Asociatia non-guvernamentala ECO TIC a semnat un parteneriat cu doi retaileri importanti iar pana la sfarsitul anului cei care predau televizoare sau LCD-uri vechi pot cumpara - in anumite conditii -, la schimb, unele noi, cu un discount de 15%, au anuntat reprezentantii asociatiei. Programul va demara in aceste zile si ar trebui sa sporeasca vanzarile retailerilor iar discountul este suportat atat de asociatie cat si de retailerul respectiv. UPDATE: La Altex, cei care duc televizoare vechi, pot cumpara doar televizoare, LCD si plasme Samsuung, in timp ce la Flanco, programul e valabil doar pentru calculatoare in noiembrie si e disponibil un numar limitat de configuratii.

Programul se deruleaza in toate magazinele Altex-MediaGalaxy si Flanco din tara. Oamenii se prezinta cu aparatele vechi, care sunt preluate de comercianti, iar apoi asociatia ECO TIC se ocupa de partea de reciclare.

Clientul primeste un voucher cu care apoi poate cumpara un televizor sau un LCD nou, in functie de ce a predat.

Nu conteaza daca aparatul dus este functional sau nu si nu e importanta nici marca. Acest tip de program de buy-back este intalnit pe piata romaneasca mai ales la masini, cu celebrul program RABLA, in care iti duci masina mai veche de 12 ani ca avans pentru a cumpara una noua.

Programul demarat de ECO TIC va tine pana la sfarsitul anului, dar este posibil sa fie reluat si in 2009.

In tarile dezvoltate, acest gen de programe reprezinta deja o traditie.

ECO TIC este organizatia colectiva de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) din domeniul IT&C si al electronicelor de consum.

Asociatia ECO TIC a fost constituita in aprilie 2006 in temeiul Directivei europene 2002/96/EC si al HG 448/2005 in scopul preluarii responsabilitatilor producatorilor si importatorilor in domeniul colectarii si reciclarii echipamentelor electrice si electronice.

PRECIZARE: In urma sesizarilor venite de la cititori am contactat reprezentantii Altex, Flanco si ECO - TIC si suntem in masura sa facem urmatoarele precizari, pentru o cat mai corecta informare:

- La Altex - Media Galaxy, in schimbul unui televizor vechi, clientul poate achizitiona un televizor color si o plasma Samsung cu 15% reducere in perioada 6 - 26 noiembrie. Cei de la Altex spun ca nu s-a semnat inca un parteneriat pentru decembrie, insa e posibil ca parteneriatul sa se incheie si sa includa si alte marci in afara de Samsung.

- La Flanco se poate face buy-back pentru calculatoare in perioada 3 - 23 noiembrie. Clientul duce unitatea veche care trebuie sa contina toate componentele si poate achizitiona o unitate noua, cu reducere de 10%. Sunt disponibile doar doua configuratii in acest program pilot. Inca nu s-a incheiat cu ECO - TIC un parteneriat pentru televizoare, insa cei de la Flanco spun ca e posibil ca lucrul sa se intample in doua - trei sapatamani, dar nu au putut da inca detalii.

Multumim cititorilor pentru sesizari!