Agentia americana de Protectie a Mediului EPA (Environmental Protection Agency) a gasit o modalitate originala de a combate efectul de sera. O “taxa pe vaca” in valoare de 175 de dolari ar putea fi instituita in ferme, ceea ce ar putea duce la cresterea costurilor in ferme pana la 8 centi pe galon, arata BusinessAndMedia.org.

Puterea de decizie a EPA s-a extins anul trecut, in urma adoptarii unor noi regelementari, printre care se precizeaza nu doar taxarea transporturilor si industriei, ci si a surselor “stationare”, inclusiv animalele domestice. Totul pentru controlul emisiilor de gaze.

Astfel, fermierii ar plati pentru vacile de lapte 175 de dolari, in timp ce bovinele pentru carne i-ar costa doar 87,50 dolari. Porcii “valoreaza” 20 de dolari. Mai mult, “orice operatiune ce presupune mai mult de 25 vaci de lapte, 50 de bovine pentru carne sau 200 de porci necesita permisiuni speciale”, se arata in propunerea EPA.

Kate Galbraith, corespondent New York Times, spune ce este greu de crezut ca o asemenea propunere va fi pusa in aplicare, iar “isteria ar putea fi prematura”. Sustinatorii taxei cred insa ca, in lumina politicii presedintelui ales, Barack Obama, orice propunere pe marginea reducerii efectului de sera va fi bine vazuta si usor adoptata.