Guvernul decide in privinta indemnizatiei pentru mame

Guvernul urmeaza sa decida, astazi, plafonul pana la care mamele cu salarii mari vor primi 85% din venituri. Ministrul muncii, Marian Sarbu, a dat asigurari aseara ca legea mamelor se va aplica de la 1 ianuarie anul viitor. Plafonul ar putea sa fie de 2-3 salarii medii pe economie, adica maxim 4.000 lei. Tot in sedinta de astazi a Guvernului ar urma sa se ia o decizie in bloc asupra majorarii salariilor profesorilor cu 50%, a cresterii salariului mediu si a punctului de pensie. Toate aceste masuri sociale au un impact major asupra bugetului pe anul viitor care va fi discutat astazi.

Veniturile la buget au scazut

Pe acest fundal, Ministerul Finantelor a anuntat ieri ca veniturile la bugetul de stat au avut scaderi importante nu numai fata de cele prognozate ci chiar si fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Astfel, veniturile la bugetul de stat au scazut in perioada 1-23 decembrie cu 36% fata de intervalul similar din 2007, iar cele la bugetul consolidat s-au redus cu aproape 3,5 procente.

Euro a trecut de 4,1 lei pe piata interbancara

Moneda nationala este foarte aproape de pragul de 4 lei pentru un euro. Ieri a atins maximul ultimilor patru ani si doua luni, ajungand la 3,9964 pentru un euro, la cursul oficial al BNR. Pe piata interbancara, insa, tranzactiile s-au efectuat si la 4,1 lei pentru un euro. Investitorii mizeaza pe o continua depreciere a monedei nationale din cauza deteriorarii situatiei economice. In schimb, leul s-a apreciat usor fata de dolarul american, ajungand la 2,79 lei. Francul elvetian a crescut insa cu aproape 4 bani fiind cotat la 2,66 lei. Pe plan international euro s-a apreciat in fata dolarului.

Noi variante pentru taxa auto

Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, a propus premierului Emil Boc mai multe variante pentru modificarea regimului de taxare auto. Una dintre acestea prevede reducerea taxei in momentul inmatricularii urmand ca diferenta sa fie inclusa ulterior in impozitul platit anual de catre proprietarul masinii. O alta varianta, sustinuta initial de noul ministru al mediului, este suspendarea ordonantei de urgenta care tripleaza taxa de poluare pentru masinile vechi importate. Nicolae Nemirschi a declarat ieri ca o decizie va fi luata dupa o evaluare a Ministerului de Finante si dupa o serie de analize in Guvern. Sindicalistii din industria auto au amenintat cu proteste de strada daca Guvernul renunta la triplarea taxei auto pentru masinile second-hand.

Petrolul a depasit 40 de dolari

Bursa americana a incheiat aseara pe rosu. Indicele Dow Jones a pierdut 0,37%, iar Nasdaq - 1,30%. In schimb, marile burse europene au inchis ieri in crestere, cu pana la 2,4%, pe fondul scumpirii petrolului si al tranzactiilor reduse. Ieri, barilul de petrol a depasit usor pragul de 40 de dolari atat la Londra cat si la New York. Investitorii sunt ingrijorati de repercusiunile ofensivei israeliene in fasia Gaza asupra aprovizionarii cu titei. Bursa de la Bucuresti este inchisa pana in 5 ianuarie 2009.

Vanzarile slabe de sarbatori aduc un val de falimente in SUA

200.000 de magazine s-ar putea închide în 2009 in Statele Unite in urma crizei economice. O mare parte a retailerilor americani ar putea intra in faliment anul viitor, dupa ce vanzările de sarbatori inregistreaza cele mai reduse valori din ultimii 40 de ani. Peste 12 retele de retail importante au cerut, in acest an, protectie sub legea falimentului.

Rusia: 2009, cel mai greu an din ultimul deceniu

Pentru Rusia, anul 2009 va fi cel mai greu din ultimii noua ani. Aceasta este prognoza vicepremierului si ministrului de finante, Aleksei Kudrin. El estimeaza ca inflatia ar putea depasi 13 procente.

Si, din agenda economica a zilei :

La Bucuresti, sedinta de Guvern;

In Statele Unite va fi anuntat indicele care masoara increderea consumatorilor in economia americana, pe luna decembrie.