Aproximativ un miliard de locuitori ai tarilor in curs de dezvoltare sunt amenintati de foamete din cauza scumpirii alimentelor, arata un raport al organizatiei umanitare britanice Oxfam, citat de AFP.

Cresterea galopanta a preturilor alimentelor de baza, ca orezul si cerealele, au adus inca 119 milioane de persoane in situatia de infometare in acest an, adauga organizatia in documentul publicat joi, cu ocazia Zilei mondiale a alimentatiei. In total, circa 967 milioane de persoane sufera in prezent de malnutritie, arata Oxfam.

Barbara Stocking, director general al Oxfam, a estimat ca majorarea pretului alimentelor a avut un efect "devastator" asupra anumitor populatii, prezentand, de exemplu, scumpirea cu 300% a grâului in Guatemala, dublarea pretului fainei si orezului in Cambodgia si in Filipine, anul trecut.

Oxfam lanseaza, joi, un apel de urgenta catre tarile industrializate sa stranga 15 milioane de lire sterline, adica circa 19 milioane de euro, pentru finantarea operatiunilor de asistenta.

Pe de alta parte, organizatia CARE international arata intr-un raport ca 17 milioane de locuitori ai regiunii Cornului african sunt amenintate de foamete, dintre care 6,4 milioane doar in Etiopia si jumatate din populatia somaleza.

In Filipine, Kenia, Panama si Nigeria majoritatea celor care au raspuns unui sondaj BBC au spus ca sunt nevoiti sa manance mai putin din cauza scumpirii alimentelor.

Acelasi studiu arata ca si locuitorii din tarile dezvoltate sunt afectati de cresterea preturilor la alimente, combustibil si energie, dar mai putin decat cei din tarile in curs de dezvoltare. Astfel in SUA, Marea Britanie si in alte cateva state, peste 20% dintre cei chestionati au spus ca au redus portia de mancare zilnica si peste o treime au schimabt alimentele pe care le consumau cu altele mai ieftine.

Circa 70% din italieni si francezi nu sunt multumiti de modul in care guvernele tarilor lor gestioneaza problema cresterii preturilor, mai arata documentul citat.