Te gandesti ca vrei sa fugi de acasa si n-ai idee unde. Ai vrea la mare, dar numai gandul la calvarul de pe autostrada soarelui, iti face nervii creti. Vrei ceva nou, dar nu stii exact ce. Sa aiba si mare, sa fie si soare, preturi daca se poate rezonabile, servicii de bun simt. Solutia s-ar putea s-o gasesti la Lisabona.

De-a lungul secolelor, Lisabona a fost vestita pentru frumusetea si stilul ei inconfundabil. Oras cu o arhitectura superba, care se poate sa te seduca de la prima vedere, capitala Portugaliei este locul de unde Vasco Da Gama a plecat in prima calatorie spre India. A fost pe rand port faimos, centru comercial de seama al Europei, locul preferat al conquistadorilor indragostiti de fetele lusitane.

Primire cu George Clooney

Weekendul trecut am fugit in inima Portugaliei. La aterizare, primire triumfala. George Clooney sarmant in spatele ofiterului de la control pasapoarte. Face reclama la Martini Magnifico, iar aeroportul din Lisabona este plin de postere cu fata domniei sale.

Pentru inceput, am batut malurile raului Tagus care strabate orasul lusitan. Mirosul oceanului te innebuneste de la primii pasi si observi ca brusc ti se intampla ceva, simti cum orasul isi incepe jocul seductiei. Portughezii au transformat fostele docuri de pe malul raului Tagus in birturi si terase. O idee excelenta, mai ales ca preturile la care gasesti Super Bock-ul (Ursus-ul portughez) sunt un chilipir. Mirosurile bucatelor portugheze n-au cum sa te lase indiferent. Intr-un top personal al capitalelor europene, Lisabona se afla printre cele mai ieftine destinatii turistice dupa Sofia.

De la primii pasi, te izbeste aerul de lejeritate de pe fetele locuitorilor orasului. Va rog sa ma intelegeti, traiesc de aproape doi ani intr-un oras nebun in care, daca te-ai ratacit la metrou, s-ar putea sa ajungi la politie pentru ca deja esti suspect. Un oras in care toata lumea se grabeste sa ajunga undeva, la orice ora din zi si din noapte. Nu acelasi lucru se poate spune despre portughezi. La metroul din Lisabona te simti ca la tine in sufragerie, te poti uita la stiri, poti admira in liniste echipa de cercetasi scoleri de langa tine si poti incerca sa ghicesti cati romani sunt prin apropiere.

Birturi, cluburi si stradute ratacite

Lisabona este plina de istorie, fado, conquistadori, dor nebun de duca. De corabii, cearceafuri atarnate la ferestre, oameni care se uita la viata cu nostalgie.

Bairo Alto a fost cartierul in care ne-am ratacit pasii in prima noapte a aventurii noastre. Plin de stradute pavate si tineri ambetati, Bairo Alto are ceva din Sighisoara, acelasi parfum, aceleasi cladiri vechi pline de mistere, care se imbina interesant cu nebunia tinerilor hotarati sa ia cu asalt cluburile din zona. Ne-am infipt intr-un birt portughez unde, la un pahar de Porto am inceput sa degustam bucatele lusitane: bife, pao chorizo si salvis, delicioase aperitive (la ore tarzii in noapte putine restaurante mai servesc mancare calda).

Cartierul Belem a fost obiectivul principal al celei de-a doua zi in Lisabona. Aflat in buza raului Tagus, Belem este legat de epoca de aur a descoperirilor conquistadorilor. Cladiri grandioase, biserici, monumente, toate incearca sa recreeze ceva din atmosfera vremurilor regelui Manuel I, care si-a impus propriu stil in arhitectura Lisabonei. Astazi Belem este un cartier proaspat, plin de parcuri si spatii largi, gradini suspendate, cafenele si locuri de promenada.

Prea putin timp pentru Ocean

Despartirea de tara lui Josè Saramago s-a desfasurat in aburi de multa cafea si plimbari in Alfama, pe vremuri cel mai ravnit cartier al Lisabonei. Cladirile in stil maur au supravietuit cutremurului din 1755 si pot fi admirate pe stradutele ascunse ale cartierului. Deasupra Alfamei se afla Castelul Sao Jorge care guverneaza Lisabona de pe dealul din apropiere. A fost resedinta regilor pana in secolul 16 datorita pozitiei strategice deosebite.

As fi vrut sa ajung la ocean, dar n-a mai fost vreme, un weekend este prea putin. Coasta Atlanticului se afla la o ora de Lisabona si te poti bucura de plajele si satele de pescari din apropiere. Si nici de treburi culturale nu s-a gasit timp. Poate data viitoare.

Imi aduc aminte de un prieten american care in urma cu cativa ani vizita Romania pentru prima data. Si dupa cateva zile de mers prin tara, uitandu-se la niste tarani care stateau pe banca in fata casei, intr-un sat ratacit din Dambovita, imi spune: There's a lot of sitting in your country. Am avut aceeasi senzatie privindu-i pe locuitorii Lisabonei, numai ca la ei, din cate mi s-a explicat este filozofie de viata.

Ghid practic

Zboruri: Am ales sa zbor cu easyJet: De la Londra la Lisabona, 60 de lire zborul, rezervare facuta cu doua luni in urma.

Cazare: Sunt un om norocos si am prieteni imprastiati in toate colturile lumii. Am stat in nord-estul Lisabonei, intr-un cartier care se cheama Moscavide. Daca va inarmati cu ghidul Lisabonei al celor de la Eyewitness Travel, va puteti face rezervare la un hostel ieftin chiar in centrul Lisabonei.

Unde am mancat: Restaurantul Portvgal, birturi tipic portugheze din Bairo Alto si in Alfama, langa castel, la un restaurant mult prea turistic pentru gusturile noastre. Dar sardinele au meritat.

Ce recomandam:

  • Sardinele cap de lista
  • Pentru ciorbari, Caldo Verde Portugal, supa traditionala lusitana.
  • Bacalhau Portugalia este echivalentul fish and chips-ul londonez
  • Espetada de Camarao - creveti cu muschi si orez
  • Berea Super Bock de toate sortimentele, trebuie musai incercata Super Bock Abadia
  • Vinul de Porto
  • Expresso este sport national in Lisabona. Noi recomandam Cafe di Roma si BB Bar (cafea cu Bayles plus alte cateva minuni)
  • Desert: In Belem, se gaseste cea mai buna pasteis de bacalhau, o prajitura cu peste care a creeaza dependenta

Ce nu trebuie ratat: Belem si privelistea din Santa Justa, o calatorie cu tramvaiul, un raid al cluburilor de noapte din Bairo Alto, o plimbare la pas de-a lungul raului Tagus.