Revista Forbes realizeaza un top al produselor pe care americanii ar trebui sa le achizitioneze inainte ca preturile scazute sa dispara, informeaza YahooFinance."Odata ce economia se va imbunatati in lunile urmatoare, preturile mici se vor evapora", scriu jurnalistii americani, care includ in lista de cumparaturi case, vacante, jucarii sau diamante.

Iata lista celor 10 produse pe care americanii ar trebui sa le achizitioneze:

1. Casa - Preturile de pe piata imobiliara au ajuns la niveluri minime in majoritatea regiunilor. Cumparatorii sunt incurajati si de vanzarile tot mai putine si de scoaterea la vanzare a unor imobile confiscate de banci, multe dintre ele avand preturi scazute. De asemenea, ratele scazute (sub 5% pentru un credit de 30 de ani) si un stimulent oferit de guvern (care poate fi de 8.000 de dolari pentru cel care isi cumpara prima locuinta) incurajeaza si ele potentialii cumparatori.

2. Masina - In conditiile in care industria auto se confrunta cu dificultati mari, producatorii ofera stimulente financiare la vanzarea de masini noi: dobanda de 0% sau o prima de 6.000 de dolari din valoarea masini. De asemenea, au crescut cu 10% vanzarile de masini second-hand fata de anul trecut.

3. Vacanta - Potrivit informatiilor oferte de Expedia.com, pretul camerelor de hotel a scazut mult pentru o serie de destinatii (in Las Vegas, spre exemplu, preturile s-au depreciat cu 34% fata de 2008, iar sejururile in insulele din Caraibe au scazut cu 8%).

4. Jucarii - Toy Industry Association Inc. a anuntat ca producatorii realizeaza tot mai multe jucarii ieftine. De exemplu, compania Wild Planet a redus preturile la intreaga productie din 2009 la sub 25 de dolari.

5. Actiuni ale companiilor ce ofera dividende ridicate - Desi indicii bursieri sunt scazuti in prezent si s-ar putea sa se mai deprecieze, Forbes afirma ca "exista oportunitati pentru cei care vor sa investeasca si sa astepte. Inflatia face ca aceasta perioada sa fie si mai potrivita pentru a cumpara actiuni".

6. Laptop - Preturile la laptopuri au scazut, la fel si cele pentru PC-uri (circa 13% in februarie fata de aceeasi luna din 2008).

7. Diamante - Diane Irvine, directorul executiv de la bluenile.com, care se ocupa cu vanzarea de diamante online, a afirmat ca recesiunea a scazut cererile la pietrele scumpe, existand numeroase oferte. Ken Gassman, de la Jewelry Research Institute, a declarat si el ca preturile la diamantele slefuite au scazut in medie cu 14%.

8. Imbracaminte, incaltaminte si accesorii pentru femei - Potrivit Consumer Price Index, preturile la haine, incaltaminte si accesorii pentru femei au inregistrat niveluri minime in februarie. Femeile prefera sa-si faca cumparaturile de la magazine mai ieftine, ceea ce va face ca si magazinele scumpe sa-si reduca preturile si sa aiba mai multe oferte promotionale.

9. Televizor - Preturile la televizoarele LCD sau plasma cu diagonale mari au scazut in medie cu 9%.

10. Mobila - Daca tot mai putini americani isi cumpara casa, la fel de putini isi cumpara si mobila. Multi vanzatori de mobila au dat faliment, iar cei ramasi pe piata incearca sa reziste facand reduceri si promotii.