Guvernul ar putea anula, astazi, programul "Casa Verde"
Acest lucru nu s-a intamplat pentru ca noul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, spune ca nu are incredere in regulamentul programului. In plus, deocamdata nu sunt bani si, de aceea, ministrul nu exclude chiar posibiliatea ca programul sa fie anulat. Guvernul urmeaza sa ia o decizie in sedinta de joi.
Ministrul a prezentat, joi, ezitarile pe care le are in implementarea programului in forma mostenita de la antecesorul sau, Attila Korodi: posibilitatea firmelor selectate de a alege discretionar beneficiarii finali ai subventiilor, oportunitatea cheltuirii a peste 100 de milioane de euro in scopuri cel putin discutabile, cum ar fi dotarea caselor de vacanta ale unora si altora, riscul cheltuirii acelorasi bani pe echipamente de calitate discutabila, "care zac pe cheiurile din Shanghai sau de prin alte parti" etc.
"Casa Verde" reprezinta o gura de oxigen pentru mii de firme ale caror comenzi au scazut semnificativ din cauza incetinirii sectorului constructiilor.
Circa 5.000 de firme isi exprimasera intentia de a participa la "Casa Verde", denumirea informala a "Programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană sau alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului", promovat extrem de rapid de fosta conducere a Ministerului Mediului si de Administratia Fondului pentru Mediu ("AFM").
Dintre acestea, aproape 2.000 au prezentat dosare complete, in cele din urma 367 de firme fiind acceptate in program.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
cam multe ca sa inspire incredere.
in rest, sa fie bine si la vara cald!
Niciunde in lume nu cred ca se da 90% pentru asta. In UE se da dar doar 30% care sunt suficienti ca sa te gandesti la asta si ca sa mai balanseze diferenta intre un sistem clasic poluant si unul ecologic dar, clar, nerentabil la ora actuala.
Deci asa cum spui, pe la altii se aplica niste metode economice de calcul... cineva gandeste cu capul care trebuie.
Eu unul ma bucur ca guvernul taie masurile astea complet aiurea. pacat ca nu au reusit si cu profesorii.
Eu mi-am montat un sistem geotermal (cu pompe de caldura) si cu 25000 de RON as putea sa-mi recuperez 80% din foraje.
Sistemul este OK, adica numai din diferenta de pret gaze-energie electrica imi recuperez investitia in 7-8 ani, ceea ce nu se poate la o instalatie clasica.
Practic, poti face si tu un calcul: la 5kW de energie termica, 1kW il iei din curent si 4kW din sol. Ai pe factura de la gaze citi kW consumi pe lunile de iarna si nu trebuie decit sa imaprti la 5 si sa inmultesti cu cit costa un kW de energie electrica. Poti face diferenta si mai vorbim.
Si mai parctic: La o casa de 350mp am platit pe luna Decembrie 215 RON (caldura cit cuprinde in toata casa+curentul consumat pentru utilitati)
Ei bine, prietene, urmeaza explicatia: nu toti cetatenii Romaniei si-au propus sa-si modifice sau sa-si completeze sistemele de incalzire, dar sunt unii care din constiinta civica, vezi ecologia sau chiar au casa in constructie sau vechile sisteme de incalzire sunt depasite moral sau speriati de Moscova si Kiev, ei bine acestia ar fi beneficiat de acest program.
Pe de alta parte, dupa cum se poate citi si in articol sunt firmele instalatoare pentru care acest Program le-ar veni "ca o manusa".
Deci, imi exprim parerea de rau pentru renuntarea la acest Program si arat un cartonas galben Ministrului Mediului.
Este pacat!
Ce face acum guvernul este similar situatiei in care doua familii se pregatesc de nunta cheltuie niste bani, rezerva local, plateste lautari, scheama nuntasi, iar la cununia civila mireasa cad este intrebata daca doreste sa ia in casatorie pe domnul X spune NU STIU. Iar la cateva ore spune categoric NU
Initial am zis " in sfarsit un program bun " dar care acum nu se stie incotro va merge.
ce sa mai vorbim de cheltuielile facute pentru intocmirea dosarelor!?
Ce nu-mi este clar este faptul ca si in decembrie, cand a fost amanat programul pentru ianuarie, tot atatea firme erau castigatoare - dar atunci a fost invocata scuza ca nu au avut timp sa verifice toate dosarele. Deci, de ce atata minciuna cand sigur planul a fost deja facut pe atunci.
Intre timp, ce face ministrul mediului. Din lipsa de probleme serioase se gandeste sa redeschida problema taxei de inmatriculare/auto/ecologica/etc - probabil ca inca 4 ani vom auzi trimestrial cum taxa se schimba si apoi vom auzi cum este contestata dupa care iarasi vom auzi ca se schimba. Ciclic, ca la menstruatie...
firmele s-au pregatit si au cheltuit bani aiurea, oamenii la fel... guvernu nu ar trebui sa plateasca?
dar nu stiu d c ma mir... si autostrazi etc se tot fac de 20 de ani si nu aven una calumea
nu consider normal ca 90% sa fie subventionat de stat din taxe. apoi, eficienta ar fi foarte scazuta. si exista si riscul foarte ridicat al coruptiei. cine a ales cele 367 de firme si pe ce criterii? 367 de firme cu profitul finantat de 90% din tara pentru un proiect de care practic nu este nevoie.
cine va beneficia (adica, pe limba celor care sustin o idiotenie, gasiti si aici pe site, casele cui vor beneficia) de imbunatatiri? eu, platesc energia electrica la un pret, iar primarul din capu satului, plateste 20% din cat platesc eu, iar eu ii suport lui din buzunar modernizarea.
bah, astia care sustineti proiectul, voi v-ati gandit ce inseamna pentru buget sa fie cheltuiti banii aiurea? si asta de ce? doar pentru ca un guvern a promis? ce daca s-a muncit la dosare? au facut-o pentru a castiga o licitatie. si eu muncesc pentru clienti potentiali 5 ore pe zi, estimari care sfarsesc in cosul de gunoi. va cer eu bani pentru asta? asta-i viata.
ganditi oameni buni, lasati ziarele ca v-au imbolnavit creierii
Dar 90%....!!!
Hai sa fim seriosi.
Mai ales in conditiile actuale. Orice om cu scaun la cap isi prioritizeaza actiunile.
Acum, prioritatea "0" este salvarea economiei.
Sper personal ca in cateva luni prioritatea "0" va fi energia verde.
Dar NICIODATA 90%!
vai de capul lor.... la noi ca la nimeni
http://economie.hotnews.ro/stiri-investitii_personale-5333409-programul-casa-verde-sau-cum-compromiti-termen-lung-idee-buna-din-motive-obscure.htm