Primele victime ale crizei: produsele de lux si cele de folosinta indelungata
"Consmul este firesc si nu va disparea, insa probabil ca vom vedea un ritm de consum mai mic si un efect de substitutie foarte pronuntat catre produse mai ieftine", a declarat Liviu Voinea la conferinta Romania Retail Forum.
Totodata, Voinea a precizat ca are loc o schimbare brusca in ceea ce priveste asteptarile salariale ale consumatorilor, acestia fiind preocupati in prezent sa nu isi piarda locul de munca.
De o parere similara este si Alexandru Vlad, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), care a spus ca cei care cumpara vor trece de la produsele premium la cele de la primul nivel de pret. Vicepresedintele AMRCR a aratat ca segmentul de lux si cel al bunurilor de folosinta indelungata vor fi cele mai afectate de criza economica.
Liviu Voinea a recomandat retailerilor sa nu isi bazeze planurile de afaceri pe programe guvernamentale anti-criza. "Personal am o problema cu programele anti-criza care presupun ajutoare de stat, pentru ca nu exista bani. Bugetul nu are bani nici pentru cheltuielile pe acest an, avand in vedere ca Ministerul Economiei si Finantelor se imprumuta de la o saptamana la alta. In octombrie se imprumuta la trei luni, acum se imprumuta la saptamana. Cand te imprumuti la saptamana este vorba de cheltuieli curente, nu de investitii", a declarat directorul GEA.
"Cred ca dintr-o criza de supra-consum se iese prin economii si investitii, nu prin supra-consum", a continuat Voinea.
Potrivit lui Dragos Cabat, presedinte CFA Romania, retailerii trebuie sa isi reduca marjele de profit, sa isi adapteze spatiile comerciale la noile conditii de piata si sa caute solutii de finantare inovatoare in lipsa finantarilor din sistemul bancar pentru a supravietui in aceasta situatie.
"Reducerea profiturilor operationale va insemna maturizarea pietei de retail din Romania. (...) Am invatat ca retailul are marje de profit mici, pentru ca este o activitate simpla. Am vazut in trecut retaileri care aveau marje de profit de 50%", a precizat Dragos Cabat.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
E o tara de antreprenori, nu de oameni de afaceri ... se doreste un profit imediat si nu o dezvoltare continua de durata. De ce sa cumperi un produs cu 10RON si sa vinzi 50 de bucati cu 100RON cand poti sa vinzi 1000 de produse cu 20 RON si sa ai profit si mai mare??? Raspuns: Pentru ca in Romania se cumpara in nestire, indiferent de pret, indiferent de produs!
Preturile la produse nu scad, oferta de produse de pe piata e suficienta, someri din ce in ce mai multi, bancile sunt in impas (vezi cresterea dobanzii la depozite) ... de ce? Pentru ca .... singura explicatie viabila ramane faptul ca bogatanii nostri isi tin depozitele in bancile din afara.
Apropos de criza financiara: Becali (da, ala care e in top 300) are majoritatea banilor investiti in imobiliare, dar (cica) criza a micsorat pretul imobiliarelor ... e Becali mai sarac?
Te-am pupat, Romanie draga!