Incepand cu 1 ianuarie 2009, vom plati o taxa de 0,2 lei pentru fiecare punga de plastic din materiale care nu sunt biodegradabile. EcoTaxa va fi incasata de la operatorii economici care introduc pe piata astfel de ambalaje de desfacere si va fi directionata catre Fondul de mediu.

Asa prevede Ordonanta Guvernului nr. 25 din anul 2008.

„Introducerea unei taxe, denumita Eco Taxa, are rolul de a micsora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distributiei gratuite a acestora si, nu in ultimul rand, de a incuraja productia de ambalaje din materiale biodegradabile sau din materiale reciclabile”, scrie in nota de fundamentare a OG nr. 25/2008.

Taxa va fi platita lunar de catre operatorii economici care introduc pe piata astfel de pungi. Ei sunt obligati sa afiseze vizibil EcoTaxa pe produsele de vanzare astfel incat consumatorii sa stie clar ca toate pungile din plastic se platesc.

Potrivit unui studiu, un roman foloseste aproape zilnic o punga, dar nu mai mult de 20 de minute. Totodata, un procent considerabil din numarul pungilor din plastic utilizate ajunge in spatiile verzi, in canalizari, in ape sau pe strada, pentru ca, in Romania, teoria bunelor practici nu se aplica.

"Daca in 2006 puteam vorbi despre punerea pe piata a peste 1.300.000 de tone de ambalaje, care mai apoi devin deseuri, azi vorbim despre o crestere cu cel putin 30% a acestora. Daca ne referim la pungile de plastic, numarul acestora se ridica anual in Romania la circa cinci miliarde de bucati", a declarat in urma cu doua luni, fostul ministru al mediului, Attila Korodi.