"Probabil se va resimti cu intensitate maxima in a doua parte a lui 2009 si prima parte a lui 2010. Consumatorii ar trebui sa isi tina economiile intr-un cos balansat pe monede, care sa includa atat euro cat si dolarul, sa nu se opreasca din consum si sa consume cat mai mult produse fabricate in Romania", sunt recomandarile Sperantei Munteanu, senior director la PricewaterhouseCoopers, formulate ca raspuns la intrebarile cititorilor HotNews.ro.

Ea mai recomanda cititorilor "sa aiba curajul inceperii unor mici afaceri de familie sau individuale. De regula, afacerile mici cresc mai mult in aceste perioade de criza".

Referitor la cursul de schimb euro/leu, Speranta Munteanu a apreciat ca va oscila intre 4,2 si 4,5 in 2009. Un alt reprezentant al PricewaterhouseCoopers, Ruxandra Bandila, a afirmat in cadrul interviului online desfasurat vineri ca estimarile sale sunt de 4,5 - 4,7 lei pentru un euro.

Referitor la finalul crizei, expertii PwC estimeaza ca va avea loc peste 2 ani. "Din pacate, deoarece memoria economica este scurta, vom ajunge din nou intr-o stare similara. Este ciclicitate de circa 30 de ani intre crizele mari, care echivaleaza si cu o generatie", a spus Speranta Munteanu.

Aceasta a adaugat ca, pana atunci, "s-ar putea ca profilul de consum sa fie modificat, in sensul unei abordari mai ponderate. Dar numai pentru o perioada!"