Energia eoliana si cea produsa de forta valurilor vor fi inlocuite de cea produsa de fluxul cumparatorilor, ca sursa de energie gratuita, relateaza The Sunday Times, citat de Mediafax.

Generatoare actionate de presiunea pasilor vor fi instalate in podelele supermarketurilor si garilor, energia obtinuta astfel fiind suficienta pentru a aprinde mii de becuri in centrele comerciale. Presiunea picioarelor pe podea va actiona niste pedale care vor pompa fluid prin niste miniturbine care genereaza curent electric stocat in baterii.

Inginerii care au creat dispozitivul instalat la statia de metrou Victoria din Londra au estimat ca 34.000 de pasageri pe ora ar putea produce energie pentru aprinderea a 6.500 de becuri.

Tehnologia ar putea fi utilizata si pe liniile de cale ferata si pe podurile rutiere pentru a exploata energia trenurilor si a autovehiculelor in trecere. Unul dintre locurile in care ar putea fi implementata tehnologia ar putea fi Spinnaker Tower, pe scarile care duc spre platforma panoramica din Portsmouth.

Experimentele s-au efectuat pe minigeneratoarele implantate in incaltamintea militarilor, dar costul tehnologiei face ca aceasta sa nu poata fi implementata la scara larga in viitorul apropiat.