Dupa o perioada scurta cand aproape ne obisnuisem sa cumparam carburanti mai ieftini, benzina si motorina se scumpesc din nou de la 1 ianuarie. Cresterile vor fi cuprinse intre 3,8 si 10 %. Pe de o parte pentru ca se vor comercializa numai carburanti euro 5, conform Directivei Parlamentului European 98/70, iar pe de alta parte, pentru ca accizele cresc.

Companiile petroliere din Romania au fost nevoite sa-si adapteze capacitatile de productie la normele euro 5 in doar doi ani, in timp ce celelalte state europene au avut la dispozitie patru ani.

Din acest motiv, si trecerea la euro 5 se va simti mai mult in preturile de la pompa. Unele nu au reusit inca sa modifice productia, astfel ca, cel putin al inceputul anului, vor aduce carburanti euro 5 din import.

Carburantii euro 4 vor fi scosi de la vanzare pentru ca normele europene cer ca benzina si motorina sa aiba cat mai putin sulf.

Acciza la motorina va creşte la 1 ianuarie 2009 la 336 euro/tona. Pentru benzina cu plumb acciza va ramane la nivelul de 547 euro/tona, in timp ce pentru benzina fara plumb acciza va creste anul viitor de la 425,06 euro/tona la 436 euro/tona.

Din 1 ianuarie 2009 cursul de schimb valutar pentru calculul accizelor datorate bugetului de stat este de 3.7364 lei/euro si este publicat în Jurnalul Uniunii Europene nr.C250/6 din 2 octombrie 2008.

Motorina va continua sa fie mai scumpa decat benzina si anul viitor. Motorina a ajuns sa coste mai mult decat benzina pentru prima data la inceputul acestui an, ca urmare a majorarii accizei.

De la 1 ianuarie 2014, toate tarile membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, urmeaza sa comercializeze numai carburanti Euro 6.