Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat, joi, ca proprietarii masinilor mai vechi de zece ani vor putea merge de luni la dealerii auto pentru a contracta o masina prin Programul Rabla, dupa ce, in cursul zilei de vineri, vor fi stabilite cotele pentru fiecare producator.

Producatorii inscrisi in prima faza vor afla, practic, cate masini vor putea vinde prin programul Rabla in prima faza a acestuia din anul 2009, scrie Mediafax.

Nemirschi a mai spus ca, pentru a evita situatia din 2008, atunci cand "aproape zece mii de masini noi nu au putut fi vandute", Executivul a decis sa modifice modul de desfasurare a programului, impartind totalul celor 60.000 de masini noi pentru care statul suporta o subventie in trei transe.

"Am impartit programul in trei parti egale. Dupa primele 20.000 de masini, vedem cine si-a vandut integral masinile pe care le-a cerut ca si cota in program. Cine nu le-a vandut pe toate, pleaca acasa si nu mai participa la urmatoarele doua transe", a spus Nemirschi.

"De luni, cei care vor sa participe la programul Rabla pot merge la dealeri sa-si rezerve masina", a anuntat Nemirschi.

Autoturismele mai vechi de zece ani vor putea intra in programul "Rabla", editia 2009, dupa ce, pana in acest an, erau casate doar masini de 12 ani vechime sau mai mult.

Numarul total de locuri in anul 2009 a fost crescut la 60.000, fata de 40.000 in 2008. Si prima de casare primita de cei care-si dau la fier vechi masina a fost majorata la 3.800 de lei pe unitate, comparativ cu 3.000 de lei in 2008.

Astfel, fondurile totale alocate pentru programul de innoire a parcului auto in 2009 vor fi de 228 de milioane de lei, conform ordonantei de Guvern privind reluarea programului. Potrivit actului normativ, in 2009 nu vor fi scoase din uz camioane prin programul Rabla, in pofida asteptarilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), care a propus Ministerului Mediului si inlocuirea de autovehicule grele.