Bauturile carbogazoase vandute de Coca Cola in Marea Britanie par sa doboare orice record in materie de pesticide: de 300 de ori mai multe decat apa imbuteliata sau cea de la robinet. Un studiu citat de Daily Mail arata ca nivelul pesticidelor comercializate sub brandul Fanta este oricum ridicat, insa Marea Britanie detine suprematia.

Studiul a fost efectuat de oameni de stiinta din cadrul Universitatii Jaen din Spania, pe produse din 15 tari. 102 cutii si sticle de bauturi racoritoare au fost testate in cautarea a 100 de tipuri de pesticide. In Marea Britanie, locatiile vizate au fost Londra, Cambridge, Edinburgh, Saint Andrews si aeroportul Gatwick.

Rezultatele au aratat ca nivelul de pesticide este la limita legala aprobata pentru fructe, insa de 300 de ori mai mare decat cea pentru apa, scrie Daily Mail. Printre chimicalele detectate, specialistii mentioneaza carbendazim, tiabendazol, imazalil, procloraz, malation si iprodion. Ele sunt aplicate in general dupa cules, pentru a preveni infectiile fungice sau putrezirea fructelor.

Ca atare, echipa de cercetare a solicitat organismelor abilitate si industriei producatoare de sucuri sa renunte la chimicale si sa creeze noi standarde pentru aceasta piata. Companiile producatoare sustin insa ca nivelul de pesticide este redus si nu poate afecta sanatatea consumatorilor.

Purtatorii de cuvant Coca Cola insista ca produsele sunt sigure: “Toate sucurile testate se incadreaza in limitele aprobate pentru alimentele cu ingrediente naturale. (...) Nivelul minimal de pesticide se incadreaza in prevederi, ceea ce ar trebui sa convinga consumatorul ca sanatatea nu ii este amenintata”.

UPDATE Pozitia Coca-Cola Romania

Reprezentantii Coca-Cola Romania au transmis punctul lor de vedere redactiei HotNews.ro:

"Majoritatea produselor comercializate in Romania sunt produse in Romania. Nu comercializam in Romania produse din Marea Britanie.

Toate produsele din portofoliul nostru respecta atat normele legale in vigoare cat si standardele stricte de calitate ale companiei.

De asemenea, au loc testari periodice care confirma calitatea produselor noastre, conform cerintelor legale.

Studiul confirma faptul ca toate bauturile testate respecta reglementarile din Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii referitoare la siguranta alimentelor realizate din ingrediente de provenienta agricola. Aceste ingrediente includ si sucul de fructe. Aceaste reglementari au fost recent reconfirmate de catre Uniunea Europeana prin Regulamentul 396/2005 dupa o re-evaluare detaliata bazata pe ultimele cercetari stiintifice si s-a concluzionat ca nu este necesara schimbarea lor. Valorile deosebit de mici detectate sunt mult sub limita zilnica admisa (ADI-Acceptable Daily Intake) si, in consecinta, rezultatele studiului nu fac decat sa reasigure consumatorii ca nu exista nicio problema cu privire la siguranta alimentara.

Principala noastra prioritate este calitatea produselor din portofoliul nostru. Efectuam in mod constant teste riguroase privitoare la ingrediente in asa fel incat consumatorii nostri sa beneficieze de produse sigure, realizate la cele mai inalte standarde."