Ministrii de finante UE

Planul european de relansare pare din ce in ce mai greu de pus in practica. Ministrii de finante europeni nu au reusit ieri sa se puna de acord asupra reducerii taxei pe valoare adaugata. O decizie ar urma sa fie luata insa la Consiliul European din 11-12 decembrie. Comisia Europeana propusese reducerea TVA pentru produsele ecologice si serviciile care folosesc munca intensiva ca parte a planului anticriza de 200 de miliarde de euro. Ministrii de finante au avut opinii diferite si in ceea ce priveste efortul financiar pe care fiecare tara trebuie sa-l faca pentru a combate criza. Ei au aprobat cu prudenta planul de relansare economica fara insa sa se angajeze ferm in favoarea acestuia.

Programul rabla in Franta

Programul rabla ar putea fi introdus si in Franta. Potrivit cotidianului « Le Monde » presedintele Nicolas Sarkozy ar putea anunta, maine, o prima de casare de o mie de euro pentru a sustine piata autohtona de automobile. Masura face parte din planul francez de relansare economica.

Bursa americana si Ford

Bursa de pe Wall Street a crescut usor, ieri, dupa scaderile spectaculoase din ajun. Indicele Dow Jones a castigat …, iar Nasdaq… …. . Sperantele au revenit dupa ce conducerea Ford a anuntat ca grupul detine suficiente lichiditati pentru a traversa exercitiul bugetar 2009 fara a recurge la un ajutor federal. Ford este cel mai putin afectata dintre cele trei mari companii producatoare de automobile din Statele Unite. Pentru General Motors vestile sunt dintre cele mai rele: ultimele date anunta o scadere cu 41% a vanzarilor in octombrie in Statele Unite.

Burse europene

In Europa marile burse au inchis ieri pe verde, cu cresteri intre doua si patru procente. Bursa de la Bucuresti a scazut insa cu 1,9%, pe una dintre cele mai reduse lichidităţi din acest an.

Euroasig-faliment

In Romania, societatea de asigurare-reeasigurare Euroasig a intrat in procedura de faliment. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a anuntat ca sumele cuvenite celor care au incheiat contracte cu societatea vor fi recuperate de la Fondul de Garantare. Euroasig sustine ca putea evita falimentul intrucat a avut cumparatori din mai multe tari. Sechestrul pe actiuni a impiedicat insa orice tranzactie.

Romania – Sapard

Romanii si bulgarii, beneficiari ai programului Sapard, vor primi fonduri europene si anul viitor. Comisia Europena a decis ieri sa prelungeasca programul Saparad in speranta ca autoritatile din cele doua tari vor gestiona mai bine fondurile, iar beneficiarii se vor descurca mai bine cu alcatuirea proietelor.

Benzina mai ieftina de 40 lei

In Romania, pretul benzinei a scazut sub 3 lei pe litru pentru prima data dupa 3 ani. Petrom a ieftinit de azi pretul carburantilor cu 9 bani pe litru. Astfel, benzina premium fara plumb va costa 2 lei si 95 de bani litrul. Cea mai ieftina motorina se va vinde cu 3 lei si 46 de bani. Pe plan international, preţul petrolului a scăzut, ieri, cu aproape doi dolari, ajungand sub 48 de dolari pe baril. Este cel mai mic nivel din ultimii 3 ani si jumatate. Se asteapta ca pretul titeiului sa scada si mai mult, dupa ce autoritatile americane vor publica, azi, datele săptămânale referitoare la stocurile de petrol.

Curs valutar

Moneda nationala s-a depreciat fata de euro urmand tendinta celorlalte valute din regiune. Banca Nationala a cotat pentru astazi un euro la 3,809 lei. Dolarul a depasit din nou pragul de 3 lei. Pe plan international euro a crescut usor fata de moneda americana.

Si, din agenda economica a zilei:

1. Institutul de Statistica de la Bucuresti este asteptat sa anunte Produsul intern brut pe al treilea trimestru

2. In zona euro, sunt publicate statisticile privind vanzarile cu amanuntul pe luna octombrie