Vanzatorii de amintiri: Dacia si mancarea de santierist umplu gaurile exportului romanesc in Europa
Eugenia si costita
Alexandra desface un pachet de Eugenia si musca din biscuitul cu crema maronie. Ii vin in cap povestile bunicii despre Romania dinainte de '90, despre cozile din alimentare, cartelele de lapte si paine, cele doua ore de program la televizor, circulatul masinilor duminica dupa numar de inmatriculare „cu si fara sot”. „Oare cum au trait oamenii de acolo si de atunci?“ se intreaba Alexandra, mototolind ambalajul in pumn si rontaind mai departe biscuitul cu gust ciudat, de poveste.
Alfred Zawadzki e un stomatolog din Timisoara, un banatean cu origini romane si germane. Are cabinet nou si ultradotat in centrul orasului. Tot in Reutlingen. Pe langa multa clientela, Fred are si multe tablouri reusite, pictate de el insusi. E un „roman de succes”, cum se zice, pentru care nici o specialitate culinara din Germania n-ar fi inaccesibila, ca pret.
Fred a descoperit insa Mix-Markt-ul din oras, unde a devenit client permanent. Pe raftul cu produse romanesti, o revelatie: costita cu fasole, la conserva. „Hranitoare, suculenta, gustul asta romanesc nu-l gasesti in nici o conserva de pe-aici” spune el, aproape salivand la amintirea gustului. Sau la gustul amintirii.
Pe raft la rusi
Mix-Markt e o retea de retaileri de produse alimentare internationale, cu sediul in Herrenberg. A fost fondata in 1997 de rusi de origine germana, asa numitii „repatriati tarzii”, cum sunt si sasii sau svabii proveniti din Romania si reintorsi in Germania, dupa 1990. In sase ani, Mix-Markt ajunsese la 50 de puncte de desfacere si la o cifra de afaceri de 79 de milioane de euro.
Acum, reteaua e si mai larga, functionand pe principiul american de franciza. Alimente proaspete si congelate, conserve, bauturi si articole non-food, nemtesti si internationale (cu precadere din Europa de Est) gasesti pe rafturile magazinelor Mix-Markt, care sunt de dimensiuni mijlocii, ca spatiu si ca oferta.
„Vrem sa oferim clientilor nostri calitate superioara la preturi rezonabile si sa le facem accesibile retete deosebite” explica Hermann Völker (35 de ani), seful centralei din Herrenberg. Retailerii Mix-Markt sunt aprovizionati de angrosistul Monolith si de peste 100 de furnizori, pe baza de contract. „Ca si numele nostru, oferim un produs diversificat, pentru o clientela pestrita” mai precizeaza Völker. Popular spus, se mizeaza pe „foamea de Ost-Kost”, adica de aroma culinara din Est.
Daca faci un tur de rafturi, vezi pe ele foarte multe produse rusesti (unele inscriptionate si in litere chirilice), dar si poloneze, asiatice si romanesti. Raftul cu amintiri made in RO are parizer, faina de malai, serbet, ciocolata de casa, marmelada, mustar, icre, zacusca, foi de cremes si crema de zahar ars. Eugenia si conserva de costita cu fasole. Lista ar putea continua.
Ce descopera romanii, „romanesc peste granite“
La Heidelberg, Rodica a descoperit „vinuri fel de fel, foarte cautate de nemti, rosiile abia asteptate de sasii nostri stabiliti acolo, loboda, castraveciori murati“. Nellyy scrie despre o prietena care a plecat in Germania si care „a gasit pantaloni cu betelia pusa de ea, caci lucrase in confectie. Costau 76 euro“.
La inceputul anului, Simon scria pe Internet: „In Spania intr-un hipermarket, am vazut la raionul preparate din carne, costita afumata din aia care noi o folosim doar sa dea gust la fasole, sau oase garf cum se mai numesc pe la noi, ambalate in vid si era 11 euro kg. La noi cred ca e undeva pe la 8 lei kg. Am fost placut surprins ca se si vindea in draci si cumparatorii nu erau romani“.
Gabriela adauga: „Calatoresc destul de mult in Europa si pot spune ca m-am simtit mandra ca sunt romanca remarcand produse romanesti in magazine tip hypermarket, si anume servetele umede pentru intreaga familie marca ASIL COSMETICS Romania“. Lucian scrie si el cu majuscule: „ SUNT IN LONDRA SI PE AICI GASESTI PATEU DE PORC, SALAM, CARNATI SI MULTA MANCARE DE SANTIERIST SA-I ZIC ASA… E FOARTE SCUMPA. A! SI SEMINTE“
Cum s-ar zice, in termeni culinari, „specialitati“. Cum s-ar zice in termeni de export, „maruntisuri“. Un angajat din domeniul expeditii internationale mi-a spus: „Ce exportam in Vest la capitolul bunuri de larg consum? Mai nimic. In afara de vinuri si Dacia Logan“. Aflam ca si confectiile si incaltamintea facute in Romania in regim de „lohn“, adica de prelucrare si finisare a materialului din strainatate, montaj si livrare la export a produsului finit sufera un puternic recul.
Produse romanesti din Anglia: doar vinuri la supermarket
La hipermarket-ul Sainsbury’s nu se stia de comercializarea vreunui produs alimentar provenit din Romania. In schimb, vinurile romanesti au trecere: Cotnari, Murtfatlar, Dealu Mare si Tarnave aprovizioneaza cu Merlot, Pinot Noir, Gewurtztraminer si Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Burgund Mare, Tamaioasa si Grasa.
„Ca si tara, Romania are, cu singuranta, toate conditiile pentru a produce vin bun. Pe langa faptul ca este situata la aceeasi latitudine cu regiunea centrala a Frantei, beneficiaza si de climat continental, moderat de Marea Neagra si de muntii Carpati”, adauga specialistii in vin ai Sainsbury’s.
„Ieri am luat un vin romanesc de la Sainsbury’s”, imi spune un prieten englez. „Nu mai stiu cum se numeste, am aruncat deja sticla. Dar pot sa-ti spun ca aleg vinuri romanesti ori de cate ori ma duc in Franta. Merg pe ideea ca nu sunt doar mai ieftine, insa daca un vin romanesc a ajuns pe piata frantuzeasca, unde francezii sunt nationalisti si tin la vinurile lor, trebuie sa fie un vin foarte bun.”
Si hipermarket-ul Tesco vinde vin rosu romanesc, asa cum vinde si haine produse in Romania in sistem lohn. In ceea ce priveste alimentele, purtatoarea de cuvant a companiei Tesco a afirmat ca „in general, carnea necongelata vine din UK. S-ar putea sa existe si produse romanesti, insa informatiile de care dispun nu includ asemenea detalii”.
Elena Rozan, patroana firmei Romanian Food Centre (patiserie si macelarie) din Londra, spune ca produsele romanesti „intra foarte greu pe piata, deoarece englezii nu vor sa plateasca decat un pret minim. De exemplu, cel mai ieftin vin al nostru costa 5,49 de lire, in timp ce la Sainsbury’s cel, mai ieftin vin se cumpara la 2,99 de lire. Carnea o achizitionam, in continuare, din Anglia, dar restul produselor romanesti le aducem din tara.
Toate marile supermarketuri britanice au insa cite un raion special de produse alimentare poloneze, datorita comunitatii numeroase de polonezi din Marea Britanie. (Crina Boros, corespondent la Londra)
Italia: De la Eugenia pina la bors
In magazinele italiene, in special in cele alimentare de macelarie si brutarie, dar si in retele tip discount- de exemplu TUO, se gasesc produse facute dupa retete romanesti, in primul rand franzele (Pane tipo franzela) sau pasta de mici. De obicei sunt facute de romani care lucreaza in reteaua de productie.
La Roma exista distributori en-gros de produse nationale, care au mai ales printre clienti proprietarii numeroaselor magazine cu profil romanesc. Principalele categorii de produse sunt: mezeluri, branzeturi, dulciuri, bauturi racoritoare, bauturi alcoolice.
La Torino, oras cu mare densitate de conatioali, reteaua de magazine AUCHAN a pus in vanzare o linie de produse alimentare tipice, pentru clientela romaneasca si nu numai, in special mezeluri si branzeturi. La Roma, o romanca, Mihaela Mihoc, a deschis un supermarket in reteaua MEC, in care se vand atat produsele italiene, cat si cele romanesti. “Italienii mai intai cumpara de proba produse romanesti, apoi devin clientii nostri. Mezelurile sunt printre cele mai apreciate, dar si painea romaneasca”- ne explica Mihaela Mihoc.
Produsele romanesti ce pot fi cumparate in Italia: conserve (Facos, Scandia, Bucegi), Eugenia si pufuleti simpli, cascaval, telemea, carnati, pastrama, seminte de floarea soarelui, vinuri traditionale (Cotnari, Feteasca), bere (Ursus, Timisoreana, Stejar, Silva, Ciuc), alte bauturi alcoolice (Angelli), Sucuri (Prigat, Fruttifresh) ciocolata Poiana, muraturi, smantana, icre, ghiveci, zacusca, dar si condimente tip “Bors magic”- Knorr. (Miruna Cajvaneanu, corespondent la Roma).

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
ia du-te tu si stai vreo 6 luni pe-afara printre straini. sa vezi cum ti se face dor si de dusmani nu numai de prieteni, familie, limba. sa vezi cum mananci tu eugenii cu pateu de ficat. cred ca te vei bucura in draci cand vei vedea ca scrie romaneste pe ele.
Ar fi trebuit sa raspunzi in engleza ... era mai simplu
In plus, cumpar din ce in ce mai multe produse fabricate in Romania. Fiti siguri ca nu-s mai prejos decat cele occidentale daca te uiti la raportul pret / calitate.
nemtii cumpara acum loganuri si peste ani vor cumpara mercedesuri doar nostalgicii:)))
Cautati mereu raportul cel mai bun intre pret si calitate.
Noi, romanii, din pacate, nu avem acest simt. Noua ce ne fura ochii e bun. Asa si in politica.
Si vad ca din pacate nici criza asta nu a reusit sa ne invete sa cumparam pe cat posibil produsele fabricate in Romania.
A compara ciocolata elvetiana cu ciocolata romaneasca este un tot atat de mare nonsens cu a compara mertzanu' cu loganu'.
Pune orice specialist sa-ti faca un raport pret/calitate si o sa fii uimit. Nemtii au descoperit acest raport la Logan.
Noi continuam sa fim prosti si sa nu apreciem nici macar putinele lucruri bune pe care le facem / avem.
Deci sa nu va mirati ca suntem unde suntem...
Nu intotdeauna cel mai ieftin produs are cel mai bun raport pret/calitate, asa cum nici cel mai scump nu intruneste neaparat cerintele de calitate pentru pretul pe care il are.
Popular, se mai zice si ca "nu face banii".
...de la noi asa se vede...
"nic" sa stii ca aceste produse erau "gunoi" numai pe timpul lui ceasca, atat! acum au alte retete mai, comestibile.
daca sunteti romani si vedeti produse romanesti in strainatate, nu ezitati, CUMPARATILE! aste le avem si ne reprezinta, indiferent cate generatii Pro se vor mai naste!
Sa taxezi drept "mâncare de santierist" niste vinuri de valoare (citez)
"...Cotnari, Murtfatlar, Dealu Mare si Tarnave aprovizioneaza cu Merlot, Pinot Noir, Gewurtztraminer si Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Burgund Mare, Tamaioasa si Grasa..."
mi se pare ridicol.
nota bene - nu prea stiu ce fel de vin Românesc e Burgundul Mare ... nu-mi aduc aminte de podgoria Burgundul de sus sau de jos ... si totusi am lucrat 18 ani de zile la Centrala Viei si Vinului ...
Nostalgia e una si bacania e alta ... mi s-a rupt sufletul când n-am mai gasit varza de sarmale la turc ... si nu de nostalgie ci de grija ca ar trebui sa ma duc la mama dracului ca sa gasesc ... Noroc ca a terminat reparatiile si a deschis. Btw, greu se gasesc niste români, care sa deschida macar o taraba cu mici, daca nu un magazin de mezeluri/brânzeturi. Lasati, copii, nu va grabiti, ca ... nu dau turcii !!! Dar vând :))) SI zacusca si pastrama si salamul de Sibiu si Plescoiul vostru brand de tara :)
Omul acela se referea la un soi de vin - nu la regiune. Pinot noir poti cultiva si in Bourgogne (sau Burgund cum ar spune un neamt, sau un om ce locuieste in Germania si vorbeste zilnic limba germana), e cum ai spune ca bei sampanie si coniac. Ca doar interviul era luat unui roman stabilit acolo nu unui "hexpert in vinuri moncher, cu opshpe ani in centrala vinurilor..."
"Soiul Burgudul Mare cu o culoare rosu aprins este specific zonei viticole Miniş, fiind destul de apropiat de Pinot Noir"
Nu cred ca m-am prezentat ca expert în vinuri, nici drept oenolog ... am lucrat la proiectare :)) calitate în care (înca) mai pot situa geografic o podgorie :)))
Tot asa îmi pot aduce aminte de linia de îmbuteliere de la Simleul Silvaniei, de pe care ieseau zeci de mii de sticle de "Murfatlar-corabioara" ... pline cu excelente cupaje din vinuri locale. Mi-e sa nu ies din subiect ...
http://www.oniv.ro/page.php?id=443&info=465
http://www.vignetoconsult.com/burgund_mare.php
Comentariile de pe internet ... poti sa le pastrezi sanatos ... Mostra :
"... Provenienta acestui soi este necunoscuta, face parte din acelasi sortogrup cu soiul Pinot noir si este considerat ca o variatie mugurala a acestuia..."
In orice caz, mersi pentru "punerea la punct" :)))
Ma omor dupa inteligentii Euronautzi si chiar Eurovizionari !
Trecand la discutia noastra, cred ca era vorba de "Dealul Mare", dar dintr-o greseala s-a confundat cu ... "Burgundul Mare". Binenteles, ca asta este parerea mea.
ceea ce consumam acum nu se compara cu ce consumam atunci, pacat ca treb sa stai la cozi, sa ai cunostinte, etc...
acum, daca nu ai salariul peste 3000 lei, nu-ti permiti decat marfuri slabe calitativ, care mai mult te imbolnavesc... de altfel statisticile nu mint: o explozie de cancere si de boli care nici pe vremea comunistilor nu mai erau...
asta arata nivelul de dezvoltare, atins dupa 20 de ani de democratie...
sper sa nu fiu inteles gresit, nu regret acele vremuri, sunt anumite lucruri pe care le regret...
"mancare de microbist", ca in magazinele astea gasesti, inevitabil, seminte de dovleac si de floarea soarelui.
http://www.oniv.ro/page.php?id=443&info=465
http://www.vignetoconsult.com/burgund_mare.php
Eu il asemuiam cu vinul "Dealul Mare" (care este mai cunoscut), dar inclin sa cred ca era vorba totusi, de "Burgundul Mare" acuma, dar aceasta varietate nu este cunoscuta in Romania pe plan national soiul acesta de vin. Poate este cunoscut doar pe "plan local".
Deja am convertit la salam unguresc tip Sibiu, pasta de gulas si Vegeta pe prietenii americani de aici, acum urmeaza leusteanul ;) (crescut in gradina proprie)
Repet: sunt omul care intru in magazin (cat de mare ar fi el) doar ca sa-mi iau cele de trebuinta. Dar nu sunt handicapat intr-atata incat sa nu remarc vreun produs cu iz romanesc.
Nu m-a dus dorul intr-atat sa le vad unde nu-s!
Pacat ca nu sunt mai multe magazine romanesti am vazut de Paste ca este destul de mare comunitatea de romani din Birmingham, si in Cheltenham tot suntem destul de multi (eu stau oarecum in apropiere). Sper ca o sa te obisnuiesti cu mancarea fada din uk cat mai curand :))
- Eugenia (câţiva bani)
- O Vafă (la fel)
- O ciungă chinezească (nu s-a mai găsit de prin 84)
- Berea (pe vremea aceea eram tânăr si curat, nu beam); îmi aduc aminte ca la Bucureşti se bea din borcane, pt ca "gestionarii" nu aveau halbe
- Tigari: Snagov, Diplomat, Cismigiu, Hora (gretoase), Bucegi (la fel), Carpati
- Portocale, banane: Le gaseai uneori, cu bataie la coada, de Anul nou
- Carne: numai cu coada pana la 3 dimineataa si scandal
Hei tramvai?