Bani

Leul isi va continua tendinta de depreciere in 2009, in prima parte a anului putand ajunge la nivelul de 4,3-4,5 pentru un euro. Potrivit analistilor, deprecierea cea mai consistenta va fi in lunile martie-aprilie. In a doua parte a anului moneda nationala isi va reveni usor.

Familii

Ministrul Muncii prognozeaza o crestere a salariului mediu cu 7%.

In privinta pensionarilor, se asteapta o decizie a Guvernului Boc privind cresterea punctului de pensie la 45% din salariu mediu pe economie. Tot la inceputul anului executivul va decide si in privinta majorarii salariului minim. Indemnizatia pentru mame va putea ajunge pana la 4 000 de lei, din ianuarie, in functie de veniturile avute in ultimele 12 luni inainte de nastere..

Buget si somaj

Noul guvern isi propune un deficit bugetar de 1,7% din PIB, prin reducerea drastica a cheltuielilor. Analistii sunt insa mult mai pesimisti si prognozeaza un deficit chiar de 7%, avand in vedere ca 2008 se va incheia cu un deficit de 5 procente. Analistii nu se asteapta la o explozie a somajului anul viitor vorbind de o rata de 7%.

Industrie si comert

Industria auto, ce reprezinta aproape 10% din Produsul Intern Brut, va depinde in mare masura de deciziile noului Guvern in privinta taxei auto, dar si de reluarea creditarii. Se asteapta reducerea activitatii si in petrochimie, la fel si pentru companiile siderurgice si metalurgice. Toate acestea si-au restrans productia in ultimele luni. Restrangerea creditarii va afecta si piata de electronice si electrocasnice in 2009. In prima parte a anului se asteapta o scadere a vanzarilor. Anul acesta cresterea a fost zero.

Per total, comertul cu amanuntul a scazut in octombrie cu 19% fata de luna precedenta, semnal negativ pentru anul viitor.

IMOBILIARE

Piata locuintelor isi va continua trendul descendent. Se asteapta scaderi cu 15-20% fata de media preturilor de anul acesta. 2009 incepe in contextul in care multi dezvoltatori imobiliari si-au intrerupt lucrarile, dupa ce din luna octombrie, piata aproape ca a inghetat.

Burse

Brokerii mizeaza pe revenirea tranzactiilor in a doua jumatate a lui 2009. Cu toate acestea, per total, anul va fi destul de fragil si cu lichiditate scazuta. In 2008 indicii au avut o scadere fara precedent, de aproape 84%, insa brokerii cred ca bursa nu a atins minimele. Ei se asteapta la preturi si mai reduse in prima jumatate a lui 2009.

Investitii

Semne de intrebare, dupa ce doua agentii de evaluare, Standard &Poor`s si Fitch ne-au scos din categoria statelor pentru care se recomanda investitiile. Doar Moody`s a amanat o decizie in asteptarea masurilor noului Cabinet.

Agricultura

Patronatul din domeniu sustine ca agricultura va resimti acut efectele crizei. Aproape 15% dintre producatorii agricoli din tara urmeaza sa dea faliment. Anul acesta insa, agricultorii romani au avut cele mai mari venituri din UE, dupa bulgari.

Turism

Majoritatea agentiilor au anuntat ca in primele luni ale anului vor face reduceri de pana la 30%. Se spera ca in acest fel piata turismului ar putea creste cu pana la 10%, dar nu este exclusa nici stagnarea. In ultimele trei luni ale anului activitatea s-a redus semnificativ fata de aceeasi perioada a lui 2007.

Mediu

De anul viitor romanii care vor sa-si monteze sisteme alternative de incalzire ecologice vor primi 90% din investitie de la stat, in limita a 25 000 de lei .

Ramane deocamdata incerta controversata taxa de poluare. Guvernul urmeaza sa decida, in 15 ianuarie, care va fi valoarea acesteia sau daca va fi suspendata ordonanta prin care a fost triplata.

De maine, vom plati taxa de 0,2 lei pentru fiecare punga de plastic de la supermarchet. Eco taxa intra in fondul de mediu

Tot de la 1 ianuarie benzinariile vor comercializa numai carburanti euro 5. Pretul acestora va creste din acesta cauza dar si a majorarii accizelor, cu pana la 10 la suta.