Premierul Calin Popescu Tariceanu nu este de acord cu reducerea TVA-ului la alimente. O astfel de masura, sustine el, nu ar face decat sa transfere banii in profitul producatorilor sau al comerciantilor.

"Cei care vorbesc despre reducerea TVA la alimente dovedesc ca nu cunsoc regulile pietei", a spus Tariceanu. Daca s-ar aplica o cota redusa, pretul ar scadea pentru o luna sau doua, dupa care va ajunge la acelasi nivel ca in prezent, considera el, in conditiile in care pretul este determinat de raportul cerere-oferta, si nu de masuri administrative.

"Micsorarea TVA la alimente este doar o masura populista, demagogica si iresponsabila, pentru ca reduce veniturile la buget doar ca sa transfere acesti bani in profitul companiilor sau al operatorilor economici", a declarat primul ministru.

Majorarea salariului minim - gaz peste foc

Si majorarea salariului minim ar avea mai degraba efecte negative chiar pentru muncitori, deoarece ar determina imediat o noua presiune asupra inflatiei, considera Calin Popescu Tariceanu.

El a aratat ca nu majorarea salariului minim ar fi o problema in sine, cat faptul ca foarte multe salarii si indemnizatii sunt calculate pe baza acestui indicator. Astfel, o majorare a venitului minim ar determina cresterea acestor indemnizatii si ar alimenta si mai mult inflatia.

"Nu vrem sa venim sa turnam gaz peste foc", a concluzionat premierul.

Reducerea accizelor la energie nu este posibila

Reducerea accizelor la energie si combustibili nu este o solutie pentru compensarea majorarii preturilor la nivel mondial, deoarece aceste taxe sunt reglementate la nivel european, a declarat Tariceanu.

"Guvernul nu poate sa intervina asupra preturilor (...) Din nefericire, nu exista solutii care sa raspunda asteptarilor", a spus el, reamintind ca, in Romania, accizele nu au atins inca nivelul practicat de statele Uniunii Europene.