Declin in turism

Activitatea turistica s-a redus puternic in ultimele trei luni, scadere vizibila mai ales in numarul pachetelor de revelion achizitionate de romani. Astfel, potrivit Federatiei Patronatelor din domeniu, numarul romanilor care vor petrece sfarsitul de an in statiuni din tara a scazut cu 23% fata de anul trecut. Plecarile in strainatate au suferit o reducere si mai drastica, de aproape 40 de procente.

Studiu HSBC: 2009 un an greu, dar economiile sunt un pericol

Anul viitor va fi cel mai dificil de la marea criza din anii `30, dar nu este recomandat sa faceti economii, spune prestigioasa banca britanica HSBC. "Sa pui banii la saltea va provoca in final doar lacrimi. La fel a fost si la Marea Depresiune din anii '30", considera economistul sef al instutitiei. El atrage atentia ca tendinta familiilor si firmelor de a face economii este un real pericol pentru economie. La anul economia mondiala se va contracta pentru prima data dupa al Doilea Razboi Mondial, fapt considerat extraordinar pentru epoca moderna, mai afirma banca britanica.

BCE: nu va fi deflatie in zona euro

Pericolul aparitiei deflatiei in zona euro este neglijbil cu toate ca recesiunea va continua si anul viitor, afirma vicepresedintele BCE, Lucas Papademos, citat de Reuters. El a explicat ca, potrivit evaluarilor Bancii Centrale Europene, riscurile la adresa stabilitatii preturilor par echilibrate, iar daca vor arata un trend descendent, BCE va lua in considerare o noua relaxare a politicii monetare. La inceptul lunii, BCE a redus dobanda de referinta cu 0,75 puncte procentuale, la 2,5%, cea mai puternica scadere din istoria bancii.

Americanii fac economii la combustibil

Americanii cheltuiesc in prezent cu un miliard de dolari mai putin pe benzina fata de jumatatea lunii iulie cand pretul galonului depasea 4 dolari, iar petrolul atinsese nivelul record de aproape 150 de dolari pe baril. Potrivit unei institutii specializate in analiza preturilor la energie, preturile la combustibil vor ramane mici, cel putin pana in primavara cand incepe sezonul vacantelor in Statele Unite. In ultimele luni, stocurile americane de petrol au crescut continuu, situatie ce a influentat puternic pretul barilului. Cartelul petrolului spera insa ca decizia de reducere record a productiei isi va face simtite efectele, iar pretul petrolului se va stabiliza in ianuarie sau februarie anul viitor. Acum barilul se vinde cu 37 de dolari.

In Rusia dispare clasa de mijloc

In Rusia se constata o scadere dramatica a clasei de mijloc. Ultimele date arata ca sunt de trei ori mai putine familii capabile sa-si cumpere o locuinta decat in urma cu un an, situatie apreciata de analisti drept un semn cert al declinului clasei de mijloc. Cu sase luni in urma acesta categorie numara peste 37 de milioane de persoane insa, intre timp 17% dintre acestea si-au pierdut apartenenta la clasa de mijloc.

Reguli noi la credite

De astazi, cei care vor sa ia credite de la banci pot fi siguri ca nu vor mai avea surpriza cresterii dobanzilor si a comisioanelor. Un act normativ adoptat de guvernul Tariceanu, prevede ca institutiile bancare si nebancare nu mai pot modifica sau introduce noi comisioane in contract fara acordul clientului. Acesta trebuie anuntat cu cel putin o luna inainte, timp in care poate decide daca accepta majorarea, sau daca reziliaza contractul, fara sa plateasca vreo penalizare. In plus, dobanda variabila va putea fi modificata doar in functie de indicii de referinta ai pietei.

Evolutia cursului valutar

Leul incepe saptamana la un curs de 3,96 pentru un euro, nivel maxim atins in ultimii patru ani. In ultima sedinta de tranzactionare inainte de Craciun, cursul a urcat chiar pana la 3,98 pentru un euro insa la inchiderea pietei cotatiile au coborat usor pe fondul vanzarilor masive de valuta. Dolarul american a fost cotat pentru astazi la 2.83 lei, iar francul elvetian a urcat la 2,62 lei.