Mai multe hipermarketuri din Bucuresti si din tara au fost amendate de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor pentru nereguli in ceea ce priveste "publicitatea inselatoare prin modul de prezentare al produselor", dar si pentru modul necorespunzator in care erau tinute diferite alimente perisabile.

Intr-un raport dat publicitatii de catre ANPC, se sustine ca in luna iulie au fost controlati 195 operatori economici din Bucuresti si din tara si au fost verificate 146.600 kg de alimente. Dintre acestea peste 18.800 kg nu indeplineau prevederile actelor normative in vigoare. Inspectorii ANPC au aplicat in urma verificarilor 104 amenzi contraventionale, totalizand 446.500 lei.

Printre comerciantii sanctionati se numara Billa, Mega Image, Cora, Penny, Kaufland si Carrefour.

Potrivit aceluiasi raport, au fost incalcate prevederile legale referitoare la combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, dar si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor.

"Un fapt ingrijorator a fost temperatura de postare si depozitare a alimentelor. Aproape jumatate dintre operatorii economici pastrau alimentele la temperaturi mai mari decat cele trecute pe ambalaj sau pe documentare. Mai exista si eterna problema a termenului de valabilitate si au existat si aici probleme", a declarat Dan Vlaicu, presedinte ANPC, citat de Money Channel.

Au fost, de asemenea, constatate nereguli si in ceea ce priveste publicitatea inselatoare prin modul de prezentare al produselor. "Noi am atras atentia cu privinta la produsele inselatoare, acele pachete promotionale (4 la pret de 3) si la o simpla adunare a preturilor se putea observa ca nu s-a produs nicio reducere de pret, produsele cumparate separat de pe raft costand chiar mai putin decat pachetul promotional", a afirmat presedintele ANPC.

Iata cateva dintre neregulile descoperite de inspectorii ANPC:

  • SC REAL Hipermarket Romania SRL Bucuresti - Pe prima pagina a catalogului de prezentare apare mesajul „99% din barbati prefera berea de la Real”. Inspectorii ANPC au concluzionat ca acest slogan nu este sustinut de un studiu efectuat in acest sens. Produsul Almette Yogurt, avea un „Pret Special - 4,09 lei”, dar s-a constatat ca pretul anterior al produsului a fost de 3,99 lei, adica mai mic decat pretul promovat ca fiind oferta speciala.
  • SC MINIMAX DISCOUNT Turnu Magurele (Teleorman) - Portocalele erau vandute „la cel mai bun pret al zilei” fara a se mentiona pretul.
  • SC KAUFLAND Romania SRL Satu Mare - Hipermarketul comercializa preparate din carne comasate in pachete de cate 4, 3 si 2 batoane. Pe aceste produse erau aplicate banderole pe care era scris „4 la pret de 3”, sau „3 la pret de 2”, fara a fi expus la comercializare si produsul individual. Din aceasta cauza consumatorul nu putea compara pretul si oferta comerciantului. In plus, dupa efectuarea calculelor, a reiesit faptul ca produsul nu era oferit gratuit.
  • SC CARREFOUR Romania SA, Brasov - Branzeturile Delicia, Exquisa si Traian One erau asezate in pliantul de prezentare alaturi de sortimentul „specialitate alba daneza ARLA” care nu se incadreaza in grupa branzeturilor. De asemenea, era expus la vanzare sortimentul „Del Delis”, care nu face parte din grupa branzeturilor.
  • PENNY, Barlad - Supermarketul avea la vanzare, produse de patiserie (chec, cozonac) care aveau inscrise pe etichete mentiunea „Produs dupa o reteta traditionala”, cu toate ca lista ingredientelor continea ingredientul „premix”.
  • SC MEGA IMAGE SRL Bucuresti - Eclerele cu crema de cacao si uleiul din turte de masline Mazza erau prezentate la raft sub denumirile de „ecler cu ciocolata”, respectiv „ulei de masline Mazza Sansa”.
  • SC BILLA Romania SRL Bucuresti - Produsul „Bautura racoritoare cu suc de visine (ananas sau portocale) Souplesse cu fructoza si indulcitori avea inscrisa mentiunea „Souplesse… iti ofera dulceata fructelor intr-un suc natural”, cu toate ca in lista ingredientelor puteau fi cititi indulcitori precum: acesulfam, aspartam, ciclamat de sodiu, conservanti si stabilizatori.