Americanii- cumparaturi

Sezonul cumparaturilor in Statele Unite a inceput cu dreptul: de Ziua Recunostintei vanzarile au fost cu 3% mai mari decat anul trecut, in aceeasi perioada. Sarbatoarea este un test important pentru cat de dispusi sunt americanii de cheltuiasca. Analistii spun ca vanzarile au crescut datorita reducerilor consistente. Americanii au luat cu asalt magazinele inca din prima zi a sezonului de reduceri. Vineri, un vanzator dintr-o suburbie a New York-ului a murit strivit de multimea cumparatorilor care s-a repezit sa prinda reducerile. In luna octombrie vanzarile cu amanuntul in Statele Unite au inregistrat cel mai mare declin din ultimii 16 ani.

„Big 3”

Conducatorii celor trei mari constructori americani de automobile sunt asteptati la inceputul acestei saptamani la Washington intr-o noua incercare de a convinge Congresul ca au nevoie urgenta de un nou ajutor financiar federal. Ei urmeaza sa prezinte noile planuri de restructurare a companiilor pentru a obtine inca 25 de miliarde de dolari. Demersul lor intervine in conditiile in care maine urmeaza sa fie anuntate noi cifre privind vanzarile de automobile in Statele Unite. Analistii estimeaza deja ca acestea au scazut cu pana la 30% in noiembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ar fi cea de-a 13-a luna consecutiva de scadere a pietei accentuand si mai mult nevoia de lichiditati a grupurilor General Motos, Ford si Chrysler.

Fiat

Grupul Fiat va obtine profit si anul viitor, chiar daca veniturile sale vor scadea cu pana la 20%, sustine vicepresedintele adjunct al constructorului italian, John Elkann. El a declarat ieri pentru cel mai important cotidian economic italian, ca Fiat se asteapta la un profit comercial in 2008, de 3 miliarde de euro, ceea ce arata ca nu a fost chiar un an excelent. El nu a exclus o posibila alianta a grupului cu alti producatori auto.

OPEC

Cartelul marilor producatori de petrol a amanat pana la summit-ul din 17 decembrie o decizie privind micsorarea productiei. Anuntul este asteptat din cauza scaderii drastice a pretului titeiului, pe fondul crizei mondiale. Regele Abdullah al Arabiei Saudite a declarat ca pretul "corect" pentru un baril de petrol ar fi de 75 de dolari. Acum un baril valoreaza putin peste 50 de dolari.

Polonia- criza

Polonia a adoptat un program de stabilizare a economiei in 2009-2010, în valoare de 24 de miliarde de euro. Premierul polonez a declarat ca este un program de dezvoltare pentru ca Polonia este o tara care continuă să crească si unde consecinţele crizei mondiale nu sunt foarte grave. El a adaugat ca acest program guvernamental cuprinde în special creşterea garanţiilor pentru instituţiile financiare.

India –otel

Guvernul indian a inceput o ancheta referitoare la importurile de otel la pret redus din mai multe tari printre care si Romania. Presa de la New Delhi scrie ca investigatia a fost deschisa dupa ce autoritatile ar fi descoperit probe suficiente care sa demonstreze prejudicierea industriei locale. Ancheta urmareste, in special, importurile din China, insa printre cele 17 tari vizate este si Romania. Sunt verificate transporturile de otel din perioada aprilie 2007-septembrie 2008, pentru a se stabili cu exactitate efectele actiunilor de dumping si penalitatile care se impun.

Si, din agenda economica a zilei

Se asteapta publicarea indicilor productiei manufacturiere pentru noiembrie in Statele Unite si in zona euro.

Iar, la Bruxelles: reuniune a ministrilor de finante din zona euro.