Solutie pentru traficul din Paris: bicicletele de inchiriat
In Paris sunt in prezent aproape 20.600 de biciclete Velib (combinatie intre cuvintele Velo - bicicleta si Liberte) si peste 1.450 de statii de inchiriere. Statiile sunt la distanta de aproximativ 270 de metri una de alta, iar numarul acestora e de patru ori mai mare decat numarul statiilor de metrou.
Bicicletele sunt toate la fel, de culoare gri-metalizat, si sunt grele, pentru a preveni furtul de piese, cum ar fi lantul, pinioanele sau senzorii electronici. Daca o bicicleta normala cantareste aproximativ 15 kg si e facuta pentru a rula in medie 200 km pe an, Velib cantareste 22,7 kg si e facuta pentru 9.500 de km anual. Fiecare Velib costa putin peste 2.000 de euro si in fiecare zi sunt reparate peste 1.500.
Sistemul de inchiriere este usor de folosit: ai nevoie doar de un card de credit, iar instructiunile sunt disponibile in mai multe limbi. Tarifele sunt considerate acceptabile, prima jumatate de ora de folosire este gratuita, dar daca depasesti primele 30 de minute costurile se aduna. Doua ore de folosire pot costa 7 euro, dar iti poti iti poti face un abonament si pe o zi intreaga sau pe saptamana.
Se pot face si abonamente pe tot anul, in costul de 29 de euro, abonatul avand posibilitatea de a folosi zilnic bicicleta la tarife mult mai mici dupa ce se depasesc cele 30 de minute gratuite de la inceput. In caz ca nu aduci bicicleta inapoi, ti se iau 150 de euro de pe cartea de credit.
Pana acum au fost destule probleme cu siguranta - cei care folosesc biciclete in Paris nu sunt obligati sa poarte casti de protectie - dar mai ales cu actele de vandalism sau furt. Cel putin 3.000 de biciclete au fost furate pana acum, mare parte din ele ajungand in Romania sau Maroc, dupa cum scrie IHT.
Programul Velib a fost conceput de primarul Bertrand Delanoe pentru a decongestiona traficul in capitala franceza si contractul pe 10 ani a fost castigat de firma de publicitate JC Decaux. Firma a investit peste 90 de milioane de euro in sistemul de inchiriere, in biciclete si in service si a primit autorizatie sa ridice peste 1.600 de panouri publicitare in Paris.
Firma a ridicat deja aproape 1.500 de panouri si se asteapta la un profit de 58 de milioane de euro pe an, in timp ce Parisul a primit peste 20 de milioane de euro din inchirierea bicicletelor si 4 milioane din publicitate.
Velib a devenit o moda in Paris, existand un web-site pentru fani si un blog Velib, iar pe 27 iulie, la finalul Tour de France, 365 de norocosi, utilizatori de Velib, for rula alaturi de ciclisti si vor trece impreuna linia de sosire.
Mai multe informatii puteti citi pe: http://www.en.velib.paris.fr/ si pe blogul oficial: http://blog.velib.paris.fr/blog

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Cand incepe constructia autostrazii in Buc ?
2000 de euroi bucata?! Probabil ca sunt din fibra de carbon si aliaje de aluiminiu + magneziu si balast de plumb în tevile cadrului :)))
Eu am o bilca de 1000 RON si fac cu ea 3000 km pe an, majoritatea lor în Buc. ;)
Daca o iei din hipermarket, e f. proasta; daca iei la picior magazinele specializate, gasesti, ca mien asta toamna, asta (un pic sub 1000 RON):
ALTRIX - Mistral Acera D / Double
http://www.neuzer.hu/en-company.php?CategoryID=28#prod_5
deci....care e noutatea? ca se inchiriaza biciclete de acum un an????
Un program ce poate ar trebui cercetat atent si de catre autoritatile noastre... Mai ok ideea cu bicicletele, decat fanteziile cu auostrada zburatoare.
Vive la France :)
Intr-un Bucuresti in care biciclist fiind n-ai loc pe drumul public si risti sa te trezesti luat pe capota sau sa dai peste usa deschisa a vreunui ghertzoi (si asta numa' pentru sa asa voia muschiu' lui in acel moment), unde n-ai loc pe o pista de biciclete fiindca-i ocupata de masini parcate, unde n-ai loc cu bicileta nici pe trotuar din cauza acelorasi masini parcate (intre noi fie vorba, n-ai loc pe trotuar nici in doua picioare, ca sa nu mai vorbesc de carucior cu copil, sau mai rau, de invalid) stirea asta e o noutate si acum, si in vecii vecilor.
Asta pana cand de la primar si pana la ultimul amarat vor avea cu totii modestia si bunavointa de a aprecia niste masuri care chiar functioneaza si te scot din rahat la orice ora (ex: grevele la transportul public, foarte indragite in Franta).
Educatie?
Unde?
in Romania?
Bine a si costat 500 euroi....
"doua ore de folosire pot costa 7 euro, dar iti poti inchiria o bicicleta si pe o zi intreaga sau pe saptamana." - Exista abonamente valabile o zi sau o saptamana, dar pe situl Vélib-ului se precizeaza ca oricare ar fi formula de abonament aleasa, primele 30 de minute de inchiriere sunt intotdeauna gratuite si dupa aceea trebuie sa platesti pentru fiecare jumatate de ora. Daca iei o bicicleta timp de o zi intreaga, platesti 3 euro pentru primele 90 de minute + 4 euro pe fiecare jumatate de ora suplimentara. http://www.velib.paris.fr/abonnements_tarifs/les_tarifs/au_dela_des_30_premieres_minutes
Lasi garantie 2 Euro cand iei bicicleta si cand o pui la loc ii primesti inapoi. Ai voie sa o folosesti doar in centrul orasului si daca te prinde politia in rest iti da amenda. De asemeni, daca te vede cineva ca ai iesit va ANUNTA politia. Simplu si eficient
http://www.bikesinbucharest.blogspot.com
Haideti sa iesim cu bicicleta.
Pentru un Bucuresti mai verde
Acest sistem, cu biciclete de inchiriat, se foloseste in oslo de foarte multi ani si nimeni nu s-a mai laudat atat. In fine, oficialitatile parisiene ca si cele bucrestene, fac multa zarva pt nimic. Norvegienii le-au pus la treaba . Pentru Romania asa ceva ramane de domeniul SF. Sunt convins ca, Udrea sau Cocos >))) ar folosi o bicicleta din aceasta in detrimentul unui Q7 cum se intampla cu politicienii din Oslo, care au si ei Q7 si Range Rover, folosind totusi destul destul de des, tzoaclele.