O companie medicala israeliana a creat un exoschelet care poate ajuta persoanele tintuite in scaunul cu rotile sa mearga din nou, informeaza Reuters. Dispozitivul, care va aparea pe piata din 2010, are la baza doua brate cu incheieturi flexibile dispuse de-a lungul picioarelor, senzori pentru a determina inclinarea si un calculator pentru a ajuta la miscarea corpului.

Aparatul destinat celor paralizati de la talie in jos, numit ReWalk, a fost inventat de catre inginerul Amit Goffer, si el tintuit in scaunul cu rotile, fondatorul Argo Medical Technologies, companie israeliana de hi-tech.

Sistemul, care are nevoie totusi de carje pentru mentinerea echilibrului, este format din doua brate cu incheieturi flexibile de-a lungul picioarelor, senzori montati pe corp si un rucsac in care se afla un calculator si o serie de baterii reincarcabile.

Sistemul este controlat de o telecomanda prinsa de incheietura mainii care ii permite utilizatorului sa aleaga din diferitele moduri de functionare - stat in picioare, stat in sezut, mers, coborare sau urcare. Dupa efectuarea setarilor, utilizatorul se apleaca inainte, iar senzorii montati pe corp activeaza picioarele-robot.

"Ridica persoanele din scaunul lor cu rotile si le permite sa stea drepti sau sa mearga. Nu e vorba doar despre sanatate, este vorba si despre demnitate", a declarat Goffer, inventatorul dispozitivului, citat de Reuters.

ReWalk este testat momentan in clinica medicala Sheba din Tel Aviv si va intra in probe si la Moss Rehabilitation Research Institute din Pennsylvania, SUA. Aparatul va iesi pe piata cel mai probabil in 2010 si va costa in jur de 20.000 de dolari, "cam cat ajung sa coste cele mai sofisticate scaune cu rotile", a precizat compania.

Alte tipuri de "costume-robot", cum ar fi cele dezvoltate de armata americana sau robotul HAL creat de Universitatea Tsukuba din Japonia, nu sunt potrivite pentru a putea fi folosite de persoanele paralizate, scrie Reuters.

Clipul de prezentare a costumului ReWalk: