Autoritatile franceze vor percepe taxa de poluare pentru automobile nu numai la cumpararea acestora, ci in fiecare an, a anuntat ministrul francez al Ecologiei si Dezvoltarii Durabile, Jean-Louis Borloo, intr-un interviu acordat publicatiei Le Parisien.

Ministrul a anuntat extinderea sistemului "bonus-malus", introdus anul trecut pentru a impulsiona si incuraja francezii sa cumpere automobile mai eficiente din punct de vedere energetic si mai putin poluante. Potrivit acestui sistem, detinatorii de automobile trebuie sa plateascao taxa intre 200 si 2600 de euro la achizitionarea unei masini poluante, in timp ce aceia care achizitioneaza masini "prietenoase cu mediul", mai putin poluante, primesc un bonus intre 200 si 1000 de euro.

"Vom extinde sistemul bonus-malus. Taxa pe autovehiculele extrem de pluante va fi platita nu numai la achizitionare, ci in fiecare an. De cealalta parte, bonusul pentru masinile nepoluante reprezinta o veritabila crestere a puterii de achizitionare a fracezilor. Principiul bonus-malus va fi extins pana la sfarsitul anului la 20 de mari categorii de produse de consum, astfel incat pretul platit in supermarket sa integreze si protectia mediului", a spus ministrul francez.

Masurile luate pentru a incuraja achizitia de masini mai putin poluante a dus la o crestere a vanzarilor acestor categorii cu 45%, in timp ce vanzarile masinilor cu un consum mare de carburanti au scazut cu 40%, a precizat Borloo.