Emisiunea Bucuresti punkt Bonn

Cristian Parvulescu: Prin legea stocarii datelor suntem considerati toti suspecti din start

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 6 februarie 2009, 9:45 Economie | Consumator


Cristian Parvulescu
Foto: HotNews.ro
Discutia despre aplicarea unor cipuri pe documentele de identitate, obligatorie de la 1 ianuarie 2009, a fost dusa intr-o zona derizorie de trimiterile la Apocalipsa (666). La fel si cea privind arhivarea datelor stocate de operatorii de telefonie si de providerii de internet. Nu s-a discutat, insa, pe niciun subiect, cu argumente.

Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, a discutat online cu cititorii HotNews.ro pe tema argumentelor pro sau contra stocarii de date obtinute de operatorii de telefonie si de providerii de internet.
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Ramaneti pe HotNews.ro pentru a asculta emisiunea Bucuresti punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle. Invitati: Cristian Parvulescu in studioul HotNews.ro si jurnalistul Robert Schwartz prin telefon de la Bonn.

HG 1566/2008 introduce pasapoartele biometrice; anexele descriu documentele, fara a da detalii tehnice despre cipuri.

Raportul Economist Intelligence Unit „RFID Comes of Age", citat de avocatul Bogdan Manolea, pe blogul sau, avertizeaza ca tag-ul poate fi citit de la distanta fara ca tu sa stii de aceasta.

De asemenea, tot in 2008, Parlamentul a votat Legea 298/2008 privind stocarea informatiilor, prin care operatorii de telefonie mobila si Internet sunt obligati sa arhiveze date despre toate comunicarile electronice.

Un grup de ONG-uri a sesizat Avocatul Poporului si intentioneaza sa dea in judecata un operator de telefonie mobila sau un provider de Internet, pentru ca informatiile sunt stocate fara a avea acordul nostru. Din datele ONG-urilor, in Suedia situatia e similara cu cea din Romania, in Bulgaria, legea a fost declarata neconstitutionala, iar in Germania anumite articole din lege au fost eliminate.

Controversele cu privire la viata privata pleaca, pe de o parte, de la posibilitatea ca datele sa fie utilizate in alte scopuri, dar si de la teama unei persoane ca va putea fi identificata si localizata fara voia ei. Este sau nu acesta un lucru real, un lucru posibil? In Romania, teama de intruziune in viata privata a crescut si pe fondul legii recent introduse privind comunicarile electronice.

Fragmente din declaratiile din intalnire
 • Protectia datelor personale este o prioritate a Consiliului Europei. Pentru a sublinia aceasta, ziua de 28 ianuarie a fost declarata Ziua europeana a protectiei datelor personale
 • Isteriile securitare, amplificate dupa 11 septembrie 2001 de fricile generate de terorism, au permis guvernelor sa justifice politici care au limitat drepturile si libertatile individuale.
 • In privinta microcipul, acesta e deja prezent spre exemplu in cazul cartilor de credit. El contine informatii care sunt astfel mai bine securizate. E doar o forma de stocare a informatiilor adaptata evolutiei tehnologice.
 • Ceea ce este mai greu de acceptat este amprentarea obligatorie care ne transforma pe toti in suspecti.
 • Petitia on-line este o forma de presiune publica prin care se poate asigura atat notorietate cat si masa critica pentru ca problema sa treaca pe agenda publica. Chiar daca nu are utilitate juridica petitia online aduce subiectul in actualitate.
 • solutia inca unei "politii" care sa asigure protectia datelor personale dovedeste cat de absurda e situatia. Caci cine va supraveghea surpraveghetorii?
 • in final rezulta ca 6 institutii au dreptul legal de a face interceptari, iar alte 10 de a solicita interceptari.
 • Se pare ca din punct de vedere juridic interceptarea este altceva decat ascultarea, dar nu exista nicio definitie juridica care sa lamureasca in ce ar consta aceasta diferenta.
Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 nobody

  Ceea ce facem pe internet este stocat si poate fi controlat mai tarziu. Tranzactiile bancare pot fi urmarite. Tranzactiile facute cu cardurile de credit pot fi folosite pentru a fi localizati. Telefoanele, fixe sau mobile, sunt facute sa poate fi ascultate de serviciile secrete (cel putin in DE e lege pentru asta). Telefoanele mobile pot fi urmarite si localizate geografic. Pozitia GPS-ului poate fi determinata. Cand intri in anumite tari, precum USA sau Japonia, esti fotografiat si amprentat. Si acum RFID.

  Nu este sfera noastra intima deja penetrata, fara sanse de a ne apara?
  Nu este RFID-ul doar o solutie simplificata a controlului deja existent?

  Securism cibernetic...

  • Cristian Parvulescu

   Legea stocarii informatiilor privind convorbirile telefonice si corespondenta electronica aduce atingere drepturilor individuale, in primul rand dreptului la protectia spatiului privat. Spre deosebire de alte cazuri, cand cel putin ni se solicita formal sa ne dam acordul privind inregistrarea unor date cu caracter personal, in aceasta situatie suntem considerati suspecti din start.

   Aceasta legislatie, chiar daca este inspirata din legislatia europeana, nu este mai putin nedemocratica. Scuza "pericolului" terorist nu este suficenta pentru a justifca limitarea drepturilor si libertatilor fundamantale. Dezvaluind o conceptie conservatoare despre societate, acesta viziune politico-filosofica porneste de la premisa conform careia oamenii sunt "rai" de la natura, deci trebuiesc controlati permanent.

   Dar se poate combate terorismul cu metode "teroriste"? Experienta epocii Bush ne dovedeste mai degraba contrariul. Noul context international de dupa instalarea presedintelui Obama ar trebui exploatat astfel incat toate aceste derapaje de securitare sa fie corectate. Pentru aceasta este nevoie, insa, de reconstructia cetateniei active. Altfel, ramanand doar la stagiul de consumatori de internet sau televiziune, nu putem reactiona decat virtual. Ori acum e nevoie de o reactie cat se poate de "reala" si conjugata pentru a reinstitui "domnia legii" ca protectie a libertatilor individuale. O coalitie europeana pentru apararea drepturilor individuale e mai mult decat necesara, e vitala. Si ar fi si dovada ca Europa poate fi mai mult decat o simpla piata: o comunitate de valori.

 • Întrebarea nr. 2 Addy

  1.Benjamin Franklin a afirmat candva urmatorul lucru :"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety". Pornind de la aceasta afirmatie, cum priviti legea 298/2008 ?

  2. Acum cateva zile a aparut pe site o stire :
  http://spinei.hotnews.ro/nokia-ameninta-finlanda-pentru-a-putea-spiona-emailurile-angajatilor/absurdistan/20090202/
  , in care se spunea ca Nokia dorea o legislatie care sa-i permita sa monitorizeze emailurile angajatilor sai. In Romania, la multinationale regasim aceleasi practice. Navigarea pe Internet este monitorizata, iar angajatii sunt atentionati cand pierd prea mult timp pe Internet.

  Finlanda este pusa in urmatoarea situatie: sa dea satisfactie companiei Nokia si sa incalce un pic dreptul la viata privata al angajatilor sau sa isi asume riscul ca Nokia sa-si relocheze o parte din activatate in alta tara, gata sa faca acest compromis (ex: China).

  Corporatiile ar putea vedea in supravegerea electronica a angajatilor o metoda de a creste productivitatea acestora. Si in consecinta, ar putea face presiuni la adresa guvernelor sa li se dea dreptul de a monitoriza angajatii, cu riscul de a incalca dreptul acestora la viata privata. Ca atuuri, ele vor avea contributiile semnificative la PIB-ul diferitor tari. Care guvern va sacrifica o parte a bunastarii economice a cetatenilor pentru a apara o parte a drepturile cetatenilor sai ? Considerati ca in acest caz ipotetic, societatea, in asamblul ei ar trebui sa-si asume consecintele de rigoare, sau, datorita unor constrangeri economice, ar trebui sa cedeze un mic in ceea ce priveste inviolabilitatea drepturilor omului?

  • Cristian Parvulescu

   Protectia datelor personale este o prioritate a Consiliului Europei. Pentru a sublinia aceasta, ziua de 28 ianuarie a fost declarata Ziua europeana a protectiei datelor personale, anul acesta fiind sarbatorita pentru a treia oara.

   Tema protectiei spatiului privat in fata autoritatilor sau a altor agenti publici sau privati este cruciala mai ales in acest moment. Isteriile securitare, amplificate dupa 11 septembrie 2001 de fricile generate de terorism, au permis guvernelor sa justifice politici care au limitat drepturile si libertatile individuale. Iar fara protectia acestora libertatea, valoare centrala si in democratie si in capitalism, devine o iluzie.

   In exemplul dumneavoastra situatia ar putea fi rezolvata astfel: fara protectia spatiului privat bunastarea generala, si in consecinta si profitul intreprinderii in cauza, vor fi afectate. Pe de alta parte, un efect important al crizei economice mondiale consta in revenirea statelor in primul plan al politicii. In consecinta acestea vor fi interesate sa asigure mai multa transparenta si protectie pentru a da satisfactie cetatenilor, cu atat mai mult cu cat corporatiile sunt in pierdere de viteza si apeleaza la ajutoare de stat.

 • Întrebarea nr. 3 Valentin Busuioc

  Care este motivul pentru care pasapoartele diplomatice si cele de serviciu nu au fost primele care sa contina acest microcip?...Avand in vedere ca cetatenilor obisnuiti li se arata mereu marota terorismului, cu atat mai mult era necesar ca primele pasapoarte cu microcip sa fie cele ale diplomatilor...Pe de alta parte, avand in vedere ca in urmatorii ani se vor introduce acest cipuri si pe actele de identitate, urmand ca pana cel tarziu in anul 2020 sa fie introduse obligatoriu direct sub piele, evident, tot pentru "combatarea terorismului si siguranta cetatenilor", il intreb direct pe domnul Cristian Parvulescu daca dansul va accepta aceasta masura si ce anume ne sfatuieste si pe noi.
  Va multumesc anticipat! Dumnezeu sa ne ajute!

  • Cristian Parvulescu

   Un posibil raspuns la dilema dumneavoastra: aceasta lege vizeaza combaterea terorismului, ori diplomatii sunt considerati persoane sigure pentru ca au fost deja verficate.

   In privinta microcipul, acesta e deja prezent spre exemplu in cazul cartilor de credit. El contine informatii care sunt astfel mai bine securizate. E doar o forma de stocare a informatiilor adaptata evolutiei tehnologice. Ori, cardurile bancare sau cartelele de telefonie mobila sunt deja curente. Ceea ce este mai greu de acceptat este amprentarea obligatorie care ne transforma pe toti in suspecti.

   Cat despre introducerea subcutanata a microcipurilor, aceasta e deja e o alta poveste. Desi cred ca e vorba doar de o exagerare, in cazul absolut ipotetic in care masura ar intra in vigoare ar intra in cotradictie flagranta cu drepturile si libertatile prevazute de mai multe tratate internationale.

 • Întrebarea nr. 4 Sorana Mihailescu (moderator)

  Imediat dupa ce Legea stocarii informatiilor a fost aprobata in Parlament, pe internet a inceput sa circule o petitie online impotriva acestui act normativ, care a strans pana in prezent aproximativ 19.000 de semnaturi. Cat de util gasiti acest demers, in conditiile in care acesta nu este un instrument juridic?

  http://www.petitieonline.ro/petitie-p37662052.html

  • Cristian Parvulescu

   Petitia on-line este o forma de presiune publica prin care se poate asigura atat notorietate cat si masa critica pentru ca problema sa treaca pe agenda publica. Chiar daca nu are utilitate juridica petitia online aduce subiectul in actualitate. Spre exemplu: petitia poate fi asumata de un grup de initiativa sau o coalitie de organizatii si transmisa mai apoi parlamentarilor europeni.

 • Întrebarea nr. 5 miga

  ce imi garanteaza mie ca datele stocate de operatorii de telefonie si de providerii de net n-o sa fie folosite in alte scopuri sau vandute?

  ce imi ganaranteaza mie ca, de fapt, se stocheaza doar niste date si nu se asculta convorbirea telefonica sau nu se citeste emailul?

  • Cristian Parvulescu

   Teoretic legea asigura protectia datelor personale. In realitate, din pacate, nimeni nu poate garanta acest lucru. Iar solutia inca unei "politii" care sa asigure protectia datelor personale dovedeste cat de absurda e situatia. Caci cine va supraveghea surpraveghetorii?

 • Întrebarea nr. 6 doru

  domnule parvulescu, cand se vorbeste latelevizor despre subiect unii folosesc termnul de interceptare a telefoanelor, altii de ascultare a telefoanelor. care e diferenta? cine intercepteaza si cine asculta?

  • Cristian Parvulescu

   Diferenta dintre cele doua concepte, interceptare si ascultare, rezida in definirea lor juridica. Raportul Diaconescu elaborat de o comisie parlamentara de analiza a suspiciunilor privind interceptarile telefonice constata absenta oricarei coerente legislative. Legislatia este contradictorie, iar in final rezulta ca 6 institutii au dreptul legal de a face interceptari, iar alte 10 de a solicita interceptari. Chiar si in ce priveste perioada de interceptare legala exista contradictii intre "Codul de procedura penala" si Legea SRI. Se pare ca din punct de vedere juridic interceptarea este altceva decat ascultarea, dar nu exista nicio definitie juridica care sa lamureasca in ce ar consta aceasta diferenta.

7554 vizualizari

 • biometrie (Joi, 5 februarie 2009, 12:47)

  razvan [anonim]

  Problema identificarii prin RF mi se pare una de natura etica, deci implicit subiectiva...
  Intrebarea mea se refera la stocarea datelor necesare verificarii identitati...din cate inteleg, Romania introduce un model in care asocierea persoana - date este explicita...un astfel de model implica o baza de date cu numele persoanei, date de contact, caracteristici biometrice, etc si este una dintre cele mai vulnerabile solutii posibile. Din cate stiu, exista solutii mult mai bune in momentul actual, una din ele fiin criptografia biometrica, ceea ce ar implica o baza de date de caracteristici biometrice securizate, in care nu exista nici o legatura intre datele personale si caracteristicile biometrice. In acest fel un intrus (de exemplu o companie interesata in datele personale) nu ar putea avea acces la mai mult decat o semnatura criptografica, fara valoare....
  • securitatea (Joi, 5 februarie 2009, 18:23)

   visitor [anonim] i-a raspuns lui razvan

   Subscriu si eu la observatiile lui Razvan si as dori sa pun accent pe nevoia de securitate a datelor in acest caz. Concret, ce solutii au autoritatile pentru a asigura macar un nivel decent de protectie a datelor si a preveni posibile utilizari frauduloase?

   Daca imi este permisa si o exemplificare: securitatea chip-urile utilizate in pasapoartele biometrice se pare ca a fost compromisa de vreo cateva luni, deci know-how si unelte necesare interceptarii si clonarii exista. In Olanda un grup de experti in tehnologie a si exemplificat cateva din vulnerabilitati in conditii reale: au mers pe un aeroport si au demonstrat cat de usor pot fi pacalite cititoarele RFID.

   Detalii aici: http://www.youtube.com/watch?v=4HngStyEm4s
 • specificatii tehnice (Joi, 5 februarie 2009, 13:18)

  Io [anonim]

  Cum am putea avea acces la specificatiile tehnice ale chip-ului? Ideea ar fi sa putem evalua un raport putere necesara / distanta de raspuns.
  Exista o minima criptare a datelor?
  • Intrebare + Solutie (Vineri, 6 februarie 2009, 9:36)

   Zgabeartza [anonim] i-a raspuns lui Io

   De ce in Romania s-a optat pentru amprentare in timp ce in multe tari care au adoptat pasapoartele biometrice acest lucru nu se face? Cine va merge in USA oricum va fi inregistrat si amprentat ca ultimul infractor.

   Asa cum pentru radare auto avem detectoare, exista solutii si impotriva piratarii cipului, problema nu este doar in cip, ci in imensa baza de date la care unii vor avea acces.
   Cipul RFID din pasaport este doar un pas, urmatorul va fi implantul. Viitorul suna bine, nu?
 • Urmarirea utilizarii datelor (Joi, 5 februarie 2009, 13:36)

  Brucan [anonim]

  Discutii similare s-au declansat atunci cand s-a propus utilizarea RFID in SUA. Guvernul afirma ca datele personale vor fi accesibile printr-un cititor plasat la maxim 10 cm distanta de card. Oponentii sistemului au demonstrat practic ca citirea se poate face de la 20-30 de metri. A reiesit ca singura modalitate de protectie ar fi acoperirea dispozitivul cu un invelis metalic.

  Utilizarea tehnologiei in domeniul economic nu este nici ea chiar asa de nevinovata: o aplicatie posibila (si utila) prevedea includerea de cipuri in anvelopele auto. Asta ar fi permis insa urmarirea deplasarilor unei persoane prin cititoare plasate pe marginea soselelor.

  Daca vom avea asupra noastra aceste dispozitive, este clar ca datele disponibile vor fi culese si utilizate. Nu-mi este clar care este controlul independent asupra modului in care sunt gestionate aceste date.
  Apare o problema de incredere: credeti ca nimeni nu va divulga informatiile continute in cipuri colegilor de breasla ai dl-ui Fane Spoitoru? Inchipuiti-va ca o trupa de borfasi pleaca "la lucru" in Europa, avand pasapoarte electronice falsificate, continand datele dumneavoastra. Ganditi-va ca veti pleca apoi in concediu afara din tara...
  Sa nu uitam ca responsabilii cu datele noastre personale sunt pusi in functii de aceleasi persoane care au numit si conducerile penitenciarelor de maxima securitate, de unde infractorii pleaca in voie, ca sa-si trateze afectiuni imaginare.

  In fine, intrebarile:
  1) Exista o posibilitate reala si eficienta ca o institutie nonguvernamentala sa se asigure ca informatiile personale sunt utilizate strict in conformitate cu prevederile legale (fara a fi depasite in nici un fel)? Termenul de "audit independent si obligatoriu" s-ar aplica destul de bine.
  2) Daca apar scurgeri de informatii, este statul obligat sa le recunoasca public? (vezi legea din California, care obliga entitatile care colecteaza date personale sa anunte public orice pierderi de astfel de informatii)
 • INTREBARI (Joi, 5 februarie 2009, 14:08)

  darian [anonim]

  Nu contest utilitatea cipurilor RFID. Le consider utile atat in tehnica cat si in medicina. Nu am nici un fel de rezerva de ordin religios. Cu toate acestea am o serie de temeri legate de faptul ca informatia colectata de firme sau guverne poate face obiectul unui abuz. Si acum intrebarile:
  1) Pentru eliberarea unui pasaport se solicita o serie de documente subsidiare. Introducerea lor in cip cresc riscul furtului de identitate. De ce cipul nu contine un numar minim de informatii (nume si numar pasaport) restul informatiilor ramanand in bazele de date nationale?
  2) Ce imi garanteaza ca folosind tehnologia actuala (hard si soft) aflata pe piata nu se poate intervenii asupra cipurilor pentru falsificarea si sau furarea identitatii sau asupra modificarii informatiilor aflate pe ele? Daca aceste cipuri sunt vulnerabile de ce se aplica?
  3) Ce imi garanteaza ca avand pasaportul cu cip RFID nu pot fi localizat sau vizualizat traseul pe care l-am strabatut intr-o calatorie, atata timp cat utilizand aceasta tehnologie se pot identifica vehicule in miscare? Poate azi nu exista tahnologia dar maine?
 • Motive religioase (Joi, 5 februarie 2009, 15:06)

  Pintea Viteazul [anonim]

  Credeti ca sunt suficiente motivele mele, care tin de religie, pentru a refuza pasaportul, buletinul si permisul si daca as putea determina statul, printr-o actiune in instanta, sa-mi elibereze documente de tip vechi?
 • intrebari (Joi, 5 februarie 2009, 15:07)

  Mela [anonim]

  1. In primul rand de ce e nevoie de aceste acte? Din cate inteleg falsificarea lor si furtul de identitate vor fi in continuare posibile. Deci nu sunt mai sigure, este o tehnologie mai scumpa si care ridica o gramada de semne de intrebare din punct de vedere etic. Atunci de ce Romania se grabeste sa le introduca?

  2. Nu ar fi normal sa avem optiunea de a alege daca vrem un pasaport normal sau unul electronic?

  3. Care este pozitia Asociatiei Pro Democratia in legatura cu documentele de identitate cu cip RFID? Din punctul de vedere al acestei organizatii posibilitatea ca posesorul unui astfel de act sa fie urmarit/localizat reprezinta sau nu o ingradire a dreptului nostru la libertate de miscare si la viata privata?
 • referendum (Joi, 5 februarie 2009, 15:37)

  danny [anonim]

  Nu credeti ca ar fi necesar un referendum pe aceasta tema? Sau nu se intentioneaza tocmai datorita faptului ca rezultatul ar fi impotriva introducerii cip-urilor.
 • cum schimbam legea ? (Joi, 5 februarie 2009, 20:39)

  nibiru [anonim]

  legea este pentru oameni, nu oamenii pentru lege. cum se poate initia o procedura de anulare a acestor legi ?
 • un referendum ar fi potrivit, nu credeti? (Joi, 5 februarie 2009, 21:25)

  neanonim [anonim]

  Nu vad utilitatea unei astfel de investitii, despre securitatea cui este vorba?

  eu nu ma simt vizat. si n-am de gand sa dau niciun ban pentru securitatea altora! imi ajunge securitatea cata o am nu vreau mai multa!

  In Romania n-am auzit de furt de identitate .. am auzit de furt de buletin, de pasaport, de permis, dar nu de identitate! se doreste ca acest tip de furt sa fie posibil?
 • Securitatea noastra ? (Joi, 5 februarie 2009, 21:42)

  Tomita [anonim]

  Va invit sa urmariti aici un material despre RFID
  http://www.youtube.com/watch?v=9isKnDiJNPk

  1- Am dreptul sa refuz acest pasaport biometric?
  2 -Cine imi garanteaza mie ca datele mele nu ajung pe mainile unor interlopi?
  3 - De ce trebuie sa inghit mereu drepturile minoritatilor si drepturile mele ca si crestin sunt calcate mereu in picioare prin tot felul de impuneri?
 • control (Joi, 5 februarie 2009, 22:26)

  nobody [anonim]

  Ceea ce facem pe internet este stocat si poate fi controlat mai tarziu. Tranzactiile bancare pot fi urmarite. Tranzactiile facute cu cardurile de credit pot fi folosite pentru a fi localizati. Telefoanele, fixe sau mobile, sunt facute sa poate fi ascultate de serviciile secrete (cel putin in DE e lege pentru asta). Telefoanele mobile pot fi urmarite si localizate geografic. Pozitia GPS-ului poate fi determinata. Cand intri in anumite tari, precum USA sau Japonia, esti fotografiat si amprentat. Si acum RFID.

  Nu este sfera noastra intima deja penetrata, fara sanse de a ne apara?
  Nu este RFID-ul doar o solutie simplificata a controlului deja existent?

  Securism cibernetic...
  • Raspuns (Vineri, 6 februarie 2009, 11:19)

   Cristian Parvulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nobody

   Legea stocarii informatiilor privind convorbirile telefonice si corespondenta electronica aduce atingere drepturilor individuale, in primul rand dreptului la protectia spatiului privat. Spre deosebire de alte cazuri, cand cel putin ni se solicita formal sa ne dam acordul privind inregistrarea unor date cu caracter personal, in aceasta situatie suntem considerati suspecti din start.

   Aceasta legislatie, chiar daca este inspirata din legislatia europeana, nu este mai putin nedemocratica. Scuza "pericolului" terorist nu este suficenta pentru a justifca limitarea drepturilor si libertatilor fundamantale. Dezvaluind o conceptie conservatoare despre societate, acesta viziune politico-filosofica porneste de la premisa conform careia oamenii sunt "rai" de la natura, deci trebuiesc controlati permanent.

   Dar se poate combate terorismul cu metode "teroriste"? Experienta epocii Bush ne dovedeste mai degraba contrariul. Noul context international de dupa instalarea presedintelui Obama ar trebui exploatat astfel incat toate aceste derapaje de securitare sa fie corectate. Pentru aceasta este nevoie, insa, de reconstructia cetateniei active. Altfel, ramanand doar la stagiul de consumatori de internet sau televiziune, nu putem reactiona decat virtual. Ori acum e nevoie de o reactie cat se poate de "reala" si conjugata pentru a reinstitui "domnia legii" ca protectie a libertatilor individuale. O coalitie europeana pentru apararea drepturilor individuale e mai mult decat necesara, e vitala. Si ar fi si dovada ca Europa poate fi mai mult decat o simpla piata: o comunitate de valori.
 • Intrebari (1) (Joi, 5 februarie 2009, 22:33)

  Addy [utilizator]

  1.Benjamin Franklin a afirmat candva urmatorul lucru :"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety". Pornind de la aceasta afirmatie, cum priviti legea 298/2008 ?

  2. Acum cateva zile a aparut pe site o stire :
  http://spinei.hotnews.ro/nokia-ameninta-finlanda-pentru-a-putea-spiona-emailurile-angajatilor/absurdistan/20090202/
  , in care se spunea ca Nokia dorea o legislatie care sa-i permita sa monitorizeze emailurile angajatilor sai. In Romania, la multinationale regasim aceleasi practice. Navigarea pe Internet este monitorizata, iar angajatii sunt atentionati cand pierd prea mult timp pe Internet.

  Finlanda este pusa in urmatoarea situatie: sa dea satisfactie companiei Nokia si sa incalce un pic dreptul la viata privata al angajatilor sau sa isi asume riscul ca Nokia sa-si relocheze o parte din activatate in alta tara, gata sa faca acest compromis (ex: China).

  Corporatiile ar putea vedea in supravegerea electronica a angajatilor o metoda de a creste productivitatea acestora. Si in consecinta, ar putea face presiuni la adresa guvernelor sa li se dea dreptul de a monitoriza angajatii, cu riscul de a incalca dreptul acestora la viata privata. Ca atuuri, ele vor avea contributiile semnificative la PIB-ul diferitor tari. Care guvern va sacrifica o parte a bunastarii economice a cetatenilor pentru a apara o parte a drepturile cetatenilor sai ? Considerati ca in acest caz ipotetic, societatea, in asamblul ei ar trebui sa-si asume consecintele de rigoare, sau, datorita unor constrangeri economice, ar trebui sa cedeze un mic in ceea ce priveste inviolabilitatea drepturilor omului?
  • Raspuns (Vineri, 6 februarie 2009, 10:53)

   Cristian Parvulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Addy

   Protectia datelor personale este o prioritate a Consiliului Europei. Pentru a sublinia aceasta, ziua de 28 ianuarie a fost declarata Ziua europeana a protectiei datelor personale, anul acesta fiind sarbatorita pentru a treia oara.

   Tema protectiei spatiului privat in fata autoritatilor sau a altor agenti publici sau privati este cruciala mai ales in acest moment. Isteriile securitare, amplificate dupa 11 septembrie 2001 de fricile generate de terorism, au permis guvernelor sa justifice politici care au limitat drepturile si libertatile individuale. Iar fara protectia acestora libertatea, valoare centrala si in democratie si in capitalism, devine o iluzie.

   In exemplul dumneavoastra situatia ar putea fi rezolvata astfel: fara protectia spatiului privat bunastarea generala, si in consecinta si profitul intreprinderii in cauza, vor fi afectate. Pe de alta parte, un efect important al crizei economice mondiale consta in revenirea statelor in primul plan al politicii. In consecinta acestea vor fi interesate sa asigure mai multa transparenta si protectie pentru a da satisfactie cetatenilor, cu atat mai mult cu cat corporatiile sunt in pierdere de viteza si apeleaza la ajutoare de stat.
 • lalal (Joi, 5 februarie 2009, 22:34)

  nicu [anonim]

  de ce trebuie schimbat pasaportul vechi??? nu inteleg
  cati pot falsifica un vechi pasaport, ne intereseaza? merita sa dam intreaga libertate pentru un pasaport de care nu cred ca avem nevoie. pentru ce sa renuntam la dreptul nostru fundamental de a fi liberi??
 • Intrebari(2) (Joi, 5 februarie 2009, 23:44)

  Addy [utilizator]

  3. Conform articolul 3, paragraful 1 din Carta europeana a drepturilor omului : "Everyone has the right to respect for his or her physical and mental integrity.". O lege care ar impune obligativitatea variantei implantabile subcutanate a cipurilor de identificare/localizare ar intra in contradictie cu paragraful de mai sus.

  Dar problema ar putea sa apara din alta parte. O parte din companii ar putea sa doreasca sa adopte acest gen de implanturi pentru angajatii lor.
  Avantejele pentru companii sunt evidente. Angajatii, contransi din punct de vedere economic, s-ar putea sa fie nevoiti sa accepte astfel de implanturi. Carte Drepturilor Omului spune un lucru destul de clar ca integritate fizica a persoanei trebuie respectata.Plecand de la aceasta situatie, inca ipotetica, considerati ca ar trebui interzise astfel de implanturi ?

  4. Si in Iran, bastion al fundamentalismul religios, au fost introduse pasapoartele biometrice. Romania, este penultima tara din UE care introduce pasapoartele biometrice. Urmeaza Bulgaria, peste 6 luni. Ce lucruri puteti aduce in prim plan ca mai risipiti din temerile populatiei ? Este clar ca o autoritate independenta ar trebui sa fie facuta responsabila cu administrarea unei asemenea baze de date. Cum profilati o asemenea institutie ?

  PS:
  Eu unul sunt pentru documente de identitate cu cipuri, cu sau fara RFID(dar nu si pentru varianta - implant subcutanat), si as dori ca acestea sa contina mai multe elemente de securitate.
  • re (Luni, 2 martie 2009, 12:15)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui Addy

   Ai uitat Grecia, nu are biometrice;
   ai uitat italia daca nu ma insl eu
 • cu riscul de a repeta... (Joi, 5 februarie 2009, 23:49)

  M&M [anonim]

  1. Evident este problema legata de securitatea informatilor ... mai ales ca baza de date a politiei poate fi gasit si azi pe net

  2. Utilitatea reala .... care este marele avantaj atata timp cat nu este ceva universal (ca sistemul actual de pasapoarte

  3. Cat costa aceasta noua nebunie (evindent ca nu sunt un sustinator) a) pe mine b) pe statul roman
 • azi in Timisoara... maine in toata tara (Vineri, 6 februarie 2009, 1:08)

  ion [anonim]

  cred ca discutiile din jurul pasapoartelor cu RFID nu urmaresc esenta problemei, ci mai degraba o ocolesc si se pierd in detalii, fiindu-ne distrasa atentia doar cu varful icebergului.

  problema pusa corect este sau nu "pro sau contra IDENTIFICARII de orice fel a persoanelor cu ajutorul RFID"?

  pentru ca in cazul de fata pasapoartele par a juca doar rolul unui cal troian mai usor de digerat... e doar primul pas mititel, timid si al naibii de viclean care va servi drept precedent pentru introducerea in viitor a RFID acolo unde se doreste de fapt... la purtator

  Cine credeti ca trage de fapt mai multe foloase de pe urma acestui tip de "securitate": marile corporatii si guvernele sau cetatenii?
 • refuz, apatrizi, drepturi (Vineri, 6 februarie 2009, 1:48)

  sorin [anonim]

  1. permite legislaţia vreunui stat european refuzul paşaportului bio din motive de conştiinţă sau din alte motive de acelaşi tip (morale, religioase)?
  2. renunţarea la paşaport şi carte de identitate presupune automat renunţarea la cetăţenie? asta presupune acordarea statutului de apatrid?
  3. ce drepturi au şi ce drepturi nu au apatrizii in românia?
 • Contra...pur si simplu (Vineri, 6 februarie 2009, 3:59)

  zack [anonim]

  Aveam in minte o lista de motive care sa-mi argumenteze decizia insa prefer sa pun problema mult mai simplu.
  Ca simplu cetatean am dreptul la intimitate si cred ca este o incalcare grava a drepturilor omului ca orice persoana care nu reprezinta un risc pentru securitatea oricarui stat sa fie monotorizata,catalogata.
  Securitatea ne-a citit corespondenta si ne-au facut dosare.Toata lumea stie ca asta a fost un mare rau.De ce,in acest caz,este diferit?
 • Sa lasam diplomatii sa fie primiii! (Vineri, 6 februarie 2009, 9:00)

  Valentin Busuioc [anonim]

  Care este motivul pentru care pasapoartele diplomatice si cele de serviciu nu au fost primele care sa contina acest microcip?...Avand in vedere ca cetatenilor obisnuiti li se arata mereu marota terorismului, cu atat mai mult era necesar ca primele pasapoarte cu microcip sa fie cele ale diplomatilor...Pe de alta parte, avand in vedere ca in urmatorii ani se vor introduce acest cipuri si pe actele de identitate, urmand ca pana cel tarziu in anul 2020 sa fie introduse obligatoriu direct sub piele, evident, tot pentru "combatarea terorismului si siguranta cetatenilor", il intreb direct pe domnul Cristian Parvulescu daca dansul va accepta aceasta masura si ce anume ne sfatuieste si pe noi.
  Va multumesc anticipat! Dumnezeu sa ne ajute!
  • raspuns (Vineri, 6 februarie 2009, 11:42)

   Cristian Parvulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valentin Busuioc

   Un posibil raspuns la dilema dumneavoastra: aceasta lege vizeaza combaterea terorismului, ori diplomatii sunt considerati persoane sigure pentru ca au fost deja verficate.

   In privinta microcipul, acesta e deja prezent spre exemplu in cazul cartilor de credit. El contine informatii care sunt astfel mai bine securizate. E doar o forma de stocare a informatiilor adaptata evolutiei tehnologice. Ori, cardurile bancare sau cartelele de telefonie mobila sunt deja curente. Ceea ce este mai greu de acceptat este amprentarea obligatorie care ne transforma pe toti in suspecti.

   Cat despre introducerea subcutanata a microcipurilor, aceasta e deja e o alta poveste. Desi cred ca e vorba doar de o exagerare, in cazul absolut ipotetic in care masura ar intra in vigoare ar intra in cotradictie flagranta cu drepturile si libertatile prevazute de mai multe tratate internationale.
 • Crestin (Vineri, 6 februarie 2009, 9:06)

  Radu [anonim]

  1) Sunt crestin. Toate demersurile acestea (cipuri la vaci, cipuri in

  pasapoarte) din pacate sunt premergatoare timpurilor descrise in

  Apocalipsa. Intr-o tara 80% crestina este o datorie a noastra sa nu ne

  lasam indosariati ca niste vaci. Eu vad Asociatia Pro Democratia si

  alte ONG-uri responsabile sa aiba o reactie prompta in acest sens. Vom

  avea aceasta reactie?
  2) Ascultarea si inregistrarea telefoanelor, utilizarea de etichete

  RFID la animale si introducerea acum de cipuri in pasapoaerte si

  carnete de conducere este clar o violare a libertatii oamenilor (prin

  posibilitatea unui grup restrans (in a carui verticalitate am dubii)

  de a avea un foarte mare control). Asociatia Pro Democratia va avea o

  reactie in apararea acestor libertati?
  3) Sunt programator de aproape 10 ani. Securitatea datelor este un

  mit, deci oricat de criptate s-ar parea, nu o sa fie niciodata

  impenetrabile.
 • pasapoarte biometrice (Vineri, 6 februarie 2009, 9:15)

  adriana medintu [anonim]

  Mi se pare normal sa fie monitorizati cei care au incalcat legea, au dosare penale - lor ar trebui sa le se faca pasapoarte cu cip. Extinderea acestei tehnologii asupra tuturor ma face sa cred ca nu se urmareste stoparea infractionalitatii ci ma duce cu gandul la un nou 1984, al lui George Orwell.Si daca nu vrem sa ne incadram in turma?
  si daca nu ne place sa ne uitam la televizor? Si daca ne place sa ne pastram o urma de independenta, o farama de intimitate in fatza valurilor de uniformizare?de depersonalizare?o sa ajungem sa avem etichete galbene in urechi,ca vacile...
 • Intrebari (Vineri, 6 februarie 2009, 9:29)

  Clara [anonim]

  1. Concret si realist, cum ar putea fi folosite in mod abuziv informatiile stocate?

  S-a mentionat furtul de identitate (care nu este o problema asociata cu vreun cip, existand dintotdeauna).

  Apoi, "marile companii". In ce mod ar putea marile companii sa foloseasca datele? Sa ne trimita oferte promotionale? Sa ne scaneze la un interviu? Sa determine unde ne petrecem weekendul? Nu cumva toate aceste informatii se pot afla si in prezent? (telefoane, GPS, carti de credit etc)

  Sunt in mare masura de acord cu introducerea noilor pasapoarte si consider ca o simpla lista cu argumente pro si contra ar oferi o imagine clara tuturor. Apropo:

  2. Romania fiind un stat secular, in ce masura temerile populare de ordin religios influenteaza decizia? Sper ca raspunsul este "deloc"!
 • Buna dimineata! (Vineri, 6 februarie 2009, 9:49)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Multumim pentru intrebarile pe care le-ati postat pe site pana acum. Suntem in asteptarea domnului Parvulescu, care e prins in trafic.
  Multumim pentru intelegere.
 • intrebare (Vineri, 6 februarie 2009, 9:55)

  marius [anonim]

  Toti operatorii de telefonie fixa si mobila, precum Romtelecom, RDS&RCS, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote si Zapp, sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni numarul de telefon al apelantului si al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locatia celui care este apelat, cand a fost facut apelul si cat dureaza convorbirea telefonica. In cazul convorbirilor internationale va fi inregistrata identitatea internationala de abonamentul mobil (IMSI) al apelantului si IMSI al apelatului, precum si identificarea celulei din care a fost activat serviciul. Toti operatorii de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni SMS-urile pe care le trimitem, cui si cand le trimitem. La fel se va intampla si in cazul spatiului electronic. Ceva ma face sa cred ca stocarea acestor date se face de mai mult timp (dintotdeauna?) si ca acum este doar o reconfirmare a unor reguli stabilite anterior de firmele de telefonie. Ma insel? Ce parare aveti?
 • Lamuriri (Vineri, 6 februarie 2009, 9:59)

  CezarN [utilizator]

  Vorbim strict de Romania. OK, se ia o masura - cipuri RFID in cazul nostru.
  1. Ce probleme concrete si arzatoare rezolva aceasta masura?

  2. In sistemul actual(cel fara cipuri) ce masuri s-au luat pentru rezolvarea acestor probleme? Cum sunt ele respectate si impuse?

  Daca vorbim de terorism sau infractionalitate, tin sa amintesc tuturor ca am avut si noi un terorist(Omar Haissam) si acela a fost facut scapat de procurori si "servicii", nu datorita lipsei cipurilor, si nu inaite ca PSD sa-l puna pe listele parlamentare in 2004.

  Daca vorbim de infractionalitate, nu lipsa cipurilor a transformat inchisorile noastre de "maxima securitate" in adevarate hoteluri.

  Cat despre coruptie.... mai bine am pune cipuri la bancnotele de 100 EUR. :)
 • abuzuri (Vineri, 6 februarie 2009, 10:00)

  alecu [anonim]

  Despre legea stocarii datelor spuneati ca este un text de lege inutil. Cum se pot face abuzuri cu un text de lege inutil?
 • Securitate pentru cine? (Vineri, 6 februarie 2009, 10:09)

  Florin [anonim]

  Ce se incearca? sa ne apere pe noi de noi? oamenii de oameni? am devenit chiar atat de periculosi unii pentru altii incat e nevoie de mai multe masuri de securitate?

  Cu cat un act e mai sigur cu atat imi diminueaza mai mult credibilitatea.. ca sa intelegeti o sa va dau un exemplu sa presupunem ca sunt popescu dar in actul meu super-securizat scrie ca sunt ionescu autoritatile sunt convins vor da credit mai mare actului ca doar (cred ei) ei l-au emis ..

  Dumnezeu ne-a creat liberi!
 • sa incepem! (Vineri, 6 februarie 2009, 10:34)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Domnul Cristian Parvulescu a sosit in redactia HotNews.ro. Sa incepem!
 • nu e chiar atat de rau (Vineri, 6 februarie 2009, 10:38)

  dan [anonim]

  Nu e prea comoda legea asta, dar demersul de atacare a ei a venit in special din partea presei, ca un vadit instrument de marketing. Pana la urma, cred ca nu este vorba de “noua securitate”, dupa parerea mea vine sa reglementeze situatii care oricum se intampla si, pana la urma, avem si 4 servicii de informatii. Oricum, continutul informatiilor nu face obiectul acestei legi: nu stie nimeni ce scrii pe mess sau pe mail. Oricum, la mine la job toate emailurile sunt verificate..
 • petitie online (Vineri, 6 februarie 2009, 11:08)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Imediat dupa ce Legea stocarii informatiilor a fost aprobata in Parlament, pe internet a inceput sa circule o petitie online impotriva acestui act normativ, care a strans pana in prezent aproximativ 19.000 de semnaturi. Cat de util gasiti acest demers, in conditiile in care acesta nu este un instrument juridic?

  http://www.petitieonline.ro/petitie-p37662052.html
  • raspuns (Vineri, 6 februarie 2009, 11:50)

   Cristian Parvulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorana Mihailescu (moderator)

   Petitia on-line este o forma de presiune publica prin care se poate asigura atat notorietate cat si masa critica pentru ca problema sa treaca pe agenda publica. Chiar daca nu are utilitate juridica petitia online aduce subiectul in actualitate. Spre exemplu: petitia poate fi asumata de un grup de initiativa sau o coalitie de organizatii si transmisa mai apoi parlamentarilor europeni.
 • arhiva date (Vineri, 6 februarie 2009, 11:09)

  miga [anonim]

  ce imi garanteaza mie ca datele stocate de operatorii de telefonie si de providerii de net n-o sa fie folosite in alte scopuri sau vandute?

  ce imi ganaranteaza mie ca, de fapt, se stocheaza doar niste date si nu se asculta convorbirea telefonica sau nu se citeste emailul?
  • raspuns (Vineri, 6 februarie 2009, 11:55)

   Cristian Parvulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui miga

   Teoretic legea asigura protectia datelor personale. In realitate, din pacate, nimeni nu poate garanta acest lucru. Iar solutia inca unei "politii" care sa asigure protectia datelor personale dovedeste cat de absurda e situatia. Caci cine va supraveghea surpraveghetorii?
 • ascultare (Vineri, 6 februarie 2009, 11:10)

  doru [anonim]

  domnule parvulescu, cand se vorbeste latelevizor despre subiect unii folosesc termnul de interceptare a telefoanelor, altii de ascultare a telefoanelor. care e diferenta? cine intercepteaza si cine asculta?
  • raspuns (Vineri, 6 februarie 2009, 12:03)

   Cristian Parvulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui doru

   Diferenta dintre cele doua concepte, interceptare si ascultare, rezida in definirea lor juridica. Raportul Diaconescu elaborat de o comisie parlamentara de analiza a suspiciunilor privind interceptarile telefonice constata absenta oricarei coerente legislative. Legislatia este contradictorie, iar in final rezulta ca 6 institutii au dreptul legal de a face interceptari, iar alte 10 de a solicita interceptari. Chiar si in ce priveste perioada de interceptare legala exista contradictii intre "Codul de procedura penala" si Legea SRI. Se pare ca din punct de vedere juridic interceptarea este altceva decat ascultarea, dar nu exista nicio definitie juridica care sa lamureasca in ce ar consta aceasta diferenta.
 • date internet (Vineri, 6 februarie 2009, 11:15)

  angajat [anonim]

  orice administrator de retea stie sa-ti spuna ca tot ce tastezi pe calculator poate fi urmarit, citit, interceptat, schimbat chiar. si atunci, de unde pana unde ca de fapt se stocheaza date si nu se citeste comunicarea?

  in plus, de unde stim noi ca aceste date nu sunt modificate? cine lucreaza cu aceste arhive si ce calificare au acei oameni?
 • Do you still have faith ? (Vineri, 6 februarie 2009, 11:18)

  Milgram [anonim]

  Domnule Parvulescu , sper ca dvs. cunoasteti experimentul stiintific a lui Stanley Milgram , facut in anii '60. Incercand sa isi explice de ce criminalii de razboi judecati la Nurnberg au tot sustinut ca au facut faptele criminale pt ca li s-a dat ordin , Milgram si-a pus intrebarea : " pana unde merge OBEDIENTA IN FATA AUTORITATII? Sunt oamenii dispusi sa accepte orice ordin din partea autoritatii ? Indiferent cat de imoral este ? "

  Rezultatele sale si a celor ce au urmat au fost ca 65% din noi mergem pana in panzele albe cu obedienta (in stare sa faca chiar orice fapta inumana daca autoritatea le-o cere )si 88% ne supunem tot timpul.

  INTREBARE: Credeti ca pe termen lung vom fi in stare cei 10%care am mai ramas sa gandim cu propriul cap sa oprim instalarea unui sistem de tip orwellina ? Dumneavoastra chiar mai aveti sperante ? Politica actuala a pasilor marunti merge spre asa ceva. In conditiile suprapopularii planetei si a terminarii resurselor mondiale (petrol , etc) se pare ca autoritati de peste tot au hotarat ca e mai eficient sa monitorizezi la sange decat sa incerci un birth control.

  Dvs. mai aveti sperante intr-un viitor ne - orwellian pt copii dvs ?
 • Blestem (Vineri, 6 februarie 2009, 11:27)

  Costin [anonim]

  Care sunt consecintele faptului ca multe dintre dezbaterile publice din Romania de azi se poarta in termenii pedepselor divine, apocalipsei, ajutorului dat de dumnezeu, blestemului cazut asupra neamului romanesc, miracolului renasterii aceluiasi neam etc. si ca o buna parte din intelectualitatea romaneasca sustine (desi in termeni mai sofisticati) aceasta mistica cu privire la societate, politica si cultura?
 • din.. (Vineri, 6 februarie 2009, 11:46)

  yyyxxx [anonim]

  ...punct de vedere practic oricum nu se schimba mare lucru; operatorii de telefonie oricum au in sistem evidenta datelor unde ai sunat cand cui ai trimis sms etc... nu ca sa te spioneze ci pur si simplu asa e construit sistemul. Cum altfel ar putem sa factureze, sa iti dea o factura detaliata de acum cateva luni, sa iti raspunda la o contestatie de factura... datele exista deja si asta de la intrarea telefoniei mobile. Iar daca era un caz penal ceva/securitate nationala iti dai seama ca dadeau datele cerute de stat. Deci acum doar s-a dat pe fata ce era oricum de mult. In ceea ce priveste inregistrrarea tuturor convorbirilor asta e o imposibilitate tehnica; in fiecare zi se vorbesc zeci de milioane de minute; ar trebui ca fiecare companie sa puna jumate din bugetul anual pt asta si fi sigur ca nu e nimeni nebun sa o faca
 • pe final... (Vineri, 6 februarie 2009, 11:49)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Intalnirea online se apropie de final.
 • despre mafia din romania (Vineri, 6 februarie 2009, 11:51)

  un cetatean [anonim]

  daca intradevar nu este vorba despre stocarea convorbirilor telefonice de ce se vorbeste despre sumele acelea uriase care tot noi trebuie sa le platim pentru echipamente?
  operatorii de telefonie din cate stiu oricum stocau apelurile primite si date un anumit timp si sunt sigur ca acest lucru nu necesita atati bani
 • la revedere! (Vineri, 6 februarie 2009, 12:04)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Va reamintesc, cele mai intersante intrebari vor fi reluate in emisiunea Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro in colaborare cu Radio Deutche Welle. Inregistrarea audio/video a emisiunii o puteti gasi pe site in aceasta dupa amiaza sau o puteti asculta la Radio Deutche Welle incepand cu ora 17.00. Controversele privind introducerea pasapoartelor biometrice vor fi discutate intr-o viitoare intalnire online, la care intentionam sa invitam un preot. Multumiri pentru interesul acordat, multumim si domunului Parvulescu pentru prezenta in redactia HotNews.
  Pe saptamana viitoare, numai bine!
 • Amprentarea si datele de recunoastere a fizionomie (Vineri, 6 februarie 2009, 12:08)

  Cristi Barbu [anonim]

  Pentru ca nu cunosc legislatia in domeniu, ati putea sa-mi spuneti daca in prezent exista in Romania o lege care sa aprobe amprentarea si inregistrarea datelor de recunoastere faciala, date care inteleg ca vor fi introduse in cipurile pasapoartelor? Poate ca platesc tribut vizionarii unui numar prea mare de filme politiste, dar, in mintea mea, amprentarea este o masura care se aplica doar celor suspectati de politie ca au comis o infractiune si este posibila doar daca persoana in cauza se afla in arest preventiv (o simpla "chemare la sectie" in prezenta avocatului personal nepresupunand nici amprentarea, nici prelevarea de material genetic). Recunosc ca acesta mi se pare cel mai grav lucru referitor la aceste cipuri: faptul ca suntem tratati ca niste infractori care nu beneficiaza de presumtia de nevinovatie. Va multumesc.
 • cine, CE si CUM sa facem....? (Vineri, 6 februarie 2009, 12:16)

  Baimarean [anonim]

  1)Nu credeti ca presupunerea unei vinovatii este ilegala? Daca vrem sa urcam in avion nu inseamna ca vom si comite o ilegalitate. In societatea numita "libera", chiar aceasta presupozitia nevinovatiei este cel mai important titlu al oamenilor LIBERI.
  In plus, ID-Biometric este la fel de util ca si un ID normal de pana acum. Un potential terorist nu e prins decat DACA si-a oferit deja datele lui pt Bio-ID si a acumulta destula suspiciune pentru a merita o scanare a intregii baze de date.
  2)Nu credeti ca BIO-ID este discriminatorie? Un procent infim chiar (sa zicem 1%) din persoane nu pot fi "amprentate" (defectiuni, disabilitati, etc). Prin urmare ei ar prezenta suspiciuni nejustificate.
  3) Nu credeti ca BIO-ID iometrics sunt departe de a fi un substitut pentru o baza de date de calitate referitoare la posibilele riscuri? IDENTIFICAREA unei persoane este un lucru care NU ARE NIMIC DE-A FACE CU CARACTERUL unuei persoane. Aceasta informatie NU poate fi depistata, nici macar in genele unei generatii. (Multi militieni aveau cei mai frumosi ochi....albastrii....)
  4) Oare Pretul pierderii unui astfel de BIO-ID nu este prea ridicat? Un card poate fi inlocuit, dar un BIO-ID nu. Siguranta acestui BIO-ID (transmiterea poate fi interceptata, depozitarea poate fi ocazia de a-l fura, plus agentii responsabili sunt oameni usor de corupt) este extrem de fragila.
  In concluzie, in numele Pro-Democratiei Umane, CE AR TREBUI SA FACEM IN MOD EFICIENT PENTRU a RAMANE LIBERI si in acelasi timp RESPONSABILI fata de Big-Brother-Romania/UE...etc..?
 • Azi in timisoara maine in toata tara (Vineri, 6 februarie 2009, 16:50)

  sorin [anonim]

  In timisoara tocmai s-au introdus abonamente sub forma de card pentru mijloacele de transport in comun.
  Partea ciudata la aceste abonamente e ca trebuiesc validate la fiecare calatorie. Care e sensul acestei validari la un abonament valabil oricum 30 de zile? Eu vad doar unul singur: urmarirea persoanelor.

  Securiitatea ar fi invidioasa pe actualii "democrati"
 • libertatea persoanei (Sâmbătă, 7 februarie 2009, 19:32)

  Condamnata fara vina! [anonim]

  in ceea ce ma priveste, eu sunt un subiect monitorizat inca din 2002. Inteleg abia acum de ce mi s-au intamplat toate necazurile. Si asta datorita faptului ca am fost declarata pericol social, de o justitie care de fapt se numeste INJUSTITIE. De atunci sunt intr-o continua si asidua cautare a drepturilor si libertatilor mele. Cred ca nu are rost sa povestesc sentimentul pe care il ai cand vrei sa faci dragoste cu persoana iubita. Cred ca nu are rost sa povestesc cat de greu este sa fi corect si onest intr-o lume condusa de infractori autentici si nascuti pentru comiterea de infractiuni. Am avut nesansa sa muncesc pentru persoane care se presupun a fi dintr-o societate inalta si educata, persoane care inseala mai elevat decat cei din lumea interlopa. Persoane care au conturi nesfarsite de bani dar care nu vor sa-i lase si pe altii sa traiasca onest si civilizat. Persoane care sunt incredintate ca Pamantul este doar pentru ei, iar ceilalti sunt obligati sa munceasca pentru bunul lor trai. Atunci eu intreb? Unde este libertatea mea?Cand exista persoane cu bani care pot cumpara si exploata fara nici o jena fata de legile Pamantului un simplu om care vrea doar sa munceasca onest si sa traiasca bine.
  Cine garanteaza intregii omeniri ca introducerea acestei tehnologii este supravegheata atent doar de o JUSTITIE buna?
 • Informati-va (Sâmbătă, 14 februarie 2009, 22:56)

  Mihai [anonim]

  Pasaportul biometric este doar un pas. Daca nu vom lua atitudine, se va ajunge pana la urma la implant. Se creeaza un precedent. Pierderea libertatii se face treptat.

  Cine vrea sa afle mai multe despre pasapoartele biometrice (cu microcip), sa acceseze site-ul:
  http://apologetica.lx.ro/

  Sunt acolo si niste filme documentare interesante dintre care va recomand unul in mod deosebit:
  http://apologetica.lx.ro/#3
 • Pasapoartele biometrice (Vineri, 20 februarie 2009, 18:02)

  Dan Georgescu [anonim]

  Aceste acte fac parte dintr-un plan mai mare si care nu mai este asa un secret.
  Daca ati avea timp puteti sa vizionati filmul "Endgame" produs de Alex Jones si conferinta prezentata de Joan Veon de la linkurile de mai jos.
  Amindoua prezentarile sint pline de date si nu sint o fantezie personala.

  http://www.archive.org/details/EndgamE.the.movie to download the movie 955MB Windows Media

  http://video.google.com/videoplay?docid=504526035342184251 Joan Veon - Understanding the Power Strategy and Players of World Government

  Asa cum se vede in alte tari sint oameni care cauta sa vada bazat pe documente care s-au semnat deja ce va aduce viitorul. Desigur ca cei implicati pe plan religios sint mai sensibili in a citi semnele timpului in timp ce aceia ce sint implicati numai pe plan socio-politic sau economic sint inca optimisti sau accepta realitatea prin vederea personala.
  Deci etapa actuala este de fapt o mica tranzitie socio-politica. Intrebarea este ce mai ramine de facut in etapele finale?
 • amprente (Duminică, 14 februarie 2010, 23:51)

  ene lucian [anonim]

  nu cred ca este cazul sa ne pierdem vremea cu petitii , sesizari , cereri catre reprezentantii statului roman . este ca si cum ne-am confrunta cu un nesimtit care trage vanturi si ragaie iar noi il numim domn . eu caut o solutie sa dau statul roman in judecata . deja este in derizoriu partea cu religia asa ca eu ma declar ultra ortodox si cer judecatoriilor care se indoiesc de scrierile din biblie sa inlature cartea sfanta de pe mesele juratilor . de asemeni am sa fac trimitere la semnul fiarei , la capitolul respectiv care ne anunta ce se va intampla in viitor. o alta cale de atac va fi de incalcare a drepturilor si libertatilor inscrise in constitutie . sa nu uitam ca ptr amprente noi ne dam acceptul iar eu nu mi-l dau dar vreau pasaport fara cip . si voi reusi asta cu atat mai mult cu cat pasaportul ptr mine nu este un simplu document turistic ci profesional iar fara el nu-mi pot lua nici un contract . voi cere despagubiri si le voi primi . voi face atata agitatie incat le va pieri cheful de abuzuri in veci . daca vreti sa fiti alaturi de mine va astept


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by