"Adoptarea organismelor modificate genetic pune omenirea pe un drum sigur catre cel mai mare dezastru ecologic din istorie", a avertizat Printul Charles intr-un interviu pentru The Daily Telegraph. Printul Charles a mai adaugat ca "bazandu-ne pe producatorii giganti de alimente, in loc de micii fermieri, ne vom indrepta spre un mare dezastru. Ar trebui sa vorbim despre siguranta alimentelor, nu doar producerea lor. Asta conteaza cu adevarat si asta e ceva ce lumea nu intelege".

Mostenitorul tronului Marii Britanii si-a manifestat convingerea ca micii fermieri vor fi fortati sa-si paraseasca terenurile de catre marii producatori de alimente care se vor orienta spre culturi modificate genetic. "Vom ajunge sa avem milioane de mici fermieri izgoniti de pe pamanturile lor catre zone periferice degradate si nefolosibile", a declarat Charles, citat de The Guardian.

Pentru a proba cele declarate, Charles a dat exemplul problemelor ecologice in tari care au folosit culturile modificate genetic sa-si sporeasca productia de alimente: "Priviti la Australia de Vest. Mari probleme de salinizare. Am fost acolo si am vazut cateva din abordarile excesive ale agriculturii moderne".

Declaratiile Printului Charles vin intr-un moment in care lumea isi exprima ingrijorarea fata de cresterea preturilor la alimente. The World Bank estimeaza ca preturile la alimente s-au dublat in ultimii trei ani, iar presedintele sau Robert Zoellick sustine ca peste doua miliarde de oameni sunt afectati de criza alimentara.