pe aceeasi suprafata agricola, sa se produca de cinci ori mai mult". Este solutia vazuta de liderul francez pentru a reduce suprafetele cultivate pentru biocombustibili si de a "rezerva maximum de hectare productiei agricole".

Danilo Turk, presedintele Sloveniei - tara care detine presedintia Consiliului UE - a aratat ca productia de biocombustibili in Uniunea Europeana "nu a avut decat o mica influenta asupra crizei preturilor la alimente", intrucat Europa foloseste mai putin de 1% din cereale pentru a-i produce.

Pe de alta parte, presedintele egiptean Hosni Mubarak - a carui tara s-a confruntat recent cu revolte din cauza crizei alimentare - sustine ca "trebuie franata productia de biocarburanti" si a lansat un apel pentru "un dialog urgent intre importatorii si exportatorii de produse alimentare si energetice".

Subventiile in agricultura - criticate la summitul FAO

"Natiunile nu trebuie sa fie tentate sa aiba politici alimentare care sa saraceasca natiunile vecine", a spus secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. El vrea ca "politicile economice care creeaza distorsiuni pe piata" sa fie abandonate si pledeaza pentru un acord in cadrul negocierilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

"Anumite tari si-au limitat exporturile si au impus masuri de control al preturilor. Aceste politici care afecteaza tarile vecine nu mai trebuie sa continue. Nu fac decat sa creeze distorsiuni pe piata si contribuie la o crestere si mai mare a preturilor", a fost critica exprimata de secretarul general, cerand "incetarea restrictiilor privind exporturile din ratiuni umanitare".

"Nevoile urgente ale populatiei nu trebuie sa ne faca sa uitam necesitatea de a investi pe termen lung in agricultura", a spus Ban Ki-moon.

In raportul asupra politicilor agricole publicat in octombrie, OCDE a estimat suma subventiilor acordate in fermierilor in cele 36 de state ale organizatiei la 214 miliarde de euro.

UE ramane de departe prima putere subventionista: in 2006 a acordat 110 miliarde de euro, urmata de Japonia - 32 de miliarde, Statele unite - 23 de miliarde si Coreea de Sud - 20 de miliarde. Insa in ceea ce priveste proportia de agricultori subventionati, cea mai mare este in Coreea de Sud (63%), in fata japonezilor - 53%, a europenilor - 32% si americanilor - 11%.

Alte pozitii exprimate la Roma

* Premierul japonez, Yasuo Fukuda le-a cerut tarilor reprezentate la Roma sa puna la dispozitia pietei itnernationale rezervele lor de alimente si a spus ca Japonia este pregatita sa deblocheze o cantitate de peste 300.000 de tone de orezx importat.

* Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad crede ca rezolvarea crizei alimentare trebuie sa aiba loc in afara ONU, unde "marile puteri isi impun deciziile in Consiliul de Securitate" si tarile isi pun in practica "politicile lor necinstite". Marile puteri au devalorizat dolarul, ceea ce a dus la criza preturilorn la alimente, a mai spus liderul de la Teheran.

* Papa Benedict XVI a spus ca "foametea si malnutritia sunt inacceptabile intr-o lume care dispune in realitate de productie, de resurse si cunostinte suficiente pentru a elimina acest gen de drame si consecintele lor".