Peste 50% dintre romani intentioneaza sa foloseasca echipamentele electrice si electronice pana cand acestea se strica, iar in mai mult de jumatate dintre gospodarii sunt echipamente mai vechi de trei ani, conform unei cercetari de piata realizate de Daedalus Consulting, la solicitarea ECO TIC. Pe de alta parte, populatia stie foarte putine despre organizatiile specializate in reciclarea diferitelor aparate si nu cunoaste faptul ca se dau amenzi in cazul aruncarii deseurilor electrice si electronice in alta parte decat locurile special amenajate.

Studiul e un indicativ despre o stare de fapt in domeniu, iar rezultatele sale sunt influentate de situatia finaciara, dar si de mentalitate. Romanul nu e educat in spritul ecologiei si pentru el conteaza mai mult sa economiseasca bani decat sa faca ceva pentru mediu. Insa lucrurile incep usor sa se schimbe...

Informatia pe scurt:

  • Majoritatea oamenilor din mediul rural nu stiu aproape nimic despre organizatiile specializate in reciclarea diverselor aparate casnice
  • Peste 50% dintre cei intrebati au in casa aparate mai vechi de trei ani
  • Peste 25% din populatie are in gospodarii echipamente nefunctionale
  • Oamenii nu au fost educati sa constientizeze pericolul la care se expun daca abandoneaza pe strada aparate de care nu mai au nevoie
  • Din cauza banilor putini dar si a mentalitatii, multi romani sunt convinsi ca aparatele trebuie folosite pana se strica de tot
  • Romanii se gandesc mai mult cum sa faca economie decat cum sa protejeze mediul
  • Romanii nu au avut parte de o educatie in spirit ecologic, in stilul celei din Occident, insa lucrurile incep sa se schimbe, chiar daca relativ lent
  • Economia, mult mai importanta ca ecologia pentru roman

Un aspect negativ relevat de studiu este ca nivelul de informare al populatiei cu referire la organizatiile specializate in reciclarea echipamentelor electrice si electronice este foarte scazut. Astfel, peste 78% din populatie nu stie sa dea exemple de astfel de organizatii. In acelasi timp, respondentii nu stiu de existenta unor amenzi in cazul aruncarii deseurilor electrice si electronice in alta parte decat locurile special amenajate.

Reprezentantii ECO - TIC spun ca e neasteptat de mare numarul de oameni care nu stiu mai nimic despre acest subiect, insa asta e si din cauza ca in Occident demersurile ecologice au pornit de mult timp, iar la noi sunt de data mai recenta. In plus, tine si de educatie, pe roman il intereseaza mai mult economia decat ecologia si chiar daca ar fi bombardati mereu cu informatii despre reciclare, progresele ar fi nesemnificative, au admis reprezentantii ECO - TIC.

Totusi, partea buna e ca ecologia castiga teren, romanii care au fost prin Occident au inceput sa isi dea seama ca nu se face reciclare doar de dragul reciclarii.

A se folosi pana crapa iar apoi a se pune la pastrare

Studiul arata ca o mare parte dintre echipamentele electrice si electronice in uz au o vechime mai mare de cinci ani. Peste o jumatate dintre cei care au video playere, combine muzicale si aparate radio le au de peste cinci ani, acelasi lucru fiind valabil si pentru mai bine de o treime dintre detinatorii de telefoane fixe, frigidere, masini de spalat si uscatoare de par.

Intrebati cat timp vor sa foloseasca aparatele electrice si electronice pe care le detin, peste jumatate au raspuns "pana cand se strica", insa in diferite procente, durata de utilizare estimata fiind mai mica la echipamentele "la moda", cum ar fi laptop-ul si celularul. Spre exemplu, 20% dintre posesorii unui telefon mobil ar vrea sa-l foloseasca 1 - 2 ani, in timp ce la un cuptor cu microunde, numai 7% isi propun sa-l foloseasca doar un an - doi. Cel mai des intalnit raspuns a fost "pana cand se strica", dat de 69% dintre utilizatorii unui fier de calcat, de 66% dintre utilizatorii unei masini de spalat si de jumatate dintre utilizatorii de laptop-uri si telefoane mobile. Si acest aspect tine de mentalitate si de situatia financiara precara a multor romani care - pana aparatul se strica de tot - trag nadejdea sa-l si repare de cateva ori.

Dar chiar si dupa ce se strica, multi romani nu arunca echipamentele

In consecinta mai mult de un sfert din populatie detine in gospodarie echipamente electrice sau electronice nefunctionale. Printre motivele care i-ar determina sa renunte la acestea se numara acordarea unei reduceri la achizitia unui produs nou, insa si preluarea celor nefunctionale din fata locuintei.

Cei de la ECO - TIC atrag atentia ca oamenii trebuie informati despre pericolele abandonarii aparatelor iesite din uz. Lasate pe strada aiurea, ele sunt luate de diferite persoane care vor sa le vanda componentele si le dezmembreaza sub cerul liber, fara sa-i intereseze ca piesele vechi contin substante extrem de periculoase. Dezintegrate haotic, fara un proces selectiv, aceste aparate sunt un real pericol pentru sanatatea tuturor celor care intra in contact cu ele.

Aceste aparate fara de care nu putem concepe viata

Frigiderul si mixer-ul sunt omniprezente, gasindu-se in 99%, respectiv 86% dintre gospodarii. Filtrul de cafea, cuptorul cu microunde si prajitorul de paine se gasesc in 60% dintre gospodarii, iar robotul de bucatarie in 45% dintre bucatarii. Hota si masina de spalat vase sunt echipamente mai rare, gasindu-se in mai putin de o zecime dintre bucatarii.

La echipamente electronice pentru baie, masina de spalat rufe e prezenta in 98% dintre gospodarii, iar uscatorul de par in 88%, in timp ce aparatul epilator are o pondere de 48%. Peste un sfert dintre cei intrebati au in baie aparat electric de ras, iar o cincime detin periuta electrica de dinti.

Televizorul, fierul de calcat, aspiratorul si telefonul mobil se gasesc in peste 90% dintre gospodariile incluse in sondaj, in timp ce telefonul fix si computerul sunt prezente in peste 80%. DVD-ul e prezent in 63% dintre case, radio-ul in 51%, combina muzicala in 47%, video-ul in 36%, iar MP3-player-ul in 30%.

Studiul a fost realizat intre 2 si 14 octombrie pe un esantion de 1.002 respondenti, persoane din mediul urban (localitati cu peste 50.000 locuitori), femei si barbati cu varste cuprinse intre 25-55 ani; peroane care au fost implicate in procesul de achizitie al unui echipament electric sau electronic in ultimele 12 luni.

ECO TIC este organizatia colectiva de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) din domeniul IT&C si al electronicelor de consum.

Asociatia ECO TIC a fost constituita in aprilie 2006 in temeiul Directivei europene 2002/96/EC si al HG 448/2005 in scopul preluarii responsabilitatilor producatorilor si importatorilor in domeniul colectarii si reciclarii echipamentelor electrice si electronice.